Richard Kiel

Jaws, de bekendste schurk uit de James Bondreeks

Op 10 september overleed de acteur Richard Kiel. Kiel was het meest bekend als de James Bondschurk Jaws, die met zijn dodelijke gebit en enorme lengte een groot gevaar bleek voor de geheim agent. Omdat het personage dat Kiel speelde zo geliefd was onder zowel de filmmakers als het filmpubliek, mocht hij na zijn optreden in de film The Spy Who Loved Me uit 1977 twee jaar later nog een keer terugkomen voor de film Moonraker.


Richard Kiel


Richard Kiel leed aan een groeistoornis en was daarom vanwege zijn buitenproportionele uiterlijk een veelgevraagd acteur voor bijrollen. Vanaf 1960 begon de in 1939 geboren acteur uit Detroit, met het spelen in films. Daarvoor had hij verschillende baantjes gehad zoals uitsmijter en verkoper van grafplaatsen. Tussen 1963 en 1965 werkte Kiel naast zijn baan als filmacteur ook op een avondschool als wiskundeleraar. In tegenstelling tot het personage dat Kiel speelde in de film, was de man zeer spraakzaam en had hij angst voor grote hoogtes.


De Bondreeks


The Spy Who Loved Me was de derde film waarin de acteur Roger Moore het acteerwerk van Bond op zich nam en was onderdeel van de van begin af aan al succesvolle James Bond filmreeks. In 1961 had de filmmaatschappij EON Productions onder leiding van Albert R. Broccoli en Harry Saltzman, de rechten hiervan opgekocht. In 1962 kwam de eerste Bondfilm uit met de titel Dr. No. Bond werd op dat moment gespeeld door Sean Connery. Sinds de film Live and Let Die uit 1973 werd de rol van geheim agent gespeeld door Roger Moore.


Jaws


De titel van de eerste Bondfilm waarin Jaws voorkwam was overgenomen van het gelijknamige boek dat door de schrijver Ian Flemings in 1962 werd uitgegeven. Dit boek werd echter weinig gewaardeerd en voor de film werd daarom een heel ander script geschreven. Fleming had daar, omdat hij niet blij was met de kritiek op het boek, specifiek een aparte clausule voor opgesteld bij het verkopen van de filmrechten. De schurk Jaws was wel gebaseerd op een personage uit het boek. Deze schurk had van Fleming de naam Horror meegekregen en had ook stalen tanden. In de film Moonraker blijkt dat Jaws is in te huren als schurk voor eenieder die hem maar wilde betalen. Jaws bleek een niet uit te putten man die Bond overal weer opnieuw wist te vinden. Zo werd Jaws uit een trein gegooid en van een klif gereden. Ook overleefde hij zowel een val vanuit de lucht nadat zijn parachute niet open wilde springen, als een crash met een gondel.


Succes


The Spy Who Loved Me bleek eendoorslaggevende film voor het voortbestaan van de Bondreeks. Vanwege het afhaken van geldschieter Saltzman – door privé en geldproblemen – liep de productie niet lekker. Ook een regisseur was moeilijk te vinden. Daarbij konden de filmmakers geen gebruik maken van het personage Ernst Stavro Blofeld als aartsvijand van Bond omdat de producer Kevin McClory, die de rechten had van de film Thunderball – waarin Blofeld ook voorkwam –, dwarslag. De film werd mede door goede recensies goed bezocht en haalde wereldwijd meer dan 185 miljoen binnen. In 2008 werd Jaws door de britse krant The Times uitverkozen tot de op vijf na beste bondschurk van de reeks.

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.