Home » Reportage
Aan het werk

'Aan het werk' bij Museum Bronbeek

Museum Bronbeek organiseert van 16 t/m 24 oktober 2021 activiteiten rond het thema  ‘Aan het werk’ in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Focus Filmtheater, Stichting TRISKontakten en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen.

Eeuwenlang werkten vrouwen en mannen zich in het zweet onder een verzengende zon in de Nederlandse koloniën in Azië en Amerika. Sommigen deden dit uit vrije wil. Maar voor velen was dit geen vrije keus, zij moesten werken.

Museum Bronbeek grijpt dit jaar het thema ‘Aan het werk’ aan om met een interessant en afwisselend programma in de Week van de Koloniale Geschiedenis dieper in te gaan op allerlei vormen werk in de voormalige koloniën in de Oost en de West.

We starten de week op de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Die dag zal Barbara Esseboom van Erfgoed Gelderland ingaan op een wonderlijke koloniale tentoonstelling die in 1928 in Zypendaal werd gehouden. Daar werden werk- en zelfs koloniale inwoners uit Oost en West getoond. En die sliepen op Bronbeek.

‘De Tranen van Ang’ is een Westfriese volksopera over helden die schurken blijken, familietradities en wederzijds onbegrip. Een muzikaal volksverhaal over de gebroeders Coen, verre nazaten van…. Het omstreden werk van hun verre voorvader als gouverneur in Azië blijft de gemoederen bezig houden.

In samenwerking met Focus Filmtheater presenteren we de theatervoorstelling ‘Oost-Indisch Doof’ van Hanneke Coolen-Colsters vertelt over Hanneke’s grootvader Piet Colsters, die als dienstplichtig militair eind jaren 1940 naar Indonesië moest. De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met het Zuidelijk Toneel en audiocollectief Schik.

Met Studio Louter en OPERA Amsterdam werkt Museum Bronbeek momenteel aan een nieuwe vaste tentoonstelling. In deze Week geven we samen alvast een sneak preview van de nieuwe tentoonstelling. Verder laten we zien met welke dilemma’s en uitdagingen je te maken krijgt bij het ontwerpen van een tentoonstelling over kolonialisme.

In samenwerking met met IndoFILMcafé/Lux Nijmegen organiseren we een muzikale voorstelling met Marion Bloem: ‘Rugzak van je ouders, Indische bagage.’ Marion Bloem vertelt over het (post)kolonialisme, trapjes denken en identiteit. De muzikale ondersteuning is van Indische muzikanten.

Stichting TRIS Kontakten presenteert op de speciale ‘Trisdag’ de geschiedenis van de Nederlandse Troepenmacht in Suriname (TRIS). Tot de onafhankelijkheid van Suriname vormden Nederlandse dienstplichtigen samen met Surinamers de troepenmacht in de toenmalige kolonie. Over hun werk in Suriname vertellen diverse veteranen. Oud-TRIS’er Tjipke de Vries gaat in op de geschiedenis van de TRIS.

Bekijk het programma op https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/17926/week-van-de-koloniale-g... en/of download het op https://www.defensie.nl/onderwerpen/bronbeek/activiteiten/2021/10/16/wee...

Partners: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!