Oostenrijk-Hongarije annexeert Bosnië

Op 5 oktober 1908 annexeert Oostenrijk-Hongarije Bosnië. Sinds 1878 werd het gebied al bestuurd door Oostenrijk-Hongarije maar dit kwam in gevaar door de scheven verhoudingen binnen Europa. De annexatie leidde tot wat we de Bosnische crisis noemen. Dit conflict droeg bij aan de oplopende spanningen tussen de grootmachten in Europa.

Tijdens de Conferentie van Berlijn in 1878 werd besloten dat Oostenrijk-Hongarije het gebied Bosnië ging besturen. Tijdens de conferentie werd de Balkan opnieuw verdeeld over de verschillende grootmachten van dat moment. De Duitse politicus Otto von Bismarck wilde dit graag bewerkstelligen om zo het machtsevenwicht te herstellen en vrede in Europa te bewaren.

Geheime bespreking tussen Rusland en Oostenrijk-Hongarije

Het Ottomaanse Rijk was in deze periode verzwakt. In 1908 pleegden Turkse officieren, ook wel de Jonge Turken genoemd, echter een staatsgreep en kwamen aan de macht. Dit betekende dat het Ottomaanse Rijk mogelijk weer zou kunnen opkrabbelen en grote invloed zou kunnen krijgen op de Balkan. Oostenrijk-Hongarije wilde Bosnië daarom zo snel mogelijk annexeren zodat dit gebied voor hen niet verloren ging. Annexatie kon voor problemen zorgen met Rusland en haar bondgenoten. Op 19 september 1908 hielden de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland Alexander Izvolski en de minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk-Hongarije Alois Lexa von Aehrental in kasteel Buchlau in Moldavië een geheime vergadering. Beide landen kwamen overeen dat Rusland niet zou ingrijpen wanneer Oostenrijk-Hongarije Bosnië annexeerde en dat Oostenrijk-Hongarije zorgde dat Rusland toegang kon krijgen tot de Zwarte Zee die strategisch belangrijk voor hen was.

Bosnische crisis

Op 5 oktober 1908 annexeerde Oostenrijk-Hongarije Bosnië zonder dat Rusland ervan op de hoogte was dat ze dit nu zouden doen. De andere grootmachten schrokken van de gebeurtenissen en de spanningen liepen op. De Balkanstaten beschouwden Rusland als beschermer en waren teleurgesteld en de Panslavisten in Rusland, die streefden naar politieke eenheid van de Servische volkeren waren boos. De Bosnische crisis was een feit. De verschillende Europese grootmachten waaronder Groot-Brittannië en Frankrijk onderhandelden over een oplossing met Oostenrijk-Hongarije. Ondertussen had Oostenrijk-Hongarije op 12 januari 1909 een overeenstemming bereikt over de kwestie met het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk waren de tegenstanders gedwongen de annexatie te accepteren en werd Bosnië onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

 

<h3>Bronnen</h3>
-       Mtholyoke.edu, <a href="https://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/boshtml/bos130.htm">The Bosnian Crisis of 1908-1909<b></b></a>

-       Wikipedia.org,<a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Bosnische_crisis"> Bosnische crisis </a> (14-03-2013)

&nbsp;

<strong>Afbeelding</strong>

-      Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bosnian_Crisis_1908.jpg">Bosnian Crisis</a> (18-10-1908)

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.