Beatrix opent Hoog Catharijne

Jubileum voor winkelcentrum Hoog Catharijne

Winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht viert deze week haar 40-jarige jubileum. Op 24 september 1973 werd het winkelcentrum geopend door prinses Beatrix. Het was destijds het grootste overdekte winkelcentrum in Europa. Het winkelcentrum moest een icoon voor Utrecht worden, maar krijgt tegenwoordig met steeds meer kritiek te maken.


Plannen


In het begin van de jaren '60 wilde de gemeente Utrecht haar centrumgebied uitbreiden. De geschikte plek was tussen de oude binnenstad en het Centraal Station omdat hier genoeg mogelijkheden waren voor een grootschalig project. Eerst werd besloten om voor de bouw van het winkelcentrum het gebied tussen het Centraal Station en de Catharijnesingel te gebruiken maar naarmate de ideeën verder uit werden gewerkt, kwamen daar stukken bij. In 1962 vroeg de gemeente om advies bij bouwbedrijf Bredero en die leverden een plan voor de bouw van het complex. In 1963 werd dit plan door de gemeenteraad van Utrecht aangenomen. Ik 1966 sloot de gemeente een overeenkomst met de Nederlandse Spoorwegen, hierdoor kon het winkelcentrum verbonden worden aan het Centraal Station. Ook besloot de Jaarbeurs Utrecht dat in dit gebied gevestigd was om te verhuizen naar een andere locatie. Voorheen zaten ze in het Vredenburg, dit stuk kon nu ook voor het winkelcentrum worden gebruikt.


Bouw Hoog Catharijne


Hoe alles eruit moest komen te zien werd bedacht door architecten G.J. van Grinten, Bart van Kasteel en K.F.G. Spruit. De supervisie over het project lag in handen van Alexander Bodon. Projectontwikkelaar was het bedrijf Empeo waarvan de directeur A. Feddes ook zeer betrokken was bij het proces. De bouw van Hoog Catharijne had heel wat voeten in aarde. Om het gebouw te realiseren moest de negentiende eeuwse stationswijk gesloopt worden en ook het Centraal Station werd afgebroken om later weer opgebouwd te worden. Tevens waren er plannen om een gedeelte van de binnenstad te slopen. Hiertegen kwam de Utrechtse bevolking in opstand en het plan ging niet door. Desondanks werden er een aantal middeleeuwse huizen neergehaald.


In het complex kwamen naast een grote hoeveelheid winkels ook kantoren, een garage en woningen. In 1969 waren de eerste kantoren klaar en een jaar later werden de verbindingen tussen verschillende de delen van het gebouw opgeleverd. In deze periode kwam er echter ook steeds meer verzet tegen de bouw van het winkelcentrum doordat er zoveel gebouwen gesloopt moesten worden en er werd dan ook flink geprotesteerd bij de opening. Deze vond plaats op 24 september 1973, Hoog Catharijne werd feestelijk geopend door prinses Beatrix. Hoog Catharijne besloeg het gebied van het Jaarbeursplein via het Centraal Station tot aan het Vredenburg. Met een oppervlakte van 42.000 vierkante meter en twee verdiepingen was het 1973 her grootste overdekte winkelcomplex in Europa.


Restauratie en vernieuwing


Door de jaren heen heeft de uitstraling van het gebouw steeds meer kritiek gekregen. Al snel vond met het gebouw oubollig en saai. Er werden meerdere renovaties gedaan om het te vernieuwen. Een ander probleem waarmee de gemeente te maken kreeg was dat zwervers en drugsverslaafden het winkelcentrum gebruikten als slaapplek. Ook om dit probleem tegen te gaan waren vernieuwingen nodig. In 2002 werd er een referendum gehouden over wat er moest gebeuren. Besloten werd dat er twee nieuwe looproutes komen van het station naar de binnenstad. Ook komt er daarnaast een nieuwe ruimte waar evenementen kunnen worden gehouden. De Catharijnesingel die in eerste instantie sneuvelde voor de bouw van het winkelcentrum wordt nu weer open gegraven. In 2019 moeten deze vernieuwingen klaar zijn.


Het 40-jarige bestaan van het winkelcentrum wordt gevierd met een expositie waarbij filmposters en films vertoond worden door het hele gebouw. Ook zal er tijdelijke een restaurant gevestigd worden op een ongewone locatie in het complex.


 

Bronnen


-        Duic.nl, Hoog Catharijne is jarig: 40 jaar omstreden geschiedenis (24-09-2013)


-        Historischnieuwsblad.nl, Dertig jaar na de opening van Hoog Catharijne  (2003)


-        Hetutrechtsarchief.nl, Hoog Catharijne: modern winkel- en werkhart


 


Afbeelding


-         Nationaal Archief/ Collectie Anefo, Prinses Beatrix opent Hoog (...)  (24-09-1973)

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.