stempels-themamaanden-ig-september-monumenten

Het is september! Dat is al dertig jaar de maand die draait om monumenten. In het weekend van 10 en 11 september 2016 zijn het weer Open Monumentendagen. Op talloze plekken in Nederland gaan de deuren van monumenten open voor h t publiek. Helemaal gratis! En om het extra speciaal te maken: het is nog de 30e editie ook! IsGeschiedenis doet weer mee met dit evenement door een maand lang bijzondere monumenten uit te lichten in de Themamaand Monumenten.

Het thema van de dertigste Open Monumentendagen is Iconen en Symbolen. Daarom staan ook de monumenten op IsGeschiedenis bol van de symboliek, maar we kijken natuurlijk ook naar monumenten die een waar icoon zijn, in zowel binnen- als buitenland en we kijken natuurlijk ook even dicht bij huis, naar jouw favoriete monument.

 

Week 1 – Iconische monumenten

We kijken naar een aantal iconische monumenten dicht bij huis.

Week 2 – Symbolen

Monumenten zitten vaak vol symboliek. Hoe zien we dat in monumenten terug? En kunnen monumenten zelf ook symbool staan voor iets?

Week 3 – Iconische monumenten in het buitenland

We gaan weer de grenzen over en kijken naar monumenten ver van huis. Iconische gebouwen waar iedereen wel een keer van gehoord heeft, en die je op vakantie vast een keer gezien hebt. Welke verhalen zitten daar achter?

Week 4 – Jouw favoriete monument

Via Facebook hebben we al een paar keer een oproep gedaan: vertel ons wat jouw favoriete monument is en wíe weet schrijven wij er deze week als redactie een artikel over. Mail je suggesties naar redactie@isgeschiedenis.nl.

Timboektoe: de stad die op de Werelderfgoedlijst staat

Timboektoe

Unesco Werelderfgoed – De stad Timboektoe wordt gekenmerkt door zestien mausolea en lemen moskeeën. In de Middeleeuwen was Timboektoe het centrum van de Islamitische geleerdheid en daardoor dat er in de stad vele waardevolle manuscripten liggen opgeslagen. Mede hierdoor staat de stad in Mali op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie UNESCO.
Lees verder

Taj Mahal: het verdriet van Shah Jahan

Taj Mahal: het verdriet van Shah Jahan

Wereldwonder – In 1632 begon grootmogol Shah Jahan aan één van de grootste bouwprojecten die het Mogolrijk gekend heeft: de Taj Mahal. In het mausoleum liggen de stoffelijke resten van Mumtaz Mahal, één van de drie vrouwen van Jahan. Zij kwam om het leven tijdens de bevalling van het veertiende kind van het stel. Na zijn eigen overlijden in 1666 kwam Shah Jahan naast haar te liggen, onder de witte marmeren koepel aan de oever van de Yamuna.
Lees verder

Het fraaie Westfries Museum in Hoorn

             30 september
Westfries Museum

Het Westfries Museum herbergt niet alleen een bijzondere collectie historische objecten, het museum zelf is ook in een bijzonder historisch gebouw gevestigd. Op Roode Steen 1 in Hoorn, Noord-Holland, staat het statige monument met rijkversierde gevel. Sinds 1878 is het Westfries Museum in dit pand gevestigd, hiervoor functioneerde het als Statencollege. Wat volgt is de geschiedenis van dit monument en de bijzondere gevel.
Lees verder

De gebrandschilderde glazen van de Goudse Sint-Janskerk

          29 september
Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk in Gouda is het bekendste Nederlandse voorbeeld van een kerk met gebrandschilderde glazen ramen. De kerk bezit meer dan de helft van het aantal gebrandschilderd glazen uit Nederland. Bijzonder aan het glaswerk is dat ook de ontwerptekeningen van de ramen nog bestaan.
Lees verder

Het stadhuis van Bolsward

          28 september
Het stadhuis van Bolsward

Het stadhuis van Bolsward werd gebouwd tussen 1614 en 1617. Het diende destijds als waag en als ontmoetingsplek voor het gemeentebestuur. Het stadhuis wordt beschouwd als het hoogtepunt van het ‘Friese maniërisme’, een bouwstijl uit de 17de eeuw. Het pand staat sinds 2011 leeg, nadat de gemeente Bolsward opging in de gemeente Súdwest-Fryslân. Daar lijkt nu verandering in te komen: de gemeente wil het stadhuis omtoveren in een historisch cultureel centrum.

Lees verder

Het Hofje van Nieuwkoop

       27 september
hofje van nieuwkoop

themamaand monumentenEen van de best bewaarde geheimen van de Haagse binnenstad is het Hofje van Nieuwkoop. Het 17e eeuwse hofje is lastig te vinden en vormt een oase van rust in de drukke hofstad. Inmiddels wordt het hofje alweer meer dan 350 jaar bewoond. Oorspronkelijk werden de 62 huisjes gebouwd voor oude en behoeftige vrouwen, maar tegenwoordig worden de huisjes betrokken door jong en oud.

Lees verder

De Moskouse metro: meer dan 80 jaar Russische geschiedenis

             22 september
moskou metro

themamaand monumentenEens gebouwd voor de arbeiders van de Sovjet Unie, vormt de metro van Moskou vandaag de dag nog steeds de belangrijkste verkeersader voor werkend Moskou. Maar de metro van Moskou is niet zomaar een manier om van A naar B te reizen. Bij het bouwen van de prachtig versierde stations werden kosten noch moeite gespaard zijn. Hiernaast tonen de Moskouse metrostations de architectonische, politieke en intellectuele ontwikkelingen van de afgelopen 80 jaar. Lees verder

Mount Rushmore: de trots van Zuid-Dakota

          20 september
Mount Rushmore: de trots van Zuid-Dakota

themamaand monumentenVier Amerikaanse presidenten torenen hoog uit boven Keystone, een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Zuid-Dakota. Het zijn George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Vier grote stenen sculpturen, uitgehakt tussen 1927 en 1941, sieren het landschap. Mount Rushmore: de trots van Zuid-Dakota.   

Lees verder