Archief

Openbaarheidsdag Nationaal Archief

Op 3 januari 2017 is het Nationale Openbaarheidsdag in het Nationaal Archief. Op die dag worden tientallen geheime overheidsdocumenten openbaar gemaakt. Belangstellenden kunnen neuzen in allerlei archiefstukken. Zo bijvoorbeeld ook de privé-archieven van bewindslieden uit 1966, en de notulen van de ministerraad van 1991 en 1992. Toen werd er onder andere gedebatteerd over het Verdrag van Maastricht. Hieronder een overzicht van belangrijke archiefstukken die openbaar zijn gemaakt.

Het huwelijk van Beatrix en Claus

Uit openbaar gemaakte archiefstukken blijkt dat het huwelijk tussen Beatrix en Claus voor behoorlijke commotie zorgde. Dit huwelijk kreeg internationale aandacht door  de rookbom die tegen de koetst werd gegooid. Er bestond onvrede over het huwelijk omdat Claus, die lid was geweest van de Hitlerjugend en de Wehrmacht, verdacht werd van Nazisympathieën.

Het Verdrag van Maastricht

Ook zijn de notulen van de ministerraad openbaar gemaakt, waarin gedebatteerd werd over het Verdrag van Maastricht. Dit verdrag diende ter oprichting van de Europese Unie. Ook werd hier besloten over de oprichting van een gezamenlijke munteenheid, de euro.

De Bijlmerramp van 1992

Ook notulen van de ministerraad uit 1992 zijn openbaar gemaakt, waarin gesproken werd over de Bijlmerramp. Het Israëlische El-Al toestel 1862 stortte op 4 oktober 1992 neer op enkele Bijlmerflats. In totaal kwamen (voor zover bekend) bij deze crash 43 mensen om het leven. Het betrof hier 4 inzittenden en 39 bewoners van de flats. Mogelijk zijn er meer mensen om het leven gekomen. Het is waarschijnlijk dat er ook illegale en dus niet geregistreerde mensen in de flats aanwezig waren.

De Spaanse Burgeroorlog

Ook worden er archiefstukken openbaar gemaakt over Nederlanders die tijdens de Spaanse Burgeroorlog meevochten in Spanje. Het gaat om Nederlanders die meevochten aan de zijde van zowel Franco als de Republikeinen. De openbaar gemaakte documenten zijn processen verbaal uit 1937 en 1938: Nederlanders werden veroordeeld voor het dienst nemen in buitenlandse krijgsmachten.

Bron

nu.nl tientallen geheime documenten openbaar

Afbeelding

wikimedia.org Charles Sturt University Archives, foto: Bidgee

 

 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.