Maradona hand van god

Maradona en de ‘Hand van God’

Op 25 november 2020 overleed de Argentijnse voetballer Diego Maradona aan een hartstilstand. Maradona, alias “Pluisje”, stond bekend als een van de beste voetballers ooit, beter zelfs, vinden sommige kenners, dan Cruijff of Pelé. Hij was ook de maker van het meest controversiële doelpunt ooit, tegen Engeland. Een doelpunt dat bekend kwam te staan als een punt dankzij ‘de hand van God’.

Maradona groeide op in de sloppenwijken van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en werd al op 9-jarige leeftijd gescout door de profclub Argentinos Juniors. Hij bleef klein van stuk, 1,65 meter, maar werd dankzij zijn fabelachtige techniek en spelinzicht al op 16-jarige leeftijd geselecteerd voor het Argentijnse nationale elftal

Kwartfinales WK 1986

Het hoogtepunt van Maradona’s carriere was het WK van 1986 in Mexico. Dat WK wisten de Argentijnen met een team dat geheel in dienst stond van Maradona overtuigend te winnen. Meest beladen wedstrijd was de kwartfinale tegen Engeland. Vier jaar eerder hadden de twee landen de Falkland-oorlog uitgevochten en nu stonden ze tegenover elkaar op het voetbalveld. Beide teams speelden defensief, de Engelsen uit angst voor een briljante ingeving van Maradona, de Argentijnen omdat ze erop vertrouwden dat die ingeving vanzelf zou komen. In de zesdeminuut van de tweede helft kreeg Maradona een bal aan gespeeld in het Engelse strafschopgebied. Hij stond eigenlijk buitenspel, maar omdat Steve Hodge de bal raakte, ging de vlag niet omhoog. De Engelse doelman Peter Shilton en de veel kleinere Maradona gingen allebei de lucht in en tot ieders verbazing won Maradona het duel. Doelpunt!

Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!

De Hand van God

Herhalingen wezen al snel uit dat Maradona niet met het hoofd had gescoord. Hij had zijn hand gebruikt. Maar dat hielp de Engelsen niet. Van een VAR was nog geen sprake, de scheidsrechter keurde het doelpunt goed, ondanks protest van de Engelse spelers.  Maradona verklaarde zelf na de wedstrijd dat hij bij het doelpunt een beetje hulp van hogerhand had gekregen. Het was ‘de hand van God’ die het doelpunt had gemaakt.

Het mooiste doelpunt ooit

Een paar minuten later scoorde Maradona voor een tweede keer. Ditmaal had hij geen ‘hand van God’ nodig. Hij dribbelde het halve veld over, passeerde moeiteloos de ene na de andere Engelse speler, omspeelde Peter Shilton en maakte het – volgens onder meer de FIFA – mooiste doelpunt aller tijden . De Engelsen scoorden nog tegen, maar de wedstrijd was gespeeld. Argentinië ging naar de halve finale, waarin het België – een van de verrassingen van het toernooi – versloeg. In de finale wachtte het taaie Duitsland, dat een verlenging afdwong, maar uiteindelijk toch niet opgewassen bleek tegen Maradona & co.

Toch niet de hand van God

Maradona bleef nog twee decennia volhouden dat ‘de hand van God’ hem dat eerste doelpunt tegen de Engelsen had geschonken. Maar in 2006 gaf hij, in een Duitse documentaire, eindelijk toe wat de hele wereld allang wist en hem allang had vergeven: dankzij een klein tikje van zijn linkerhand was de bal onbereikbaar geworden voor de Engelse keeper.

Ook mooi: Maradona die in 1989 een warming-up voorafgaand aan een Europa Cupwedstrijd omtovert tot een one-man-show, minuten lang houdt hij de bal hoog, op de maat van Live is life van Opus.

Ook interessant:

Rubrieken:

Landen:

Tijdperken:

Onderwerpen:

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.