Geen afbeelding beschikbaar

Knotsgekke voetbalwedstrijd Barbados - Grenada

Op 27 januari 1994 was het Nationale Stadion van Barbados het toneel van een van de vreemdste voetbalwedstrijden uit de geschiedenis. Door een opmerkelijke samenloop van omstandigheden ontaardde de kwalificatiewedstrijd tussen voetbaldwergen Granada en Barbados in een knotsgekke partij, waarbij beide teams er meer voordeel bij hadden om in hun eigen goal te scoren dan in dat van de tegenstander.

Tijdens de kwalificatie voor de Shell Caribbean Cup van 1997 had de organisatie besloten een aantal unieke regels in te voeren om het geheel wat spannender te maken. Zo mocht geen enkele poulewedstrijd meer in gelijkspel eindigen, maar moest er bij een gelijke stand altijd verlengd worden. De ploeg die dan als eerste zou scoren, was alsnog de winnaar. Bovendien had men besloten dat een dergelijke ‘golden goal’ dubbel telde voor het doelpuntensaldo, om het geheel zo wat ‘eerlijker’ te maken. De organisatie had echter niet voorzien dat deze kleine wijziging nog wel eens hele rare gevolgen kon gaan hebben.

Barbados – Granada

Op 27 januari 1994 speelde Barbados haar laatste kwalificatiewedstrijd voor het hoofdtoernooi tegen het team van Granada. De doelstelling voor de thuisploeg was duidelijk: ze moesten met minstens twee doelpunten verschil winnen, anders zou hun tegenstander er met de kwalificatie vandoor gaan. De spelers van Barbados begonnen daarom fanatiek aan de wedstrijd en slaagden er met goed combinatievoetbal in hun tegenstanders te overklassen. Ze wisten dan ook snel een comfortabele 2-0 voorsprong te pakken en leken daarmee hun kwalificatie veilig te hebben gesteld.

Eigen doelpunt

In de 83ste minuut draaide de situatie echter volledig om toen Granada plots de 2-1 scoorde. Ineens leek de tegenstander verzekerd van de kwalificatie, want Barbados had nu geen twee doelpunten verschil meer. De thuisploeg ontketende daarop een laatste wanhoopsoffensief, maar de verdedigers van Granada waren niet van plan om nog een doelpunt toe te laten. In de 87ste minuut bedachten de Barbadiaanse verdediger Sealy en zijn doelman Soute daarom een list. Ze speelden de bal enige tijd rustig naar elkaar over, waarna Sealy ineens besloot de bal hard in zijn eigen kruising te knallen: 2-2.

Verlenging

Even keken de spelers van Granada elkaar verbaasd aan, maar al snel hadden zij door wat er gebeurd was. Door vlak voor tijd een eigen doelpunt te scoren hoopte Barbados dat de wedstrijd zou eindigen in een gelijkspel, en dus in een verlening. Mochten de Barbadianen er vervolgens in slagen de dubbel tellende Golden Goal te scoren, dan hadden zij alsnog hun twee doelpunten verschil bereikt. De scheidsrechter had op dat moment echter nog niet gefloten voor het einde van de wedstrijd, en dus werd de hele situatie nog wat gekker.

De spelers van Granada realiseerden zich namelijk dat ze kostte wat het kost een goal moesten scoren in de reguliere speeltijd, maar dat het daarbij niet uitmaakte in welk doel ze dat deden. Immers, als zij ook een eigen doelpunt zouden scoren, dan was de eindstand 2-3 en kwam er geen verlenging. Barbados had dan wel gewonnen, maar niet met 2 doelpunten verschil. Het resultaat was dat de spelers van Granada in de laatste minuten van de wedstrijd beide goals aanvielen, terwijl het team van Barbados tegelijkertijd probeerde beide doelgebieden te verdedigen in een poging de verlenging af te dwingen.

Golden Goal

Vlag van Barbados Vlag van Barbados

Deze krankzinnige situatie leverde uiteindelijk een gigantische chaos op, maar resulteerde wonderbaarlijk genoeg niet in meer doelpunten. Uiteindelijk moest er daarom alsnog een verlenging gespeeld worden, en daarin werd de list van Barbados beloond. Binnen vier minuten scoorde de ploeg de Golden Goal en verzekerde daarmee alsnog deelname aan de Caribbean Cup van 1994. Na afloop van de wedstrijd zei James Clarkson, de trainer van Granada: “Ik voel me belazerd. De persoon die deze regels heeft bedacht, hoort thuis in een gesticht. (…) Onze spelers wisten niet eens meer welke kant ze op moesten, naar hun eigen doel of naar dat van de tegenstander.”

Overigens kwam de organisatie van de Caribbean Cup na deze opmerkelijke wedstrijd ook tot de conclusie dat het misschien maar beter was om de opmerkelijke Golden Goal variant af te schaffen. Desalniettemin ging Barbados naar het hoofdtoernooi, maar daar wist het team niet verder te komen dan de groepsfase.

Zie hier ook de beelden van de wedstrijd Barbados tegen Granada in 1994.