Terugblik ‘Nostalgie’

Het was een nostalgische maand januari op IsGeschiedenis. De ‘heimwee naar de goede, oude tijd’ werd gevierd met artikelen over kinderprogramma’s in de jaren ’50, een kijkje in grootmoeders keuken, de ludieke acties van de Dolle Mina’s en een uitgebreide geschiedenis van nostalgia. Laat je nog één keer terugvoeren naar de ‘gouden tijden’ van weleer.

Over nostalgie

Nostalgie of ‘nostalgia’ werd in de 17e eeuw ‘ontdekt’. Het was toen een ziekte die tot de dood kon leiden, vooral soldaten in den verre hadden deze aandoening. Zwelgen in nostalgie, het kan op vele manieren. Wij bespraken er drie: van veldslagen naspelen tot en met leven als een jaren ’30 huisvrouw. Vele Nederlandse muziek, films en series laten ons verlangen naar vroeger, ook al hebben we die tijd zelf niet meegemaakt. We selecteerden er vier, waarbij Sonnevelds ‘Ons Dorp’ bijvoorbeeld niet ontbreken mocht.

‘Grootmoeders tijd’

Niemand weet precies wanneer ‘grootmoeders tijd’ precies was, maar men heeft er wel allerlei nostalgische ideeën bij. We doken in grootmoeders tijd door je 10 onmisbare huishoudelijke tips van oma te verklappen, door een kijkje te geven in grootmoeders keuken en door 7 plekken te beschrijven waar je vandaag nog grootmoeders tijd beleven kan.

De jaren ‘50

De ‘gouden jaren’ van wederopbouw, een verzuilde samenleving en de komst van de televisie in de Nederlandse huiskamer. We beschreven de schoolperikelen van een scholier in de jaren ’50 en 5 onvergetelijke TV-programma’s uit deze tijd. Daarnaast mocht een artikel over het eeuwige hergebruik en het koopgedrag van de jaren ’50 vrouw niet ontbreken.

Week 4 – De jaren ’60 & ’70

Jaren vol idealisme, verzet en vrijheid, die we nostalgisch beschrijven aan de hand van onvergetelijke acties van de Dolle Mina’s. Maar ook: de bekendste films & series uit deze jaren én een uitgebreide blik in de kledingkast van een jongere uit de jaren ’60 & ’70.

 

Partners: 

Landen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!