Geen afbeelding beschikbaar

Kunta Kinte: Een Afrikaanse slaaf in Amerika

De beroemde jaren '70-serie 'Roots' over slavernij is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alex Haley over het leven van de Gambiase slaaf Kunta Kinte en zijn nakomelingen. Dit verhaal is een voorbeeld geworden voor de slavernij en onderdrukking op de plantages in Amerika.


Van Afrika naar Amerika


Kunta Kinte werd omstreeks 1750 geboren in het dorp Juffere in Gambia. Op 17-jarige leeftijd werd hij gevangen genomen door slavenhandelaren. Ze verscheepten hem samen met 140 andere gevangenen naar Amerika aan boord van het schip Lord Ligonier. Slechts 98 van hen overleefden de reis en kwamen op 29 september 1776 aan in Annapolis, Maryland. Deze tocht wordt ook wel de Middenpassage genoemd. De Middenpassage maakte deel uit van de Atlantische driehoekshandel waarmee veel Afrikanen naar Amerika werden vervoerd.


Slavernij


Op 7 oktober 1776 werd Kunta verkocht aan een plantagehouder uit Virginia. De plantage-eigenaar Master Waller gaf Kunta zijn nieuwe naam, Toby Waller. Kunta wilde hier niks van weten. Hij probeerde enkele malen te ontsnappen. Na de vierde poging verloor hij als straf de helft van zijn rechtervoet. Kunta trouwde later met Bell Waller, een slavin op de plantage. Samen kregen zij een dochter, Kizzy. Kunta probeerde Kizzy zo goed als hij kon te leren over haar Afrikaanse afkomst.


Kizzy en George


Nadat Kizzy verliefd werd op een andere slaaf en samen met hem wilde ontsnappen, werd ze verkocht aan een andere plantagehouder, Tom Lea. Lea verkrachtte haar meerdere malen en Kizzy werd zwanger van hem. Ze kreeg een zoon, George. Doordat George veel succes had bij hanengevechten kreeg hij de bijnaam Chicken George. Dit is ook de manier waarop George uiteindelijk zijn vrijheid weet te verkrijgen. Hoe het afloopt met Kunta Kinte is onbekend. In het boek van Haley wordt dit niet beschreven. In de televisieserie ontdekt Kunta's dochter Kizzy dat haar moeder vlak na haar aan een andere plantage is verkocht en dat Kunta in 1822 is gestorven. Het boek verhaalt over de rest van de nakomelingen van Kunta, tot aan Haley zelf. Of de gebeurtenissen in het boek echt gebeurt zijn is onduidelijk. Toch is het een redelijk accurate weergave van de geschiedenis van de slavernij. In 2016 werd een remake van de serie gelanceerd. 

Bronnen

- kuntakinte.org, History

- kintehaley.org, Roots

- en.wikipedia.org, Kunta Kinte

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons

 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.