Home » Reportage
Uit archeologisch onderzoek blijkt dat quinoa al millennialang wordt gegeten.

Quinoa; het eeuwenoude superfood

Op elke instagrampagina van iedere influencer kom je het tegen: superfoods. En ook in tijdschriften, supermarkten en online gezondheidspagina’s vliegen de superfoods zoals quinoa en gojibessen je tegemoet. Superfoods zijn tegenwoordig hip! Maar wist je dat quinoa eeuwen geleden ook al gebruikt werd?

Veel quinoavelden in Zuid-Amerika

We draaien de wereldbol een klein beetje naar rechts tot ons oog valt op Zuid Amerika. Vooral in Bolivia en Peru zijn veel quinoavelden te vinden. Quinoa zijn de zaadjes van een plant uit de amarantenfamilie. De planten hebben rode of oranje pluimen. Quinoa lijkt een beetje op graan en wordt ook op die manier verwerkt in producten en gegeten. Nu, maar ook lang geleden. Er is namelijk bewijs gevonden dat de plant al 5000 jaar voor Christus werd gedomicilieerd.

Archeologische vondsten bewijzen het eeuwenoude gebruik van quinoa

Het bewijs dat quinoa ook in de oudheid al door mensen werd gebruikt is gevonden in de Ayacucho-regio van Peru. Daarnaast zijn er tijdens archeologische werkzaamheden quinoazaden gevonden in oude graven in onder meer Tarapaca, Calama en Arica. Het feit dat de zaden gevonden werden in graven doet vermoeden dat er ook een religieus ritueel met quinoa werd uitgevoerd. In het Incarijk was quinoa later één van de belangrijkste gewassen en was het het hoofdbestanddeel van het eten van de mensen die woonden in het Andesgebied.

Een lastig plantje

Het waren de Spanjaarden die quinoa in eerste instantie naar Europa brachten. Om precies te zijn was het de schrijver Garcilaso de la Vega die de eerste quinoazaden naar Europa liet verschepen. Helaas zonder succes, want door de lange reis en de luchtvochtigheid konden de zaden na aankomst niet meer ontkiemen.

Dat de quinoaplant een lastig plantje is, blijkt ook nu nog. In de jaren 90 werd er op de Universiteit van Wageningen onderzoek gedaan naar hoe de plant in Nederland gekweekt kan worden. De Andes, waar de plant normaal gesproken wordt gekweekt, heeft veel minder daglicht dan wij in Nederland hebben. Vanwege die korte dagen heeft de plant meer tijd om te rijpen. Hier in Nederland zitten we een stuk verder weg van de evenaar en is het langer licht, wat de plant dus niet ten goede komt. Hierdoor was het nodig nieuwe rassen van de plant te ontwikkelen, die het daglicht beter konden verdragen.

In het jaar 2007 werd er in Frankrijk een licentie afgegeven voor het telen van quinoa. Ook in Nederland wordt inmiddels quinoa geteeld. Nieuwsgierig geworden naar quinoa en andere superfoods? Haal de producten dan in gewoon een in huis. Je kunt ze kopen in de supermarkt maar ook heel gemakkelijk online bestellen Iets minder romantisch dan zelf telen in de Andes, maar wel een stuk gemakkelijker. 

Partners: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.