Beroemde heersers – beruchte koningen – machtige koninginnen – verlichte dictators – corrupte pausen – grote generaals – laffe troonopvolgers – krachtige keizers – sterke presidenten.

De 4 meest spraakmakende Romeinse keizers

          26 april 2017
De 4 meest spraakmakende Romeinse keizers

Als je denkt aan het Romeinse Rijk zal je al snel denken aan de lange periode van het keizerschap. De redactie maakte een selectie uit rond de 90 keizers die het Rijk hebben geregeerd. Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene). Lees verder

26 april jarig: Marcus Aurelius

Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius

“Nergens kan een mens een betere rustplaats vinden, dan in zijn eigen ziel.” Ondanks dat hij voortdurend op oorlogspad was, vond keizer Aurelius toch de tijd om een hoogstaand filosofisch werk te schrijven. Onder zijn heerschappij leefde het Romeinse Rijk weer op, waardoor hij ook wel beschouwd wordt als de laatste van de ‘Vijf Goede Keizers’. Marcus Aurelius werd geboren op 26 april 121. Lees verder

Het ontstaan van de huidige Franse republiek

    24 april 2017
Franse president da Gaulle met de Amerikaanse president Nixon

De uitslag van eerste ronde van de Franse verkiezingen zorgt voor een aardverschuiving in de Franse politiek. De sociaalliberaal Emmanuel Macron staat in de tweede ronde tegenover de nationalistische Marine Le Pen. Dit is echter niet de eerste keer dat de Franse politiek met grote omwentelingen te maken krijgt.

Lees verder

De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

       23 april 2017
De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisRusland is het grootste land ter wereld. Ze voelt zich gesteund door een gigantische Aziatische landmassa die het land al eeuwenlang verrijkt met de grenzeloze ruimte en vele grondstoffen. Al honderden jaren maakt Rusland aanspraak op het Siberische grondgebied. Een claim is echter geen gezag, dus door de jaren heeft het Russische hof talloze expedities en ontdekkers oostwaarts gestuurd om het wilde land te temmen.

Lees verder

Romulus en Remus en de stichting van Rome

Romulus en Remus en de stichting van Rome

21 april 735 voor Christus – Volgens de Romeinse historicus Varro Reatinus stichtte Romulus op deze dag de stad Rome. De stichting van Rome is een bron van mythe en onduidelijkheden. De bekendste mythe is die van Romulus en Remus, die nakomelingen van de Trojaanse held Aeneas zouden zijn geweest. Lees verder

De geschiedenis van Eritrea

    13 april 2017
Het Embleem van Eritrea

Zaterdag 15 april 2017 woont de topadviseur van de Eritrese president Afewerki een bijeenkomst van de jongerenpartij van de Eritrese People’s Front for Democracy and Justice bij in Veldhoven. Dit is de enige partij die is toegestaan in Eritrea en regeert het land al sinds 1993 met harde hand. De Tweede Kamer noemde het bezoek onlangs ongemakkelijk en het houdt de gemoederen onder Eritrese Nederlanders bezig.

Lees verder

Ontstaan van de ETA

       7 april 2017
ETA

Het doel heiligt de middelen? In het geval van de Baskische radicale, nationalistische terreurorganisatie de ETA is dat in de loop der jaren een kernbegrip geweest. Nu heeft de ETA aangekondigd alle wapens in te leveren en een ongewapende organisatie te worden. De ETA werd opgericht op 31 juli 1959.

Lees verder

Val van John Profumo door zijn verhouding

       5 april 2017
Val van John Profumo door zijn verhouding

POLITIEKE AFFAIRE: De Britse minister van Defensie, John Profumo, was getrouwd met een Engelse actrice maar kreeg desondanks in 1961 een affaire met de negentienjarige Christine Keeler. Keeler was een showgirl en tijdens haar affaire met Profumo, had ze ook een relatie met een Russische spion. Dit koste Profumo uiteindelijk zijn politieke carrière.

Lees verder