Home » Reportage
Boten varen door de grachten van Amsterdam.

Een boot huren in Amsterdam: drie historische figuren die je voorgingen

Het is een van de grootste toeristische trekpleisters van Amsterdam: de grachten. En hoe kun je deze nu beter bekijken dan door een boot te huren in Amsterdam, en de grachten zelf te verkennen? Het is een mogelijkheid waar maar liefst drie miljoen mensen jaarlijks gebruik van maken. Deze activiteit is niet alleen in het heden populair. Door de eeuwen heen zijn er verschillende belangrijke historische personen feestelijk onthaald met een tochtje over de Amsterdamse grachten.

Het is niet gek dat deze bekende historische personen allemaal kozen voor een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Er is namelijk enorm veel te zien vanuit dit unieke standpunt. Zo kun je vanuit de boot de Westerkerk bekijken, maar ook de oude Heinekenfabriek. Daarnaast ligt de buitenkant van het huis van Anne Frank aan de gracht, en kun je onder de Magere Brug heen varen. Dat staat nog buiten alle prachtige zeventiende-eeuwse grachtenpanden die een mooi uitzicht bieden. Ook vandaag de dag is een rondvaart door Amsterdam beslist een aanrader voor geschiedenisliefhebbers. Deze drie historische beroemdheden gingen je in ieder geval voor.

1: Vluchtelingenonthaal van Elizabeth Stuart

Historici zijn het erover eens dat de allereerste rondvaart door Amsterdam werd gemaakt door Elizabeth Stuart (1596-1662), de dochter van koning Jacobus I van Engeland. Door haar huwelijk met Frederik V van Palts werd ze in 1619 koningin van Bohemen. Ze zou deze titel echter slechts één winter weten te behouden, waardoor ze de bijnaam ‘Winterkoningin’ kreeg. Ze verloor namelijk samen met haar man de Slag op de Witte Berg (1620) van Ferdinand II, keizer van het Heilig Roomse Rijk, die zichzélf koning als van de Bohemen zag. Na de nederlaag vluchtte de afgezette koningin in 1621 naar de Republiek, aangezien Frederik familie was van de Oranjes. Hier werden ze warm onthaald. Er was een parade van versierde bootjes, terwijl Elizabeth in een grotere sloep een rondvaart door Amsterdam onderging. Op de kades stonden duizenden feestvierende Amsterdammers. Het zou het startschot zijn voor het onthalen van beroemdheden met een rondvaart.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


2: Inhuldiging van koningin Juliana

In de jaren 1920 kwamen rederijen op het idee om rondvaarten door Amsterdam aan te bieden, in plaats van dat mensen zelf een boot huren. Het werd meteen een populaire bezigheid, en toen Juliana in 1948 werd gekroond tot koningin der Nederlanden maakte ook zij een rondvaart door de stad. De nieuwe koningin werd gekroond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, en kwam de stad binnen via de grachten. Zo werd ze door de Amsterdammers feestelijk onthaald, waarna de ceremonie kon beginnen.

Ook maakte de koningin een keer stiekem een rondvaart door Amsterdam. Laat in de avond, toen alle andere boten al aangemeerd lagen, probeerde ze ongemerkt een boot in te stappen. Toch kregen omstanders lucht van de koningin in de rondvaartboot, en duizenden juichten haar toe langs de overs van de grachten.

3: Ook de Beatles huren een boot

Niet alleen beroemdheden met een koninklijke afkomst hebben gebruikgemaakt van de populaire rondvaarten in Amsterdam. In 1964 kwam de wereldberoemde Britse popgroep The Beatles naar Nederland, om hun enige twee optredens ooit in ons land te geven. Ook zij waren van plan om de Amsterdamse grachten van dichtbij te bekijken voor ze naar de concerten gingen. De bandleden hadden vooraf besloten om een boot te huren, voor wat ze dachten dat een rustig toeristisch uitstapje zou worden. Het liep echter anders, omdat hun plannen dagen van tevoren al waren uitgelekt. Er kwamen 50.000 fans af op de komst van The Beatles, en sommigen doken zelfs in de grachten in de hoop dichter bij hun idolen te komen.

Bronnen: I amsterdam, Amsterdam.info, Historiek, Rederij Kooij

Afbeelding bovenaan: Pixabay

Partners: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.