Thema van de maand: Geschiedenis van Sinterklaas
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest1Email this to someone

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Springende pieten, zingende kinderen, zakken vol met pepernoten en cadeautjes. Hij is er weer! Afgelopen zaterdag kwam de goedheiligman aan in de haven van Dordrecht en de komende weken staan dan ook weer in het teken van de filantroop. Ook op IsGeschiedenis. Lees hier alles wat je wilt weten over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest, zwarte Piet, het paard van Sinterklaas en over de eerste intocht.

Het paard van sinterklaas: van Sleipnir naar Amerigo
Zachtjes gaan de paardenvoetjes. Trippel, trappel, trippel, trap. ’t Is het paard van Sinterklaasje. Stippe, stappe, stippe, stap. ’t Schimmeltje draagt met gemak. Sinterklaasje over ’t dak.” Vanaf vandaag is dat niet meer het geval. De 30-jarige Amerigo was jaren het paard van Sinterklaas op televisie en daarmee het ‘echte’ paard van de goedheiligman. Volgens de traditie is het paard van Sinterklaas altijd een schimmel. Maar is dit wel zo?

Geschiedenis van Zwarte Piet in het kort
‘Zwarte Piet is racisme’. De politie heeft zaterdag vier mensen aangehouden die tijdens de intocht van  Sinterklaas in Dordrecht ongeoorloofd zouden hebben gedemonstreerd. Volgens bronnen op internet hadden zij de leus ‘Zwartepiet is racisme’ op hun shirt staan. Op een Nederlandse prent uit 1800 werd Sinterklaas nog vergezeld door een deftige blanke man met een pruik. Deze helper heette Jan de Knecht.

De eerste intocht van Sinterklaas
Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden probeert de ‘Sinterklaasoorlog’ in zijn stad op te lossen. Als  de burgemeester faalt in zijn missie zullen volgende maand twee goedheiligmannen arriveren in de Fries stad, met verwarring onder de kinderen tot gevolg. De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888 in Venray. In Amsterdam wordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden.

Sinterklaas: De blijde incomste
5000 kilo pepernoten en snoepgoed. Een Sinterklaasfeest zonder intocht is ondenkbaar. De allereerste Amsterdamse ‘blijde incomste’ vond plaats midden in de crisisjaren 75 jaar geleden. Het was meteen een groot succes. Acht Sinterklazen hebben inmiddels hun opwachting gemaakt. Ondanks berichten over geldproblemen treedt dit jaar de negende aan. Een korte geschiedenis van de leukste dag van het jaar – voor kinderen én ouders.

Sinterklaas ontmoet Mies BouwmanHuilend kindje op schoot bij Zwarte Piet. Zonder plaats, [1952]. (Bron: Nationaal Archief)
Bussum 1952 – Op 5 december 1952 verwelkomt Mies Bouwman voor het eerst Sinterklaas in haar eigen show. Het is pas de tweede keer dat de Goedheiligman zelf zijn opwachting maakt in een televisieprogramma. “Vrouwtje Bouw”, zoals Mies Bouwman genoemd werd door hoofdpiet Piet Römer, zou vanaf 1960 tot 1973 vrijwel onafgebroken verslag doen van de Sinterklaas intocht in Nederland.

Zwarte Piet verboden in Canada
Na klachten over het racistische uiterlijk van de helpers van Sinterklaas heeft de organisatie van de intocht in het Canadese Vancouver besloten geen Zwarte Pieten meer toe te staan. Uiteindelijk is het hele evenement maar afgelast, omdat de Nederlandse Canadezen ook geen interesse hadden in een viering zonder Zwarte Piet. Sinds de zeventiende eeuw zijn er in totaal meer dan 1 miljoen Nederlanders naar Canada geëmigreerd.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest1Email this to someone
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest1Email this to someone

Leestips-Boeken

 

Titel:Nikolaas van Myra en zijn tijd
Auteur:A. Blom
ISBN:9065500375
Uitgever:Verloren
Prijs:€ 24,-

 

 

 

 

 

 


 

Titel:Een mijter zonder kruis. Sint-Nicolaas in de protestantse pers 1945-2000
Auteur:Jan de Bas
ISBN:9789065507709
Uitgever:Verloren
Prijs:€ 25,-

 

 

 

 

 


 

Titel:Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteur:Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN:9789065509338
Uitgever:Verloren
Prijs:€ 20,-

 

 

 

 

 


Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+1Pin on Pinterest1Email this to someone