Ontstaan van de Open Franse Tenniskampioenschappen: Roland Garros
Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Zondag gaan de Open Franse Tenniskampioenschappen, beter bekend als Roland Garros, weer van start. Het kampioenschap belooft spannend te worden, omdat voormalig kampioen Rafael Nadal de nummer één van de wereld, Novak Djokovic maandag versloeg op het Masterstoernooi in Rome. Het Roland Garros toernooi bestaat sinds 1925 en werd voor het eerst georganiseerd toen het Franse tennis hoogtijdagen beleefde.

Het eerste Franse tenniskampioenschap werd gehouden in 1891. Het evenement duurde één dag en was een nationaal toernooi. Toch eindigde een Brit op de eerste plaats. Hij mocht meedoen omdat hij in Parijs woonde. Aanvankelijk was de tennissport uitsluitend voor mannen toegankelijk, maar in 1897 werd het eerste Franse tennistoernooi voor vrouwen georganiseerd. De sport was echter nog niet populair bij het Franse publiek. Naarmate de Franse spelers beter werden, nam de populariteit van de sport in Frankrijk ook toe.

In 1925 werden de Open Franse Tenniskampioenschappen toegankelijk voor buitenlandse spelers, en werd het toernooi een internationaal evenement. De Franse tennisster Suzanne Lenglen won van 1920 tot 1926 zes keer op een rij de Open Franse Tenniskampioenschappen voor vrouwen en in 1927 won Frankrijk de internationale Davis cup. Omdat tennis razend populair werd in Frankrijk, bouwde de Franse regering in 1928 het Porte d’Auteuil stadion. Het jaar daarop werd een nog groter stadion, het Roland Garros stadion, ingehuldigd. Dit stadion was vernoemd naar een Franse vliegtuigpiloot en oorlogsheld tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Open Franse Tenniskampioenschappen werden daarna vaak genoemd naar het stadion waar ze in gehouden werden.

Vanaf het moment dat het Roland Garros toernooi internationaal werd in tot aan de Tweede Wereldoorlog domineerden de Franse tennissers de sport. Na de oorlog moesten de Fransen de titel echter af staan aan Amerikaanse en Australische sporters. Frankrijk zou pas 37 jaar later weer het Roland Garros toernooi winnen, toen Yannick Noah in 1983 Mats Wilander versloeg.

Naar alle verwachtingen wint er dit jaar geen Fransman. Sportcritici voorspellen dat Rafael Nadal het goed gaat doen op de komende Open Franse Tenniskampioenschappen. Zijn rivaal Novak Djokovic wist Nadal tot voor kort nog te verslaan, maar Nadal won de afgelopen twee duels met Djokovic. 

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
Tags: