Napoleon nalatenschap

Napoleon in Nederland

Napoleon leeft! Talloze boeken, films en tentoonstellingen zijn over hem gemaakt. Overal ter wereld zijn Napoleongenootschappen en verzamelaars bereid hoge bedragen neer te tellen voor memorabilia. Om de Franse keizer hangt nog altijd een zweem van magie. Vanwaar die aanhoudende belangstelling? Napoleon was onbetwist een militair genie en dat is fascinerend. Lotte Jensen bespreekt een andere kant: de diepe sporen die zijn regime heeft achtergelaten in de Nederlandse samenleving.

Vanaf het moment dat Napoleon in 1799 in Frankrijk de macht greep, stelde hij alles in het werk om zijn imperium te vergroten. Een lange periode van oorlogen en veroveringen volgde. Om zijn snelgroeiende rijk ook tot een krachtige politieke en culturele eenheidsstaat te smeden centraliseerde hij de rechtspraak. Verder tuigde hij een politie- en ambtenarenapparaat op dat overal lokale vertakkingen kende. Via een systeem van censuur moesten kritische stemmen in de kiem gesmoord worden.

Lodewijk Napoleon wordt koning van Holland

Napoleon, die zichzelf in 1804 tot keizer kroonde, probeerde greep te houden op de door hem veroverde gebieden door er familieleden op de troon te planten. Zijn broer Jérôome werd bijvoorbeeld koning van Westfalen en Joseph werd koning van Napels en Spanje. Lodewijk Napoleon kreeg in juni 1806 het Koninkrijk Holland toebedeeld, dat in naam onafhankelijk bleef. Zo bouwde Napoleon een eigen dynastie op, maar hij hield de touwtjes stevig in handen. Toen hij niet meer tevreden was over zijn broer in het Paleis op de Dam, lijfde hij in 1810 Nederland eenvoudigweg in bij zijn keizerrijk. Tot eind november 1813 was zijn wil wet.


Het volledige artikel lezen? Je vindt het in het extra dikke herfstnummer van Geschiedenis Magazine.GM

Abonnees van Geschiedenis Magazine krijgen dit nummer omstreeks 2 oktober in de brievenbus.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 17 september 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer thuis.

Meld je aan                       Geef Geschiedenis Magazine cadeau


Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Tijdschriften: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt