Het feminisme is een stroming of burgerrechtenbeweging die strijd voor gelijke rechten en behandeling van mannen en vrouwen. Lees alles over de Eerste Feministische Golf en de Tweede Feministische Golf. In de geschiedenis zijn er tal van vrouwen geweest die streden voor hun rechten en hier lees je alles over Aletta Jacobs, Joke Smit, Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir, Christine de Pisan en vele anderen.

Corry Tendeloo en de handelingsonbekwaamheid van vrouwen

       18 mei 2016
Corry Tendeloo (Bron: DBNL)

Op 18 mei 2016 werd bekendgemaakt dat de top van de Rijksoverheid inmiddels voor 31% bestaat uit vrouwen. Dit was waarschijnlijk niet gebeurd zonder Corry Tendeloo, een van de grote voorvechters voor vrouwenrechten in de jaren ’40 en ’50. Haar motie in de Tweede Kamer was de aanleiding voor de afschaffing van de handelingsonbekwaamheid en het gedwongen ontslag van gehuwde ambtenaressen.

Lees verder

Transgenders: van de oudheid tot aan de 18e eeuw

    13 mei 2016
Transgenders: van de oudheid tot aan de 18e eeuw

In, maar ook buiten de Verenigde Staten is er een hoop commotie ontstaan door een nieuwe wet in North Carolina, die transgenders verplicht het toilet te gebruiken dat bij hun geboortegeslacht hoort. Het Witte Huis is inmiddels een rechtsprocedure gestart om de invoering van de wet te voorkomen. Transgenders hebben een lange geschiedenis, die verder terugloopt dan dat vaak vermoedt wordt.

Lees verder

De strijd van de lesbische vrouw door de eeuwen heen

       31 maart 2016
De strijd van de lesbische vrouw door de eeuwen heen

In 2001 verkregen lesbische vrouwen en homoseksuele mannen het recht  om te trouwen. Uit een recente studie blijkt dat deze mannen langer dan heteroseksuele stellen bij elkaar blijven en vrouwen minder lang. Omdat over lesbiennes in de geschiedenis veel minder is geschreven, besloot de redactie tot een overzicht van wat we wel weten. Lees verder

Justinianus I de Grote: veroveraar die de wet veranderde

       17 maart 2016
Justinianus I de Grote: veroveraar die de wet veranderde

Door historici is hij wel eens ‘de laatste Romeinse keizer’ genoemd. Justinianus I de Grote was Byzantijns keizer van 527 tot 565 na Christus. Hij werd als ‘de laatste’ betiteld omdat hij een finale poging deed het oude Romeinse Rijk in ere te herstellen na de val van Rome in 476. Naast grote militaire successen is Justinianus bekend om zijn alomvattende herschrijving van het Romeinse recht en door opdracht te geven tot de bouw van de Hagia Sophia in Constantinopel. Lees verder

Strijd in neutraal Nederland: het Algemeen Kiesrecht

          4 februari 2016
Vrouwenvredescongres

In Europa werd er tussen 1914 en 1918 fel gestreden door de geallieerden en de centralen. Veel landen binnen en buiten Europa voerden oorlog. Nederland nam een neutrale positie in tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar er vond wel een andere strijd plaats: het gevecht voor algemeen kiesrecht voor vrouwen. De redactie onderzocht hoe onder andere de Eerste Wereldoorlog hierin een rol heeft gespeeld.
Lees verder

3 opmerkelijke vrouwelijke regeringsleiders uit de 20e eeuw

             3 februari 2016
vrouwelijke regeringsleiders

Op 2 februari  werd bekend dat Hillary Clinton de voorverkiezing in Iowa voor de Democratische presidentskandidaat heeft gewonnen. Voor Clinton is dit een belangrijke overwinning, want relatief vaak wordt de winnaar van Iowa ook daadwerkelijk genomineerd als presidentskandidaat.  Lees hier alles over drie andere inspirerende vrouwelijke regeringsleiders uit de 20e eeuw. Lees verder

De ludieke acties van de Dolle Mina’s

       25 januari 2016
De ludieke acties van de Dolle Mina’s

Na het artikel van Joke Kool-Smit uit 1967, ‘Het onbehagen bij de vrouw’, barstte de feministische bom.JANUARI Vrouwen namen het recht in eigen handen, richtten feministische groepen op en lieten zich niet langer tegenhouden door mannen. Man Vrouw Maatschappij zag als eerste feministische groep het levenslicht in ’68, een jaar later werd Dolle Mina opgericht.

Lees verder

Het Zweedse feminisme in 25 opmerkelijke acties

       7 december 2015
Het Zweedse feminisme in 25 opmerkelijke acties

Het boek ‘We should all be feminists’ wordt cadeau gedaan aan alle Zweedse zestienjarigen. Zweden is een vooruitstrevend land op het gebied van gelijkheid in gender. Het land neemt zelfs initiatieven om kinderen ‘gender’-neutraal op te voeden waardoor de roze en blauwe scheidingslijn is afgeschaft in bijvoorbeeld speelgoed. Hoe heeft het Zweedse feminisme zich zo ontwikkeld door de jaren heen?

Lees verder