Geen afbeelding beschikbaar

Onafhankelijkheidsdag in Pakistan

Vandaag, 14 augustus, viert Pakistan haar onafhankelijkheidsdag. Op deze dag in het jaar 1947 werd het land een Dominion, een zelfstandig onderdeel van het Britse Gemenebest (Statenbond, in deze periode een unie van voormalige Engelse kolonies). Tot dan toe maakte het gebied deel uit van Brits Indië.

De bemoeienissen met het Indische subcontinent, grofweg het gebied dat nu India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, en delen van China, Nepal, Bhutan en Myanmar omvat, begon in de 17e eeuw. Uiteraard bestonden al deze staten toen nog niet. Het was een enorm gebied dat bestond uit talloze, veelal elkaar beoorlogende vorstendommen. De Britten maakten daar slim gebruik van. Met een verdeel en heers politiek wisten ze langzamerhand de dominerende macht te worden, tot uiteindelijk heel India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh en Myanmar onder Brits bestuur viel. De Britten hielden de formele machtspositie van de vorsten en adel in stand, en regeerden via hen. Tot 1858 was de Britse East-India Company de machthebber, maar vanaf dat jaar kwam het gebied onder rechtstreeks bestuur van de kroon. In 1878 nam de toenmalige Britse koningin Victoria de titel Keizerin van India aan. Tot 1947 zou het Brits-Indië een keizerrijk blijven.

Onder Brits bestuur voelden de Moslims, die vooral in de gebieden Punjab, Beloetsjistan, en Sindh leefden zich achtergesteld ten opzichte van de hindoes. Toen in India het streven nar onafhankelijkheid opkwam, en de Indiërs zich verenigden in het Indische Nationale Congres, vormden de moslims een eigen organisatie op: de Moslimliga. Beiden voerden afzonderlijk onderhandelingen met de Britten. Het gevolg was dat die in 1947 besloten Brits Indië te delen. Tegelijk met India werd Pakistan gesticht, dat het merendeel van de moslimgebieden omvatte. Op dat moment was ook het gebied dat nu Bangladesh is, onderdeel van Pakistan. Oost Pakistan, zoals Bangladesh toen werd genoemd, werd in 1971 onafhankelijk.

Zowel India als Pakistan werden officieel op 15 augustus onafhankelijk. De onafhankelijkheidsceremonie van Pakistan werd echter al op 14 augustus gehouden, omdat Pakistan niet de schijn wilde wekken dat zij zich afscheidde van India. Pas de volgende dag werd de ceremonie in India gehouden. Vandaar dat beide landen hun onafhankelijkheidsdag met één dag verschil van elkaar vieren.

De vorming van het dominion Pakistan was maar een tussenstap. In 1956 werd Pakistan een onafhankelijke republiek. Maar voor het zover was zou er nog veel gebeuren. De deling bracht een ware volksverhuizing op gang. Miljoenen hindoes vertrokken uit Pakistan naar India, en miljoenen moslims trokken vanuit India naar Pakistan. De volksverhuizing ging gepaard met flink wat geweld, waardoor honderdduizenden mensen om het leven kwamen. In beide landen bleven overigens ook grote moslim- en hindoe-minderheden wonen. De verhouding tussen de twee staten is van tijd tot tijd uiterst gespannen, met name in het gebied Kasjmir, waar moslims en hindoes naast elkaar wonen, en waar beide landen aanspraak op maken. Om Kasjmir zijn al twee oorlogen gevoerd.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.