De Nederlandse filmgeschiedenis

          26 september 2016
nederlandse filmgeschiedenis

Het Nederlands filmfestival wordt ook dit jaar weer gehouden, meer dan een week lang staat Utrecht in het teken van de Nederlandse cinema. Tijdens premières worden de nieuwste Nederlandse films vertoond, filmliefhebbers kunnen deze week hun hart ophalen. Al in 1896 werd de eerste Nederlandse film geproduceerd. Sindsdien is de Nederlandse filmindustrie klein gebleven, maar heeft het wel vele ontwikkelingen meegemaakt. Lees verder

Zelfmoord Marilyn Monroe

Zelfmoord Marilyn Monroe

Brentwood – 1962 Huishoudster Eunice Murray klopt om 3 uur ’s nachts op de deur van actrice Marilyn Monroe. Er brandt licht onder haar deur. Ze opent de deur en ziet de actrice op de grond liggen. Snel belt ze met dokter Greenson.

Lees verder

Nova Zembla: 4 historische fouten

Nova Zembla: 4 historische fouten

Nova Zembla, de film geregisseerd door Reinout Oerlemans die in 2011 uitkwam, was op zichzelf een historische gebeurtenis omdat het de eerste Nederlandse avondvullende 3D-film was. In de film spelen flinke namen mee, zoals Doutzen Kroes, Derek de Lint, Robert de Hoog, Victor Reinier en Semmy Schilt. Nadelig is echter dat er veel (historische) fouten in de film blijken te zitten.  
Lees verder

Gladiator: 5 historische fouten

Gladiator: 5 historische fouten

Dankzij de Hollywood productie Gladiator (2000) kan men tweeëneenhalf uur genieten van de Romeinse cultuur, de gestoorde keizer Commodus en de vechtscènes binnen en buiten het Colosseum met Russell Crowe. Hij vertolkt de rol van de fictieve generaal Maximus. Hoewel regisseur Ridley Scott een legio historici inhuurde om de beste representatie van de Romeinse cultuur ooit in een film weer te geven, staat Gladiator zeker niet bekend om zijn historische accuraatheid. Lees verder

Bijdrage Groniek: Tragische helden, geweld, seks en sociaal drama

    10 april 2016
Bijdrage Groniek: Tragische helden, geweld, seks en sociaal drama

Wederom heeft het Historische Tijdschrift Groniek een interessant stuk aangeleverd. Dit gaat deze keer over de intrige van de Japanse film. Janny de Jong schreef over de ontwikkeling van deze filmsector en hoe het Amerikaanse Hollywood hierop reageerde. Want heeft de Japanse film haar eigenheid wel behouden?

Lees verder

Geschiedenis van de Academy Awards (Oscars)

       29 februari 2016
Geschiedenis van de Academy Awards (Oscars)

In de nacht van 28 op 29 februari vond de 88e editie van de Academy Awards plaats. De wereldberoemde acteur Leonardo DiCaprio won eindelijk voor het eerst een Oscar! Tijdens dit toonaangevende evenement werden in totaal 24 Oscars uitgereikt, de belangrijkste filmprijzen in de Verenigde Staten. De Academy Awards worden sinds 1929 jaarlijks gehouden in Los Angeles.

Lees verder

De verrassende geschiedenis van Hollywood

       18 februari 2016
Hollywood

Hollywood! Wie kent het nou niet? Onlangs ging Hail, Ceasar! in première, een film die bedoeld is als hommage aan het Hollywood van de jaren ’50. Dit was namelijk het Gouden Tijdperk van het studiosysteem. Hoe is Hollywood ontstaan? Wat is de achtergrond van het beroemde Hollywood-teken in de heuvels? De redactie besloot om de geschiedenis van Hollywood te onderzoeken om een antwoord op deze vragen te kunnen geven!

Lees verder

Marilyn Monroe trouwt met Joe DiMaggio

Joe DiMaggio en Marilyn Monroe in Japan

Op 14 januari 1954 trouwt glamouricoon Marilyn Monroe in San Francisco met baseball-ster Joe DiMaggio. De twee waren beide beroemd en hun relatie kreeg natuurlijk veel aandacht van de pers. Na een turbulent huwelijk van negen maanden scheidden ze weer van elkaar. Lees verder