Home » Reportage
jack the ripper

Hendrik de Jong – de Nederlandse Jack the Ripper

Na het lezen van een recent verschenen rapport van Jan Bondeson, een Britse wetenschapper, en Bart FM Droog, een Nederlandse onderzoeker, wordt door Britse media gesuggereerd dat Jack the Ripper in werkelijkheid een Nederlandse zeeman genaamd Hendrik de Jong was. De Britse media hebben het artikel echter verkeerd gelezen. Het artikel gaat over Hendrik de Jong, een man die een leven leidde die veel gelijkenissen lijkt te hebben met het leven van Jack the Ripper. Hendrik de Jong wordt in het rapport ‘de Nederlandse Jack the Ripper’ genoemd, vandaar dat er verwarring is ontstaan. Wie was Hendrik de Jong, de Nederlandse versie van de beroemde seriemoordenaar Jack the Ripper?

Vroege jaren  

Hendrik de Jong werd 5 oktober 1861 geboren in Weesperkarspel, ten zuidoosten van Amsterdam. Hendrik groeide op in ellendige omstandigheden: zijn vader was een dronkaard en het gezin had nauwelijks een inkomen. Hendrik kon niet naar school en moest samen met zijn broers bedelen op straat om rond te komen. Op zestienjarige leeftijd ging Hendrik vrijwillig in dienst bij het Nederlandse leger. In mei 1881 sloot hij zich aan bij het Nederlands Indisch Leger (NIL) en in augustus vertrok hij naar Batavia. Hendrik was echter niet fit genoeg en had last van astma- aanvallen. Na twee jaar dienst werd hij ontslagen uit het leger. In december 1886 ging hij nogmaals een aantal maanden in dienst, maar hij werd voor een tweede keer ontslagen. Hij ontving wel een certificaat voor zijn goede gedrag. Het idee dat hij een goede man was kan echter snel ontkracht worden  als je kijkt naar alle misdaden die hij in de daaropvolgende jaren heeft gepleegd.

Misdadige gek

In 1888 werd Hendrik de Jong in Nijmegen gearresteerd voor diefstal. Men zag dat hij geestelijk niet helemaal gezond was en na doktersonderzoek werd Hendrik voor gek verklaard. Destijds hoefden mensen die geestelijk gestoord waren volgens de Nederlandse wet niet naar de rechter. Hendrik werd dus nooit vervolgd voor de diefstal. In de jaren daarna ging Hendrik vrolijk door met misdaden plegen. Op verraderlijke wijze wist hij meerdere vrouwen te bestelen van grote sommen geld. Zijn eigen verloofde, Catharina Schermeljé, beroofde hij van 1200 gulden. De trouwerij ging niet door. Ook liet hij een welvarende weduwe 7000 gulden investeren in een niet-bestaand bedrijf: het geld stopte Hendrik in zijn eigen zak. De weduwe klaagde Hendrik aan en op 5 september 1889 stond hij voor de rechter. Nogmaals deed  Hendrik een poging om onder de rechtsvervolging uit te komen door beroep te doen op zijn geestelijke gestoordheid. Deze keer mocht dit echter niet baten en hij belandde voor korte tijd in de gevangenis. In 1893 werd hij wederom gearresteerd, deze keer voor het vermoorden van Sarah Ann Juett en Maria Sybilla Schmitz.

Slechte afloop voor zijn twee vrouwen 

Hendrik trouwde op 15 juni 1893 met de Engelse dame Sarah Anna Juett. Niet lang daarna was Sarah Anna Juett nergens meer te vinden. Hendrik probeerde zijn schoonvader wijs te maken dat Sarah Anna ervandoor was gegaan met een Amerikaan en dat ze al hun geld en sieraden mee hadden genomen . De schoonvader geloofde er niets van maar tegen de tijd dat hij naar de politie ging was Hendrik alweer gevlucht naar Nederland. Er wordt aangenomen dat Hendrik Sarah Anna heeft vermoord nadat hij haar en haar familie heeft bestolen van hun kostbaarheden. Het verhaal van de vermoorde Sarah Anna gebeurde niet slechts één keer.  Een herhaling vond plaats hetzelfde jaar in Nederland met een Nederlandse vrouw. Hendrik trouwde met Maria Sybilla Schmitz, kort daarna verdween ook zij van de aardbodem.

Niet dezelfde persoon als Jack the Ripper

In 1888 heeft Jack the Ripper in Engeland minstens vijf vrouwen vermoord. Tijdens deze periode verbleef Hendrik de Jong in Amsterdam, Den Haag en Antwerpen. We weten dit door de verslagen van zijn verloofde Catharina, met wie hij toen samenwoonde. Er is geen bewijs dat Hendrik de Jong ooit in Engeland was deze tijd. Naar alle waarschijnlijkheid was Hendrik niet dezelfde persoon als Jack the Ripper. Hun levens waren wel vergelijkbaar: beide waren seriemoordenaars en ze waren actief rond dezelfde tijd.

 

bronnen:

afbeelding

See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt