Geen afbeelding beschikbaar

Koning Richard III opnieuw begraven

De kans dat een Engelse koning onder een parkeerplaats in Leicester begraven ligt, lijkt op het eerste gezicht erg klein. Toch werd de tombe van Richard III, de laatste koning van het Huis York (1461-1485), daar in 2012 gevonden. Op de plek waar nu de parkeerplaats is stond ruim vijfhonderd jaar geleden een abdij, die de laatste rustplaats van Richard werd. Na uitgebreid onderzoek wordt de middeleeuwse koning aanstaande donderdag (26 maart) opnieuw begraven in de kathedraal van Leicester.


Korte regeerperiode


Richard III was twee jaar, van 1483 tot 1485, koning van Engeland. Hij was geen populaire koning en tijdens zijn regeerperiode kwamen verschillende edelen tegen hem in opstand. Desondanks zorgde Richard III voor meer rechten voor het noorden van Engeland en stelde hij een rechtbank in waar arme mensen zich toe konden wenden die niet in staat waren een dure advocaat te betalen. Ook hief hij verschillende verboden op het gebied van de boekdrukkunst op, waarna de boekdrukkunst in Engeland een vlucht nam.


Rozenoorlogen & de Slag bij Bosworth


Zijn regeerperiode werd daarnaast gekenmerkt door de Rozenoorlogen (1455-1485), een strijd tussen de Huizen van York en Lancaster om de Engelse troon. Hendrik Tudor rebelleerde tegen Richard en won uiteindelijk de strijd. Richard III werd op 22 augustus 1485 bij de Slag bij Bosworth gedood, en hij is nog steeds de laatste Engelse koning die de dood vond op het slagveld.


Begraven in Franciscaans klooster


Het verminkte lichaam van Richard werd door Hendrik Tudor, op dat moment koning Hendrik VII, enkele dagen tentoongesteld in Leicester, waarna het in een Franciscaans klooster begraven werd. Dit klooster en de grafsteen van Richard werden door de volgende Tudorkoning, Hendrik VIII, verwoest, waardoor Richard III lange tijd de enige Engelse koning zonder officieel graf was.


Tirannieke en wrede vorst?


Nadat archeologen van de Universiteit van Leicester door het bestuderen van antieke kaarten de plek ontdekten waar de abdij ooit gestaan moest hebben, werd al snel gestart met het onderzoek. Vooral leden van het Richard III-genootschap hoopten met een eventuele ontdekking van het graf op eerherstel van hun held. Richard werd namelijk door zijn overwinnaars altijd als een tirannieke en wrede vorst afgeschilderd. William Shakespeare beschreef hem zelfs als een gebochelde schurk. Het enthousiasme was dan ook groot toen bleek dat het skelet dat werd gevonden onder de parkeerplaats inderdaad toebehoorde aan koning Richard III.


Geen psychopaat


De onderzoekers Mark Lansdale en Julian Boon deden psychologisch onderzoek naar Richard III en kwamen tot de conclusie dat behalve de stukken van Shakespeare geen feiten bekend waren die het negatieve beeld van Richard III als psychopaat bevestigden. Er bestaan theorieën dat de slechte reputatie van de koning ontstond vanwege zijn fysieke handicap, maar dit is niet zeker.


DNA-onderzoek


DNA-onderzoek op het lichaam van Richard III maakte duidelijk dat ergens in de bloedlijn van de Engelse koninklijke familie een vrouw buitenechtelijke kinderen heeft gehad. Dit zou betekenen dat de huidige koningin, Elizabeth II, mogelijk geen directe afstammeling van het koninklijk geslacht is. Haar positie komt hierdoor niet in gevaar, maar zorgt wel voor discussie en veel speculatie.


Herbegraven


Gisteren (23 maart) bezochten zo'n 2000 mensen de kathedraal in Leicester, waar zij afscheid konden nemen van de koning. Een dag eerder was de kist met overblijfselen al in de kathedraal gearriveerd. Vandaag is het de hele dag mogelijk om afscheid van Richard III te nemen. Ook woensdagochtend kunnen mensen nog langs de kist lopen. Donderdag zal de koning op een prominente plek in de kerk begraven worden.


Dit artikel verscheen eerder op IsGeschiedenis, maar is aangepast om het beter aan te laten sluiten bij de actualiteit.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.