Logo augustusTijdens deze tweede Op Reis- themamaand zoomen we in op reizen en vakanties door de eeuwen heen. Per week staat een bepaalde eeuw centraal, waarin bijzondere reizen, populaire vakanties & beroemde reizigers worden uitgelicht. Zie hoe vakantiebestemmingen veranderd zijn door de eeuwen heen, wat voor reizen het eerste reisbureau ter wereld organiseerde, hoe de carvan populair werd en ontdek de geschiedenis van het schoolreisje. Bon voyage!

 

Week 1 – 16e &17e eeuw

Van de ‘buitenlandstage’ in Italië van Nederlandse schilders via het buitenhuisje aan de Vecht voor rijke kooplieden tot en met het oudst bekende reisverslag.

 

Week 2 – 18e eeuw

Van rijkeluiskinderen & hun Grand Tour door Europa via het verhaal van het oudste reisbureau ter wereld tot en met de
geschiedenis van het alpinisme.

 

Week 3 – 19e eeuw

Van Scheveningen als welgesteld vakantieoord via de beroemde Wereldtentoonstellingen tot en met de ontwikkeling van de vakantiefoto.

 

Week 4 – 20e eeuw

Van de uitvinding van het schoolreisje, via de opkomst van vakantiedagen tot en met de geschiedenis van de carvan.

De geschiedenis van de caravan: van primitieve huifkar tot geavanceerde sleurhut

       14 juli
De geschiedenis van de caravan: van primitieve huifkar tot geavanceerde sleurhut

Het CBS maakte onlangs bekend dat 50-plussers 71% van alle caravans bezitten. De gemiddelde leeftijd van caravan- en camperbezitters is 57 jaar. Het typisch Nederlandse mobiele vakantiehuis bestaat al decennia, hoewel het niet duidelijk is wanneer deze precies is ontstaan. De caravan kan worden gezien als de opvolger de woonwagen en de huifkar. Zelfs Napoleon zou volgens die definitie een caravan hebben gehad.

Lees verder

De geschiedenis van het schoolreisje

De geschiedenis van het schoolreisje

Waarschijnlijk het leukste onderdeel van school voor veel kinderen: het schoolreisje. Een dagje uit waarna iedereen zich verstopt onder de banken van de bus. Een dierentuin, pretpark of gewoon de ouderwetse kinderboerderij. De traditie van de schoolreis bestaat al enige tijd. Waar begon het? En waarom?

Lees verder

Van camping tot glamping: een geschiedenis van kamperen

Van camping tot glamping: een geschiedenis van kamperen

Logo augustusVoor veel kampeerders gaat niets boven de vrije natuur. Anderen genieten van het buitenleven op een luxe camping. Toch zijn er overeenkomsten, beide zijn op zoek naar frisse lucht, een groene omgeving en een hele fijne vakantie.

Lees verder

Reizende kermissen: avontuur dicht bij huis

       21 augustus
Reizende kermissen: avontuur dicht bij huis

Logo augustusJaarlijks gaan mensen op vakantie. Op een verre bestemming hoopt men iets nieuws te zien en een avontuur te beleven. Het verlaten van je huis en haard stelt je in staat dingen te zien waar je het bestaan niet van vermoedt. Maar wat moet je doen als je jouw huis of dorp niet verlaten kunt? Vrij eenvoudig, dan komt het avontuur toch gewoon naar jou toe?

Lees verder

De geschiedenis van de ansichtkaart

             20 augustus
De geschiedenis van de ansichtkaart

Op vakantie gaan brengt vele leuke tradities met zich mee. Van foto’s maken tot het sturen van een kaartje naar het thuisfront. In de 19e eeuw was dit laatste fenomeen ook al bekend. Niet alleen om een kaart te sturen, maar ook om als souvenir mee te brengen. Van over de hele wereld gingen mensen op zoek naar de mooiste prenten om mee naar huis te nemen. Waar komt de ansichtkaart eigenlijk vandaan?

Lees verder

Wereldtentoonstellingen: cultuur op bezoek

          19 augustus
Wereldtentoonstellingen: cultuur op bezoek

In de negentiende eeuw had maar een heel kleine groep de middelen om verre reizen te maken. Toch waren er mogelijkheden voor de niet-bereisde burger om te proeven van vreemde culturen. De Wereldtentoonstelling was een dergelijke mogelijkheid. Van over de hele wereld werd hier ‘nieuwe’ techniek en cultuur gepresenteerd. Wat was gedachte achter deze exposities? Lees verder

Zandvoort: Badplaats van de elite (én van keizerin Sissi)

          17 augustus
Zandvoort: Badplaats van de elite (én van keizerin Sissi)

Logo augustusVoor onze oosterburen is de Nederlandse kust een geliefde trekpleister. In de zomer trekken veel Duitsers naar het vakantieoord Zandvoort. Ook onder de Nederlanders is deze badplaats populair. Met name in de negentiende eeuw trokken veel welgestelde burgers naar het ooit zo rustige kustplaatsje.

Lees verder

Schrijven over het onbekende in de achttiende eeuw

Schrijven over het onbekende in de achttiende eeuw

Logo augustusIn de achttiende eeuw was de ontdekking van de wereld al in volle gang. Deze ontdekkingen spraken tot de verbeelding. Dagelijks arriveerden er schepen van verre bestemmingen, deze schepen waren gevuld met exotische vracht en terugkerende zeelui hadden sterke verhalen van verre kusten. De interesse in het verre was zó sterk, dat een nieuw literair genre ontstond. Lees verder