Geen afbeelding beschikbaar

Romeinse stad Leptis Magna

We hebben begrepen dat de oudheidkunde bij Kaddafi niet erg op de radar stond aldus Joris Kila, cultureel-erfgoeddeskundige aan de Universiteit van Amsterdam.

In het licht van de Libische Opstand was dit positief, want het voorkwam dat aanhangers van Kaddafi de ruïnes als bescherming gebruikten tegen de NAVO bombardementen. Hierdoor bleven vele archeologische schatten van Libië, waaronder de oude Romeinse steden Sabratha en Leptis Magna, vrijwel onbeschadigd. Leptis Magna was de belangrijkste Romeinse handelsstad buiten Italië.

Leptis Magna werd in de elfde eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs. De stad behoorde aanvankelijk tot het Carthaagse rijk, maar werd in de tweede eeuw voor Christus veroverd door de Romeinen. Leptis Magna groeide vervolgens uit tot een van de belangrijkste handelssteden in het Romeinse Noord Afrika. Maar nadat de Romeinen in de vijfde eeuw na Christus verdreven werden door de Vandalen raakte Leptis Magna in verval. De stad werd een aantal malen geplunderd en in 643 definitief verwoest door de Arabieren.

Onder Kaddafi waren de ruïnes van Leptis Magna 42 jaar afgesloten voor publiek, maar nu hij verdreven is hoopt men dat de oude stad wederom uitgroeit tot een belangrijke toeristische trekpleister.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.