Wapen van de'Medici

Wapen van de’Medici

De invloedrijke familie de’Medici was de grondlegger van het internationale bankwezen en waren patronen van veel kunstenaars. Vooral op de kunst en architectuur in Florence hadden zij veel invloed.

 

Grondlegger van het fortuin van de de’Medici

Onduidelijk is of de familie oorspronkelijk uit genezers bestond, zoals de naam doet vermoeden. Hun invloed was hoe dan ook groot. Zo is het familiewapen vaker afgebeeld op de muren in Florence dan het stadswapen.

 

Giovanni di Bicci de’ Medici (1360 –1429) wordt gezien als de grondlegger van de macht van zijn familie. Hij was de zoon van Averardo de’Medici en getrouwd met de rijke Piccarda Bueri. Hij was de grondlegger van het bankiershuis van de familie en kreeg in 1410 de opdracht van de paus om zijn vermogen te beheren.

 

Cosimo de’Medici

Cosimo de’Medici (1389 – 1464), ook wel Cosimo de Oude genoemd, was de zoon van Gionanni. Hij zorgde ervoor dat de bank van de familie enorm groeide. Zo kwamen er filialen in Milaan, Pisa, Venetië en zelfs in Avignon, Brugge, Genève en Londen.  

 

In Florence breidde hij de macht uit door veel geld uit te geven aan de kerk en aan kunstenaars zoals Brunelleschi. Cosimo had veel macht maar liet dat nauwelijks in het openbaar blijken. Hij wist dat de rijke families uit de stad erop tegen zouden zijn als de’Medici zich ineens te zeer met de politiek gingen bemoeien.

 

Lorenzo de’Medici

Het hoogtepunt van de macht van het huis de’Medici werd bereikt onder leiding van Lorenzo de’Medici (1449-1492), beter bekend als il Magnifico. Hij was de zoon van Piero de’Medici en de kleinzoon van Cosimo de Oude. De familie had dusdanig veel macht dat Lorenzo het belastingstelsel veranderde ten gunste van de bevolking.

 

Lorenzo hield zich, in tegenstelling tot zijn voorzichtige grootvader, veel bezig met politiek. Hij had veel vijanden onder de adel aangezien hij hen onbeschoft behandelde, zo bespioneerde hij hen. Op 26 april 1478 overleefde hij een aanslag op zijn leven. Deze was gepland door de familie Pazzi en paus Sixtus IV. Lorenzo liet twee leden van de Pazzi-familie ophangen.

 

Op zakelijk gebied ging het niet heel goed met Lorenzo. Zijn bank leed verlies en zelf begon hij schulden op te bouwen. Toch bereikte de Renaissance tijdens zijn leven het hoogtepunt. Hij was een groot liefhebber van kunst en steunde kunstenaars als Leonardo da Vinci, Donatello, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Andrea del Verrocchio en Michelangelo Buonarroti.

 

Latere generaties de’Medici

Na de dood van Lorenzo raakte het huis de’Medici in verval. Piero, de zoon van Lorenzo, jaagde er veel geld doorheen. Piero’s broer Giovanni wist de eer van de familie enigszins te herstellen.

 

Een echte opleving vond plaats onder de macht van Cosimo I de’Medici (1519 – 1574), ook wel Cosimo de Grote genoemd. Hij werd benoemd tot groothertog van Toscane. Hij wist de macht van de familie in Florence te herstellen.

 

Pausen en koninginnen

Het huis de’Medici heeft veel bekende namen voortgebracht. Zo werden drie leden paus (Leo X, Clemens VII en Leo XI) en twee werden koningin van Frankrijk (Catharina en Maria). Bovendien bracht de familie meer dan 50 kardinalen voort.

 

Catharina de’Medici bracht veel teweeg tijdens haar bewind. Zij had namelijk opdracht gegeven voor de Bartholomeusnacht, een nacht waarin een massale moordpartij tegen Franse Hugenoten plaatsvond in Parijs.

