Home » Reportage
Een sarcofaag in het Turkse Demre, die volgens sommigen aan Sint-Nicolaas zou hebben toebehoord.

Het graf van Sinterklaas is gevonden in Turkije

Op 5 december vieren we weer Sinterklaas. Maar Nederland is nu al in de ban het leukste kinderfeest van het jaar. Verschillende steden organiseren intochten voor kinderen en het is alweer bijna tijd om de schoen te zetten. Het Sinterklaasfeest is dit jaar extra bijzonder: het graf van de goedheiligman zou namelijk zijn gevonden in Turkije.

De oorsprong van Sinterklaas

Sint-Nicolaas, of Sinterklaas zoals wij hem kennen, was een Christelijke bisschop uit Myra. Hij leefde waarschijnlijk van 15 maart 270 tot 6 december 343. Myra was destijds een Romeinse stad. In de vijfde eeuw werd de stad ingelijfd bij het Byzantijnse Rijk.

In de zesde eeuw werd Sint-Nicolaas heilig verklaard door de Byzantijnen. Onder andere omdat hij veel wonderen zou hebben verricht. Zo zou hij bijvoorbeeld Myra hebben gered van de hongersnood en drie dode studenten of verdwaalde kinderen weer tot leven hebben gewekt.

Piet

Sinterklaas is al eeuwen oud. Maar zijn compagnon piet komt pas veel later in beeld. Piet verschijnt voor het eerst in een prentenboekje uit 1850 van een onderwijzer.

Het graf van Sinterklaas

Na zijn dood werd Sint-Nicolaas vermoedelijk in Myra begraven. Om hem te eren werd de Sint-Nicolaaskerk gebouwd, bovenop een oudere kerk die er al stond. De stad Myra bestaat inmiddels niet meer. De nieuwe stad Demre is hier als het ware bovenop gebouwd.

In Demre zouden archeologen bij opgravingen de oorspronkelijke kerk en het graf van de goedheiligman hebben gevonden. Ze hebben ook de vloer ontdekt waar de goedheiligman op zou hebben gelopen. Met behulp van oude foto’s uit 1910 kwamen de archeologen erachter waar de kerk precies was. Boze tongen beweren echter dat het een marketingstunt is om van Demre een toeristische trekpleister te maken.

Geen menselijke resten

Er zijn bij de opgravingen geen menselijke resten van Sint-Nicolaas gevonden. Dat zou ook niet mogelijk zijn. Zijn skelet is namelijk al in 1087 naar de plaats Bari in Italië gebracht. De Griekse, christelijke bevolking was destijds namelijk bang dat de islamitische Turken de beenderen zouden vernietigen.

Door de komst van de beenderen veranderde Bari in een bedevaartsoord. Er werd zelfs een kerk en later een basiliek gebouwd om Sinterklaas te vereren. Hoewel Turkse wetenschappers beweren dat de beenderen in Bari niet die van de goedheiligman zijn, wil de Turkse overheid ze graag terug hebben. Italië heeft dit tot nu toe altijd geweigerd. De ontdekking van het graf wordt in Turkije gezien als een belangrijke vondst.

Het Sinterklaasfeest

Of het graf in Demre nou wel of niet van de goedheiligman is, het maakt het feest er niet minder leuk om. Net als in andere jaren gaan de meeste van ons het ook dit jaar weer vieren. Heb jij nog een leuke outfit nodig voor Pakjesavond? Kijk dan voor Sint & Piet Kleding bij Feestkleding 365. Fijn Sinterklaasfeest!

Afbeelding

  • Foto: Sjoehest, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Partners: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.