Kaart van IJsland uit 1761.

Vergeefse zoektocht naar gezonken schip

In de nacht van 19 september 1667 vergaat het schip Het Wapen van Amsterdam nabij de IJslandse kust. Het heeft naar verluidt veertig kisten goud en vier ton ruwe diamanten aan boord. Driehonderd jaar ligt het wrak verborgen in het zand en wordt het schip het onderwerp van heel wat verhalen. Het krijgt zelfs een belangrijke rol in IJslandse volksverhalen.


IJzer en metaal van het schip?


In 1960 krijgt een groep IJslandse ondernemers een licentie van de IJslandse overheid om Het Wapen van Amsterdam te bergen. Volgens berekeningen zou het twaalf meter onder de zandbodem liggen. In 1963 beweert de groep de locatie van het schip te hebben gevonden. Dat gebeurt opnieuw in 1965 en 1972, maar tests leveren niets op. Door dieper te graven vindt men stukken hout en metaal. Analyses in een laboratorium wijzen erop dat het om materiaal gaat dat typerend is voor schepen die in de zeventiende eeuw worden gebouwd.


Duitse treiler, failliete ondernemers


In 1983 wordt eindelijk het schip gevonden waar men al twintig jaar naar aan het graven is. Duizenden manuren en honderdduizenden euro’s zullen eindelijk iets opleveren. Maar in plaats van het Nederlandse schip wordt een Duitse treiler uit 1903 geborgen die in dat jaar ook op die plaats is vergaan. Tegen 1990 is de groep ondernemers failliet. Het Nederlandse schip met al zijn goud en diamanten ligt nog steeds ergens in de IJslandse bodem.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Historische kaart IJsland (1761), Homann Heirs, via nl.wikipedia.org

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.