 

In 1737 stierf de laatste de’Medici met politieke macht: Gian Gastone. Tegenwoordig leven nog zo’n vijfentwintig mensen met deze achternaam, dus het geslacht is nog niet volledig uitgestorven. De vroegere leden van de familie liggen begraven in de Cappelle Medicee van de Basilica San Lorenzo in Florence.

 

Machiavelli en de’Medici

 

De Florentijn Niccolò Machiavelli schreef tussen 1513 en 1515 Il principe, oftewel De vorst. In dit boekje geeft hij advies aan leiders hoe zij een stad of staat moeten besturen. Machiavelli wilde graag een functie bekleden in het stadsbestuur en was daarom van plan het werk op te dragen aan Giuliano de’Medici. Die stierf echter in 1516 waarna Machiavelli besloot het boekje op te dragen aan de nieuwe vorst Lorenzo II de’Medici. Machivelli had veel respect voor de’Medici en wilde Lorenzo met dit boekje met advies van dienst zijn. Lorenzo heeft Il principe waarschijnlijk niet eens gelezen en Machiavelli werd dan ook niet opgenomen in de hofhuishouding.

Cosimo de’Medici had heel Florence in zijn macht

       10 februari 2017
Cosimo de'Medici had heel Florence in zijn macht

Cosimo de’Medici (1369-1464) was een telg uit het Italiaanse geslacht de’Medici uit Florence. Vader Giovanni di Bicci de’Medici was als bankier de grondlegger van het familiefortuin, maar als ‘Heer van Florence’ maakte Cosimo de familienaam roemrucht. Met zijn uitbreiding van de Medici bank in meerdere landen was de familie verantwoordelijk voor het internationale bankwezen gedurende de vijftiende eeuw. Met het groeiende fortuin gaf Cosimo ook grote bedragen uit aan kunst, cultuur en verfraaiing van Florence. Cosimo’s droom was om Florence tot een cultureel, politiek en financieel centrum te maken.

Lees verder

13 april jarig: Catharina de’ Medici

    13 april 2012
13 april jarig: Catharina de’ Medici

Koningin van Frankrijk, moeder van drie koningen en een centrale figuur in de 16e eeuwse Europese politiek. De Italiaanse Catharina Romula di Lorenzo de’ Medici wordt geboren op 13 april 1519. Lees verder

Catharina de’ Medici en haar leidende rol in de 16e eeuw

          11 april 2012
Catharina de’ Medici en haar leidende rol in de 16e eeuw

“We willen Julia Roberts zijn!” Zo luidt de conclusie van een onderzoek van Radio Veronica. 28 procent van de  vrouwen die meededen zouden het liefst een dagje in de schoenen staan van de 45-jarige actrice. In de geschiedenis zijn er meer van dit soort ‘voorbeeld vrouwen’ geweest. In 16e eeuws Frankrijk was dit Catherina de’ Medici, de sleutelfiguur van de cultuurgeschiedenis uit de 16e eeuw. Lees verder

27 september jarig: Jan II van Brabant, Cosimo de’ Medici en Sam Ervin

    27 september 2011

In 1434 komt in de Florentijnse Republiek het Huis Medici aan de macht. Zij zijn de familie die Florence tot grote hoogte brengt en een grote rol speelt in de kunst en cultuur van deze stad. Bovendien is deze familie de grondlegger van het internationale bankwezen. Cosimo de’ Medici de Oude is de stichter van deze dynastie. Hij werd geboren op 27 september 1389.

Lees verder

Bartholomeüsnacht of de Parijse Bloedbruiloft

       24 augustus 2011

23-24 augustus 1572 – Op verschillende plekken in Europa was het onrustig. Katholieken en protestanten bestreden elkaar te vuur en te zwaard. In Nederland vielen de Martelaren van Gorcum ten prooi aan protestants geweld. Ook Roermond en Alkmaar kregen hun martelaren. Maar de katholieke gewelddaden waren net zo groot. De Bartholomeüsnacht of Parijse Bloedbruiloft en de nasleep ervan zou aan 20.000 Franse protestantse Hugenoten het leven kosten.

Lees verder