Heidendom

Het Mannetje van Willemstad
Reportage - 16 mei 2022

Dit eikenhouten beeldje werd rond 5400 v.Chr. gemaakt en heeft een hoogte van 12,5 cm. In 1966 werd het gevonden bij het Brabantse Willemstad en daarna in 1969 aangekocht door het Rijksmuseum van Oudheden. Er zijn weinig vergelijkbare vondsten bekend.

Cybele en Attis in een strijdwagen getrokken door leeuwen
Nieuws - 11 apr 2022

De Romeinen noemden haar Cybele of ‘Magna Mater’, de grote moeder. Deze wilde oppergodin uit Anatolië zou Rome gered hebben van Hannibal en zijn leger.

Tempel voor Aton in Amarna Achnaton
Nieuws - 10 mrt 2022

Tevergeefs probeerden oude Egyptenaren alle sporen van de exentrieke farao Achnaton en zijn nieuwe hoofdstad uit te wissen.

Achnaton sphinx religie monotheïsme Egypte
Nieuws - 22 feb 2022

Wie denk aan de religie van de oude Egyptenaren, denkt aan al hun goden. Maar de farao Achnaton wilde die allemaal vervangen door één god: Aton.

Kelten
Nieuws - 8 sep 2020

Monniken in Ierland en Wales tekenden in de 7e en 8e eeuw oude legenden op die in hun regio rondgingen. Waren dit Keltische verhalen uit de prehistorie?

Het forum Romanum
Reportage - 11 mei 2020

Hoe groeide de stadstaat Rome uit tot een reusachtig wereldrijk? En hoe ging het rijk ten onder. Een beknopt overzicht van de geschiedenis van het Romeinse Rijk.

De man van Tollund
Nieuws - 6 mei 2020

Op 6 mei 1950 werd in de buurt van het Deense plaatsje Tollund een veenlijk ontdekt. Het bleek te gaan om een man die in de ijzertijd leefde.

Beeld van Cybele oftewel Magna Mater
Nieuws - 8 apr 2020

Voordat het Romeinse Rijk christelijk werd vierde men een ander feest in het begin van de lente, waarbij de godin Magna Mater werd vereerd.

Schilderij van Ragnarok
Reportage - 27 jan 2020

De legende van Ragnarok behoort tot de beroemdste verhalen uit de Noorse mythologie. Hoe stelden de Vikingen zich het einde der tijden voor?

Paaseieren schilderen
Nieuws - 15 apr 2019

Een ei hoort erbij tijdens Pasen. Maar hoe past een traditie als het paasei bij een christelijke feestdag als Pasen? Wat is de oorsprong van het paasei?

Beowulf en de draak
Nieuws - 9 apr 2019

Al twee eeuwen lang wordt er gediscussieerd en gespeculeerd of het heldendicht Beowulf door één of meerdere auteurs is geschreven.

Isis
Nieuws - 4 okt 2017

De Isis-cultus was in de Romeinse tijd omstreden, vanwege het on-Romeinse en zedeloze karakter. Anderen, zoals Caligula en Dominitianus, waren juist fan.

Pagina's

Abonneren op Heidendom