nederlands elftal eerste keer oranje

Sinds wanneer speelt Nederland in het Oranje?

Oranje en Nederland zijn met elkaar verbonden, zelfs zo erg dat het elftal vaak gewoon wordt aangeduid als ‘Oranje’. Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat het Nederlands voetbalelftal in het oranje speelt. Toch was dat niet altijd zo.

Zodra het Nederlands elftal een groot toernooi speelt, kleuren op veel plaatsen de straten oranje en trekken in het oranje uitgedoste fans richten de voetbalstadions. De optochten van oranjefans trekken altijd veel bekijks. En niet alleen in de steden waar gespeeld wordt kleurt het oranje, ook in Nederland  kleuren straten en mensen oranje.

nederlands elftal eerste keer oranje

De eerste officiële wedstrijd van het Nederlands elftal vond plaats op 30 april 1905, maar er waren al eerder wedstrijden geweest van een ‘Nederlands elftal’. In 1894 bezocht het Engelse Felixtowe Nederland en ter gelegenheid van die wedstrijd werd er een ‘bondselftal’ samengesteld met de beste voetballers van Nederland. Van een team was echter nauwelijks sprake. Dat was niet alleen te zien aan de uitslag, Nederland verloor met 1-0 van de Engelsen, maar ook op het veld. De Nederlandse spelers droegen allemaal het shirt van de club waar ze normaliter voor speelden. En zo kwam het ‘Nederlands elftal’ in niet minder dan vijf verschillende shirts het veld op. In de jaren daarna werd er vaker zo’n ‘bondselftal’ samengesteld, maar die speelden nog altijd in een allegaartje van tenues  


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


nederlands elftal 1905

Wit met rood-wit-blauw

Op 30 april 1905 kwam er dan eindelijk een officiële wedstrijd van het Nederlands elftal. In  Antwerpen namen de Nederlanders het op tegen de Belgen. Het Nederlands elftal speelde dit keer wél in een echt teamshirt. De wedstrijd eindigde na verlenging met 1-4, in het voordeel van Nederland. Maar dat succes was nog niet oranje gekleurd. Het eerste shirt van het Nederlands elftal was nog wit, met schuin daar overheen rood-wit-blauwe banen. Een shirt dat overigens terugkwam in het uittenue van 2006.

Nederland wordt ‘oranje’

Twee jaar later betrad Nederland het veld voor het eerst in een oranje shirt. Op 14 april 1907 speelde het Nederlands elftal wederom tegen de Zuiderburen. De Nederlanders hadden een nieuw tenue, dat door het Algemeen Handelsblad omschreven werd als: ‘het nieuwe nationale costuum, oranje shirt en witte broek.’ Een tenue dat we vandaag nog wel kennen, want deze kleuren zijn sindsdien nog vaak gebruikt. Het was tijdens dezelfde wedstrijd dat ook de Nederlandse leeuw haar intrede deed op het voetbaltenue. En of het aan de kleuren te danken was of niet, Nederland won met 3-1.

De toon was ook meteen gezet, want veel voor ons inmiddels bekende termen gingen vanaf deze wedstrijd in de media rond. De krant Het vaderland beschreef enthousiast hoe de ‘oranje-mannen’ de gewonnen beker in ontvangst namen.

Bij de fans was de kleurwisseling nog niet aangekomen. De Nederlandse journalisten die afreisden naar België om verslag te doen van de wedstrijd, beschreven hoe de treinen naar Antwerpen vol zaten met ‘Hollandsche supporters met nationale kleuren getooid’. Desalniettemin waren diezelfde journalisten ook vol lof voor de gezelligheid van de Nederlandse fans en wellicht kunnen we hier al de eerste tekenen van oranjekoorts bespeuren.

Bronnen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!