Het feminisme is een stroming of burgerrechtenbeweging die strijd voor gelijke rechten en behandeling van mannen en vrouwen. Lees alles over de Eerste Feministische Golf en de Tweede Feministische Golf. In de geschiedenis zijn er tal van vrouwen geweest die streden voor hun rechten en hier lees je alles over Aletta Jacobs, Joke Smit, Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir, Christine de Pisan en vele anderen.

Legalisering van Nederlandse Adoptie

       1 november 2016
Adoptie

60 jaar geleden werd in Nederland adoptie gelegaliseerd. De methode ter bescherming van kinderen was al een eeuwenoud gebruik, ooit begonnen in de vorm van onder andere slavenarbeid. Door de jaren heen evalueerde adoptie van een tegemoetkoming voor onvruchtbare ouders, naar een erkende manier van kinderbescherming.
Lees verder

Hoe verlegde Dolle Mina de grens in de maatschappij?

             20 oktober 2016
Dolle Mina (Bron: Nationaal archief)

Hoewel er eind jaren 60 van de 20ste eeuw gelijkheid bestond tussen mannen en vrouwen, was daar in de praktijk niet veel van te zien. De feministische actiegroep Dolle Mina verlegde grens voor vrijheid van de vrouw, maar hoe werd dit bereikt?
Lees verder

Het eerste bloot op de Nederlandse televisie

Hilversum 1967 – De tweede aflevering van het VPRO TV programma Hoepla wordt uitgezonden op televisie. Een naakte vrouw verschijnt in beeld terwijl ze voorleest uit de krant. Op 9 oktober 1967 was de 21 jarige Phil Bloom de eerste vrouw óóit die naakt op de Nederlandse televisie verscheen.

Lees verder

Pin-up girls bevrijdden vrouwen uit het korset

             29 september 2016
pin-up girls

Het grootste sekssymbool en stijlicoon van Amerika zou dit jaar 90 geworden zijn. De scène met Marilyn Monroe in een opwaaiende witte jurk in The Seven Year Itch (1955) is een van de meest iconische beelden uit de Westerse filmgeschiedenis. Dit was voor de Amsterdamse Nieuwe Kerk reden genoeg om een grote tentoonstelling aan Monroe te wijden, inclusief de witte jurk natuurlijk. Monroe was naast actrice ook een populaire pin-up girl. Waar komen de pin-up girls vandaan en nog belangrijker, waarvoor stonden ze symbool? Lees verder

Victoria Woodhull: de eerste vrouwelijke presidentskandidate van Amerika

       27 juli 2016
victoria woodhull

Niet Hillary Clinton maar Victoria Woodhull was de eerste vrouwelijke presidentskandidate in de geschiedenis van de Verenigde Staten. In een tijd waarin vrouwen nog geen stemrecht hadden, laat staan waarin het normaal was om als vrouw de politiek in te gaan, stelde zij zich kandidaat in 1870. Woodhull, een voorvechtster van vrouwenrechten met radicale ideeën, behaalde amper stemmen maar maakte wel de eerste scheuren in het glazen plafond.

Lees verder

De eerste vrouwelijke burgemeesters in Europa

       20 juni 2016
De eerste vrouwelijke burgemeesters in Europa

Op zondag 19 juni is de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome verkozen. Virginia Raggi van de Movimento 5 Stelle stelt zichzelf ten doel om na twintig jaar slecht bestuur in Rome voor transparantie te gaan zorgen. Het burgemeesterschap is een post die door de geschiedenis heen voornamelijk is gedomineerd door mannen. In de 20ste eeuw kwam hier pas voorzichtige verandering in. Welke voorvechters in Europa zorgden ervoor dat Raggi en anderen nu een gooi naar het burgemeesterschap kunnen doen. Lees verder

Corry Tendeloo en de handelingsonbekwaamheid van vrouwen

       18 mei 2016
Corry Tendeloo (Bron: DBNL)

Op 18 mei 2016 werd bekendgemaakt dat de top van de Rijksoverheid inmiddels voor 31% bestaat uit vrouwen. Dit was waarschijnlijk niet gebeurd zonder Corry Tendeloo, een van de grote voorvechters voor vrouwenrechten in de jaren ’40 en ’50. Haar motie in de Tweede Kamer was de aanleiding voor de afschaffing van de handelingsonbekwaamheid en het gedwongen ontslag van gehuwde ambtenaressen.

Lees verder

Transgenders: van de oudheid tot aan de 18e eeuw

    13 mei 2016
Transgenders: van de oudheid tot aan de 18e eeuw

In, maar ook buiten de Verenigde Staten is er een hoop commotie ontstaan door een nieuwe wet in North Carolina, die transgenders verplicht het toilet te gebruiken dat bij hun geboortegeslacht hoort. Het Witte Huis is inmiddels een rechtsprocedure gestart om de invoering van de wet te voorkomen. Transgenders hebben een lange geschiedenis, die verder terugloopt dan dat vaak vermoedt wordt.

Lees verder