Mary Shelley brengt Frankenstein uit

Manuscript Frankenstein door Mary Shelley

Op 11 maart 1818 publiceert Mary Shelley de roman Frankenstein. In het boek ontdekt de intelligente Victor een manier om dood materiaal tot leven te wekken. De wetenschapper probeert met lichaamsdelen van verschillende lijken een prachtig schepsel te creëren dat kan dienen als zijn vriend. Een op het oog huiveringwekkend monster staat echter op uit de dood. Het monster van Frankenstein is een van de meest bekende verhalen uit de geschiedenis.

Lees verder

Pippi Langkous

             10 januari 2017
Pippi Langkous

Pippi Langkous mag dan zo’n 70 jaar oud zijn, ze is en blijft Zweeds cultureel erfgoed. Het meisje met de vlechtjes is in Zweden zelfs het icoon op het 20 kroon biljet. Hier moet ze moet haar plek wel delen met schrijfster Astrid Lindgren. Een hele eer, voor de stoere Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.

Lees verder

Charles Dickens publiceert zijn boek A Christmas Carol

Charles Dickens publiceert zijn boek A Christmas Carol

Op 19 december 1843 publiceert Charles Dickens zijn boek A Christmas Carol. Het is meteen een enorm succes. Met dit werk vroeg Dickens aandacht voor de armoede in Engeland die hij combineerde met de ‘geest’ van Kerst. Lees verder

Isaac Newton publiceert zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica

Newtons Principia

Op 5 juli 1687 publiceert de Britse natuurkundige Isaac Newton zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Hierin beschrijft hij de drie wetten die voortaan de basis vormen van de moderne natuurkunde. Het werk zorgt voor aanzien, maar zijn collega Hooke beschuldigt hem van plagiaat. In december 2016 wordt één van de eerste gedrukte edities van de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica geveild door een Brits veilinghuis.
Lees verder

Roald Dahl, een avontuurlijk personage

Roald Dahl, een avontuurlijk personage

Op 13 september 2016 zou de Britse schrijver Roald Dahl zijn 100ste verjaardag vieren. Helaas overleed de grootste kinderboekenschrijver van Groot-Britannië op 23 november 1990 in Oxford. Hoewel Dahl niet meer onder ons is, leeft zijn erfenis voort. Nog altijd worden zijn boeken wereldwijd gelezen en herlezen. En introduceerde hij woorden zoals gruwlelijk en liegebrok. Net als zijn kinderboeken vol fantasie en doorspekt van humor, leest het leven van de schrijver weg als een avonturiersboek.

Lees verder

Eerste Jip en Janneke verhaal in Het Parool

Jip en Janneke

Op 13 september 1953 werd in dagblad Het Parool het eerste Jip en Janneke verhaal gepubliceerd. Tot 1957 zou de strip dagelijks blijven verschijnen, maar daarna verdwenen Jip en Janneke niet. Ze werden deel van de Nederlandse cultuur. Schrijfster Annie M.G. Schmidt en tekenares Fiep Westendorp maakten Jip en Janneke tot een internationaal succes. Lees verder

Donald Duck wordt geboren

1936- “Who? Me? Oh, No, I’ve got a bellyache!” Donald Duck werd op 9 juni 1934 geboren met deze eerste zin. Twee jaar later, op 30 augustus 1936, kreeg hij zijn eigen strip.

Lees verder

De tijdloze strategieën van Sunzi

       30 juni 2016
De tijdloze strategieën van Sunzi

Sunzi wordt beschouwd als één van de belangrijkste Oosterse denkers uit de geschiedenis. Dit blijkt uit het feit dat zijn ideeën over militaire strategieën onder andere tijdens de Golfoorlog en door Obama bestudeerd zijn. Over zijn geboorteplaats bestaat onduidelijkheid, maar hij leefde in ieder geval tijdens de zogenaamde ‘Periode der Strijdende Staten’. Hij diende ergens in de 6e eeuw v.Chr in het leger van de koning van Wu, één van de grotere staten in China in die periode.  Lees verder