Che Guevara

 

File:ChewithCigar.jpg

 

Che Guevara werd in 1928 in Argentinië geboren als Ernesto Guevara. Als jonge student medicijnen reisde Guevara veel door Latijns-Amerika. Op zijn reizen kwam hij in aanraking met armoede en ongelijkheid. Dit veranderde zijn beeld op de wereld en hij ontwikkelde een radicaal marxistische ideologie.

 

In Mexico ontmoette hij de jongere broer van Fidel Castro, Raoul. Hij haalde hem over om lid te worden van de marxistische guerrillabeweging van Castro, de Beweging van de 26juli. In 1956 probeerde deze beweging in Cuba een revolutie op gang te brengen. Deze poging mislukte en een klein deel van de groep vluchtte de bergen in. Guevara werd hier al snel één van de vertrouwelingen van Castro en hij kreeg een grote invloed op hem. Time Magazine noemde Che Guevara zelfs ‘de hersenen van Castro’.

 

Cuba onder leiding van Fidel Castro

Guevara werd gerespecteerd en gevreesd door zijn mede rebellen. Hij was verantwoordelijk voor de executies van veel spionnen en deserteurs. Deze executies gebeurden allemaal publiekelijk. Aan het einde van 1958 trokken de rebellen op naar Havana. Hoewel zij in ondertal waren, namen zij de stad Santa Clara in. De door de Verenigde Staten gesteunde dictator Batista ontvluchtte hierop Cuba. Havana werd ingenomen en Cuba kwam onder de leiding van Castro te staan.

 

Che Guevara trekt naar Congo

Maar Che Guevara wilde zijn revolutionaire ideologie en expertise als guerrillastrijder over de wereld verspreiden. In 1965 vertrok hij naar Congo. Hier heerste een crisis en Guevara steunde de marxistische beweging Simba. De revolutie liep echter uit op een mislukking, wat Guevara achteraf weet aan de incompetentie van de Congolese rebellen.

 

Che Guevara in Bolivia

Guevara zwierf een tijdje rond, waarna hij in 1966 naar Bolivia vertrok om zijn werk voort te zetten. Hier rekruteerde hij een revolutionair rebellenleger. In gevechten met het nationale leger van Bolivia, die werden gesteund door de troepen van de Verenigde Staten, werd hij op 8 oktober 1967 opgepakt. Een dag later werd hij zonder proces geëxecuteerd.

Herdenking revolutie van Cuba

Fidel Castro

Onder het bevel van Castro vallen 119 rebellen de Moncada kazerne in Santiago de Cuba aan. Een legerpatrouille merkt de aanvallers echter op en de aanval wordt in de kiem gesmoord. 55 aanvallers  werden gevangen. Het lukt Castro en een paar anderen om te ontsnappen naar nabij gelegen bergen. Op 25, 26 en 27 juli wordt ieder jaar de revolutie van 1953 herdacht.

Lees verder

Fidel Castro: de communistische leider van Cuba

Fidel Castro

Na een jarenlange strijd wordt Fidel Castro op 16 februari 1959 uitgeroepen tot de nieuwe premier van Cuba.  Het communisme bracht weinig goeds met zich mee en  Cubanen kregen nog minder rechten. Op vrijdag 25 november 2016 overleed Fidel Castro op 90-jarige leeftijd.
Lees verder

Che Guevara gearresteerd in Bolivia

La Higuera 1967 – De nacht voor zijn executie gaat Che Guevara er nog vanuit dat hij een eerlijk proces zal krijgen. De volgende ochtend, nadat de Cubaanse CIA-agent Felix Ramos een laatste foto van hem had genomen, kwam er echter een bevel van hogerhand: fusilleren. Op bevel van de Boliviaanse president wordt Che Guevara geëxecuteerd.

Lees verder

Fidel Castro en Che Guevara herdenken ‘aanslag’

    7 augustus 2013
Fidel Castro en Che Guevara herdenken de slachtoffers van de vermeende aanslag op een schip in de haven van Havana, Wikimedia Commons

Fidel Castro was tijdens de Cubaanse Revolutie (1953-1959) via een guerrillaoorlog aan de macht gekomen, waarbij Che Guevara één van de commandanten in het leger was. Op 4 maart 1960 explodeerde op verdachte wijze een schip in de haven van Havana, waarbij bijna 100 doden vielen. Een dag later herdachten de Cubanen de slachtoffers met een mars door de stad, zoals op de foto te zien is. Lees verder

Cubaanse revolutie van 1959

       31 januari 2012

in 2012 maakte de Communistische Partij van Cuba bekend dat het de komende jaren ruim twintig procent van haar leiders gaat vervangen. De partij van Fidel Castro hoopt met het plan de sterke vergrijzing binnen de overheid tegen te gaan. De meeste overheidsposities in Cuba worden bekleed door veteranen van de Cubaanse revolutie van 1959.

Lees verder