Geen afbeelding beschikbaar

Penalty's - De Nederlandse vloek

Op 9 juli 2014 verloor Nederland in de halve finale tegen Argentinië; de penalty’s van Ron Vlaar en Wesley Sneijder kwamen niet door de Argentijnse doelman Sergio Romero heen. Al jaren wordt gezegd dat Oranje geen strafschoppen kan nemen. Hoe is dat idee eigenlijk ontstaan?

Ontstaan van penalty’s

Een penalty, ook wel een strafschop genoemd, is een strafmaatregel in voetbal die in 1891 werd ingevoerd. Het betekent dat de tegenstander vanaf de strafschopstip voor het doel van de tegenpartij mag schieten, op elf meter van het doel. Tijdens wedstrijden met een knock-out-systeem, waarbij er dus sowieso een winnaar uit de wedstrijd moet komen in plaats van een gelijkspel, wordt er gebruik gemaakt van een strafschoppenserie. Er wordt geloot om wie er mag beginnen en daarna mogen beide team tenminste vijf keer schieten. Wanneer er na vijf penalty’s geen winnaar is, wordt er telkens één penalty voor beide zijden aan toegevoegd. Wanneer een land of team vaak verliest met penalty’s wordt er gesproken van het penaltysyndroom.

Marco van Basten 1992

Tijdens het Europese Kampioenschap in 1992 behaalde Nederland de halve finale. Daarin werd het tegen Denemarken 2-2. Met sterren als Ruud Gullit, Frank de Boer, Ronald Koeman en Marco van Basten in Oranje was Nederland vol goede moed. Na de verlenging kwam het echter aan op penalty’s. De Denen scoorden vijf keer, Nederland vier. Nadat Koeman, Rijkaard, Bergkamp en Witschge gescoord hadden, was de beurt aan de veelbelovende held van 1988: Van Basten. Hij schoot, de keeper dook naar links en de bal werd gevangen. Nederland lag er uit.

Clarence Seedorf 1996

Ook bij het Europese Kampioenschap in 1996 waren het de penalty’s die Nederland de das om deden. Nederland was na een moeizame poulfase terechtgekomen in de kwartfinale, waarin zij tegen Frankrijk moesten strijden. De wedstrijd eindigde in 0-0 waardoor penalty’s het gevolg waren. De Kock, De Boer en Kluivert scoorden, maar ook de Fransen wisten drie doelpunten te maken. Toen was één van Nederlands’ topvoetballers aan de beurt: Clarence Seedorf. Na wat onenigheid over de plaatsing van de bal was de concentratie van Seedorf verminderd. Hij schoot met rechts, maar de bal was binnen het bereik van de Franse doelman Lama. Toen was de Nederlander Blind aan de beurt: hij scoorde. Maar omdat de Fransen vijf doelpunten wisten te maken, moest Nederland vertrekken. Seedorf verliet ontroostbaar het veld.

Ronald de Boer en Phillip Cocu 1998

Tijdens de halve finale tegen Brazilië van het Wereldkampioenschap 1998 stond het lange tijd 1-0 voor Brazilië. Op de 88e minuut wist Patrick Kluivert echter de gelijkmaker te scoren en dit leidde tot verlenging en uiteindelijk penalty’s. Nederland hield zijn adem in. Phillip Cocu zorgde voor de eerste misser van Oranje, Brazilië scoorde keer op keer. Het was Ronald de Boer die de fatale misser verzorgde, toen hij de laatste strafschop miste. Cocu schoot ook tijdens het EK in 2004 tegen Zweden mis, toen eindigde de bal naast het doel. Opvallend is, gezien zijn trackrecord, dat Cocu jaren later als assistent van bondscoach Bert van Marwijk werd aangesteld om te beslissen wie een strafschop mocht nemen.

Frank de Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt 2000

In 2000 organiseerden Nederland en België het Europese Kampioenschap. Met het thuisvoordeel in handen behaalde Nederland de halve finale, waarin zij tegen Italië moesten strijden. Het werd de interland van de gemiste penalty’s. Tijdens de reguliere speeltijd misten zowel Frank de Boer als Patrick Kluivert een penalty en ook na verlenging bleef de score op 0-0. Terwijl de Italianen door Di Biagio, Pessotto en Totti achtereenvolgend scoorden, misten Frank de Boer en Jaap Stam hun penalty’s. Kluivert scoorde de 1-3 en doelman Edwin van de Sar stopte de strafschop van Maldini. Maar helaas, Paul Bosvelt miste zijn penalty en Nederland was verloren. Het werd 1-3.

Back to the nineties?

Door de aaneenschakeling van strafschopmislukkingen op grote toernooien door Nederland hing er jarenlang een negatieve sfeer omtrent strafschoppen en Oranje. Na de gewaagde keus van bondscoach Louis van Gaal om keeper Jasper Cillessen te wisselen voor keeper Tim Krul tijdens de laatste minuten van de wedstrijd tegen Costa Rica leek de vloek echter te zijn doorbroken. De moeizame kwartfinalewedstrijd tegen Costa Rica leidde tot penalty’s, waar Nederland glorieus doorheen kwam. Krul wist twee penalty’s van de Costa Ricanen te stoppen, terwijl Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie achtereenvolgend scoorden. Maar toen kwam de halve finale tegen Argentinië. Na 120 minuten eindigde wederom een duel in penalty’s. Alle wissels waren gemaakt en daarom bleef doelman Cillessen staan. Hij wist geen penalty van de Argentijnen te houden. Ron Vlaar en Wesley Sneijder schoten hun penalty’s mis. De Oranje-attributen worden achtergelaten, de oranje kleding wordt opgeborgen, Nederland gaat teleurgesteld naar bed toe. De vloek is nog niet gebroken.

Bronnen

Rubrieken:

Landen:

Tijdperken:

Onderwerpen:

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.

Vergeten D-Day: Italië, 1943