Het in kaart brengen van de Zuidpool

       3 maart 2017
Het in kaart brengen van de Zuidpool

Al eeuwen stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. Hierdoor zijn de laatste jaren de poolgebieden sterk opgewarmd. Zo smolt in 2011 een recordhoeveelheid poolijs. In maart 2017 is een nieuw warmterecord op het vasteland van Antarctica gemeten. Verschillende weerstations trekken de meteorologen naar dit koudste continent op aarde. In 1841 was de eerste expeditie naar de Zuidpool en in de jaren daarna werden de eerste voorraadposten en onderzoeksstations neer gezet.

Lees verder

16 juli jarig: Roald Amundsen

    16 juli 2013
Roald Amundsen, Wikimedia Commons

De Noor Roald Amundsen bereikt op 14 december 1911 als eerste mens de zuidpool. Daarnaast is hij lid van een groep die in 1897 voor het eerst overwintert op Antarctica. In de laatste jaren van zijn leven probeert hij ook nog per vliegtuig de noordpool over te steken. Roald Amundsen werd geboren op 16 juli 1872 te Borge. Lees verder

Onderzoek uit 1910 naar de seksuele driften van de pinguïn

    13 juni 2012
Onderzoek uit 1910 naar de seksuele driften van de pinguïn

“We look at them like men in tuxedos, but they’re birds … and wild animals”

Lees verder

Citaat van de Dag: Zuidpoolexpeditie

    21 december 2011
Als dit dagboek gevonden wordt, zal het aantonen hoe we bij onze 
stervende kameraden zijn gebleven en gevochten hebben tot het eind.

Lees verder

Eerste expeditie naar de Zuidpool

       15 december 2011

”Een van de grootste prestaties in de moderne menselijke geschiedenis”, aldus de Noorse premier Jens Stoltenberg over de expeditie van Roald Amundsen. Gisteren werd er op de ijzige vlaktes van  Antartica een ijsbuste van de Noorse ontdekkingsreiziger onthuld. Ruim honderd jaar geleden, op 14 december 1911, was Amundsen de eerste mens die voet zette op de Zuidpool.

Lees verder