Geen afbeelding beschikbaar

Spanje – Malta tijdens de EK kwalificatie 1983

“Dit stinkt als Spanje-Malta in 1983”, aldus oud-international Bud Brocken over de wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon. Door de opmerkelijke 1-7 uitoverwinning van de Franse ploeg werd Ajax gisteren uitgeschakeld voor het vervolg van de Champions League. In 1983 won Spanje tijdens de EK kwalificatiereeks met 12-1 van Malta, waardoor Nederland op doelpuntensaldo het EK van 1984 moest missen.

Nadat het Nederlands elftal op het EK in 1980 in de groepsfase uitgeschakeld werd en het team zich een jaar later niet kwalificeerde voor het WK van 1982 snakten de Nederlandse supporters naar succes, bij voorkeur op een groot toernooi. Met een sterke selectie, bestaande uit onder meer een negentienjarige Van Basten en een twee jaar oudere Gullit, begon het Nederlands elftal in 1983 aan de kwalificatiereeks voor het EK van een jaar later in Frankrijk.

Kwalificatie

Nederland begon de kwalificatie slecht met een 1-1 gelijkspel tegen IJsland. In de volgende twee wedstrijden werden er wel overwinningen geboekt op Ierland (2-1) en Malta (6-0). De eerste ontmoeting met Spanje ging als gevolg van een penalty met 1-0 verloren, maar door alle returnwedstrijden te winnen eindigde Nederland op 13 december uiteindelijk toch met een totaal van dertien punten. Alleen Spanje kon Nederland de kwalificatie nog ontnemen, maar daarvoor moest de ploeg een paar dagen later met maar liefst elf doelpunten verschil van Malta winnen. De Nederlandse bondscoach Kees Rijvers geloofde niet dat dit zou gebeuren. Hij besloot de wedstrijd niet eens te kijken en ging die avond kaarten bij de buren.

Spanje - Malta

De wedstrijd begon met een doelpunt voor Spanje, maar in de 24ste minuut maakte Degiorgio namens Malta de 1-1. Aan het einde van de eerste helft leidde de Spaanse ploeg ‘slechts’ met 3-1, en leek er dus niets aan de hand voor Nederland. Na rust incasseerde Malta echter de ene na de andere tegentreffer. Tussen de 62ste en de 64ste minuut moest de Maltese doelman John Bonello maar liefst drie keer de bal uit het net vissen. Uiteindelijk scoorden de Spaanse spitsen Santillana en Ricón beide vier doelpunten en won Spanje de wedstrijd met 12 – 1 . Nederland en Spanje hadden nu allebei een doelsaldo van +16, maar omdat de Spanjaarden twee doelpunten meer hadden gescoord kwalificeerden zij zich voor het EK.

De perfecte vriend

Na afloop van de kwalificatiereeks ontstonden er al snel geruchten over omkoping.  Anonieme bronnen meldden dat Malta na de verliespartij omgerekend ruim 700.000 euro ontvingen van de Spanjaarden. Met name doelman Bonello, die in de tweede helft negen doelpunten om zijn oren kreeg, werd gezien als bijzonder verdacht. De Maltese keeper heeft echter altijd ontkend dat er sprake was van een omkoopschandaal. “Al die boosaardige verhalen, het was allemaal gelogen. Mijn geweten is zuiver, ik kan iedereen recht in de ogen kijken. Toen en nu”, aldus Bonello in 2003. Drie jaar na dat interview speelde hij echter, tot ieders verrassing, de hoofdrol in een geestige reclamecampagne van het Nederlandse biermerk Amstel. Het filmpje toont Bonello die na de 12-1 verliespartij op een vliegveld in Spanje arriveert, waar de Spaanse voetbalsupporters hem uitgebreid toejuichen en uitroepen tot de ‘perfecte vriend’.

Omkoping

Ook na wedstrijden van gisteren wordt er in de Nederlandse voetbalwereld weer gesproken over een mogelijk omkoopschandaal. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League had Ajax een voorsprong van drie punten en zeven doelpunten op het Franse Olympique Lyon. Maar nadat Ajax met 3 – 0 verloor van Real Madrid, won Olympique Lyon, dat al het hele seizoen moeite heeft met scoren, het uitduel tegen Dynamo Zagreb met maar liefst 1 – 7. Daarmee was Ajax tegen alle verwachtingen in toch uitgeschakeld. Wederom was het optreden van een doelman, ditmaal Ivan Kelava van Dinamo Zagreb, uiterst opvallend. Ook de knipoog van de Kroatische verdediger Domagoj Vida richting Lyon spits Bafétimbi Gomis na de 1-5 wordt door velen beschouwd als verdacht. “Dit stinkt als Spanje-Malta in 1983”, aldus Bud Brocken, de oud-international die in 1983 deel uitmaakte van de selectie van het Nederlands elftal.

Landen:

Tijdperken:

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.