Tijdens de koloniale periode werden een groot aantal forten en vestingen gebouwd, voor allerlei doeleinden. Zo waren er forten om slaven in op te sluiten, maar ook om kolonisten te verdedigen tegen andere landen of de inheemse bevolkingen. Lees in het dossier ‘Forten en vestingen’ over Fort Jakarta, Manhattan, de Trans-Atlantische slavenhandel, Hong Kong, Adriaen Block en Roanoke.

Geschiedenis van de Chinese Muur

    21 april 2017
Geschiedenis van de Chinese Muur

WERELDWONDER – De Chinese Muur loopt door een groot stuk van Noord-China en is één van de nieuwe zeven wereldwonderen. De bouw van de Chinese Muur begon in de 7e eeuw voor Christus en werd tijdens meerdere eeuwen verstevigd. Het bouwwerk heet ‘de lange muur van 10.000 li’ in het Chinees maar de muur is ‘slechts’ 8850 kilometer lang.

Lees verder

Piraat Henry Morgan en de verovering van Panama-stad

Piraat Henry Morgan en de verovering van Panama-stad

In de morgen van 18 januari 1671 marcheren zo’n 3.500 Spaanse troepen Panama-stad uit om het op te nemen tegen een wel heel opmerkelijke vijand. Engelsen, Nederlanders, Fransen, Indianen en Afrikanen vormen een 1.200 koppen tellend ‘leger’ van criminelen. Aan het hoofd van dit bonte gezelschap staat geen koning, prins of generaal, maar een boerenzoon die al eerder faam had verworven met zijn natuurtalent voor piraterij. Henry Morgan weet wat hij doet wanneer hij Panama-stad aanvalt. Lees verder

Columbus ontdekt het eiland Puerto Rico

Puerto Rico

Op 19 november 1493 zette Christoffel Columbus voet aan land in Puerto Rico. Het eiland in het Caribische gebied werd ontdekt op de tweede reis van Columbus naar Amerika. Het Indiaanse land werd gekolonialiseerd en maakte tot het eind van de 19e eeuw een belangrijk deel uit van het Spaanse koninkrijk. Lees verder

Laatste Britse kolonie teruggegeven aan China

Hong Kong 1997- Op zijn hoogtepunt rond 1900 telde het Britse Rijk een kwart van de wereldbevolking. Op ieder continent hadden de Britten grondgebied. Hong Kong was de laatste Britse kolonie die in 1997 werd overgedragen. Lees verder

De slag bij Macau: de mislukte invasie in China

De slag bij Macau: de mislukte invasie in China

Dat de Nederlandse schepen de wereldzeeën bevoeren tijdens de Gouden Eeuw is een bekend gegeven. Veel Nederlanders kunnen wel een aantal zeeslagen noemen die door de Republiek werden gewonnen. Dat ligt een beetje anders met de verloren gevechten en zeeslagen. Ooit gehoord van de mislukte invasie bij Macau? Een slag die uitgevochten werd tussen de Nederlanders en de Portugezen in het zuidoosten van China.

Lees verder

Nederlanders vestigen zich op Manhattan

Nieuw Amsterdam 1610-  Met zijn schip de Halve Maen kwam Henry Hudson geheel onverwachts aan bij het eiland in het westen. Aanvankelijk hadden de compagniebazen geen belangstelling voor Nieuw Amsterdam, het huidige Manhattan.

Lees verder

Fort Jacarta wordt omgedoopt in fort Batavia

Batavia 1619 – Op 12 maart werd het fort Jacarta door bevelhebber Van Raay omgedoopt tot Batavia. Coen wilde het fort eigenlijk de naam Nieuw Hoorn geven, maar de bewindhebbers van de VOC gaven hier geen toestemming voor en de naam Batavia bleef tot na de Tweede Wereldoorlog in gebruik.

Lees verder

Willem Schouten en de ontdekking van Kaap Hoorn

       26 januari 2016
Willem Schouten en de ontdekking van Kaap Hoorn

Op 26 januari 1616 is een historische datum voor Schouten & Le Maire. Deze twee Nederlanders uit Hoorn kunnen gezien worden als pioniers wat betreft wereldreizen. Ze waren de eersten die de veelgebruikte route om Kaap Hoorn bevoeren.
Lees verder