Het feminisme is een stroming of burgerrechtenbeweging die strijd voor gelijke rechten en behandeling van mannen en vrouwen. Lees alles over de Eerste Feministische Golf en de Tweede Feministische Golf. In de geschiedenis zijn er tal van vrouwen geweest die streden voor hun rechten en hier lees je alles over Aletta Jacobs, Joke Smit, Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir, Christine de Pisan en vele anderen.

Strijd in neutraal Nederland: het Algemeen Kiesrecht

          4 februari 2016
Vrouwenvredescongres

In Europa werd er tussen 1914 en 1918 fel gestreden door de geallieerden en de centralen. Veel landen binnen en buiten Europa voerden oorlog. Nederland nam een neutrale positie in tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar er vond wel een andere strijd plaats: het gevecht voor algemeen kiesrecht voor vrouwen. De redactie onderzocht hoe onder andere de Eerste Wereldoorlog hierin een rol heeft gespeeld.
Lees verder

3 opmerkelijke vrouwelijke regeringsleiders uit de 20e eeuw

             3 februari 2016
vrouwelijke regeringsleiders

Op 2 februari  werd bekend dat Hillary Clinton de voorverkiezing in Iowa voor de Democratische presidentskandidaat heeft gewonnen. Voor Clinton is dit een belangrijke overwinning, want relatief vaak wordt de winnaar van Iowa ook daadwerkelijk genomineerd als presidentskandidaat.  Lees hier alles over drie andere inspirerende vrouwelijke regeringsleiders uit de 20e eeuw. Lees verder

De ludieke acties van de Dolle Mina’s

       25 januari 2016
De ludieke acties van de Dolle Mina’s

Na het artikel van Joke Kool-Smit uit 1967, ‘Het onbehagen bij de vrouw’, barstte de feministische bom.JANUARI Vrouwen namen het recht in eigen handen, richtten feministische groepen op en lieten zich niet langer tegenhouden door mannen. Man Vrouw Maatschappij zag als eerste feministische groep het levenslicht in ’68, een jaar later werd Dolle Mina opgericht.

Lees verder

Het Zweedse feminisme in 25 opmerkelijke acties

       7 december 2015
Het Zweedse feminisme in 25 opmerkelijke acties

Het boek ‘We should all be feminists’ wordt cadeau gedaan aan alle Zweedse zestienjarigen. Zweden is een vooruitstrevend land op het gebied van gelijkheid in gender. Het land neemt zelfs initiatieven om kinderen ‘gender’-neutraal op te voeden waardoor de roze en blauwe scheidingslijn is afgeschaft in bijvoorbeeld speelgoed. Hoe heeft het Zweedse feminisme zich zo ontwikkeld door de jaren heen?

Lees verder

Lady Astor wordt het eerste vrouwelijke parlementslid in Engeland

Nancy Astor

Op 28 november 1919 wordt Lady Nancy Astor verkozen tot eerste vrouwelijke parlementslid van Engeland. Lady Astor was een bekende feministe en zette zich tijdens haar ambtsperiode voornamelijk in voor de rechten van vrouw en kind. Lees verder

Frieda Belinfante: verzetsstrijdster & eerste vrouwelijke dirigent

          11 november 2015
Frieda Belinfante: verzetsstrijdster & eerste vrouwelijke dirigent

Negin Khpolwak kan zichzelf de eerste vrouwelijke dirigent van Afghanistan noemen. Na jaren van onderdrukking door de Taliban kunnen vrouwen nu weer openlijk muziek maken. In 1904 werd de eerste vrouwelijke, Nederlandse dirigent geboren, Frieda Belinfante. Naast het leiden van orkesten was zij ook actief in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wie was deze bijzondere vrouw?

Lees verder

Edith Margaret Garrud: de suffragette die aan jiu-jitsu deed

Edith Margaret Garrud: de suffragette die aan jiu-jitsu deed

stempels-themamaanden-ig-oktober-droomdaadBegin 20ste eeuw, Groot-Brittannië. Stemrecht voor vrouwen was er niet, tot ongenoegen van een beweging die zichzelf de ‘suffragettes’ noemden, afgeleid van het Engelse woord voor stemrecht ‘suffrage’. Onder het motto ‘Geen woorden maar daden’ streden ze voor vrouwenkiesrecht. Eén van hen was Edith Margaret Garrud (1872-1971), ‘the suffragette that knew jiu-jitsu’.

Lees verder

Naziq al-Abid – Het zwaard van Damascus

          18 oktober 2015
Naziq al-Abid – Het zwaard van Damascus

Naziq al-Abid (1898-1959) was oprichter van de eerste NGO voor vrouwen in Syrië ‘Het licht van Damascus’ en de Syrische Rode Halve Maan. Ze vocht voor de rechten van de vrouw en de onafhankelijkheid van de Ottomaanse en later Franse overheersers. Hiervoor werd ze meerdere malen verbannen. Lees verder