Metro in Londen: stakingen & successen

          9 januari 2017
Graafwerkzaamheden bij de aanleg van de Londense metrolijn in 1861. (Bron: Wikimedia Commons).

De medewerkers van de Londense metro zijn op 9 januari 2017 nog steeds in staking, wat voor veel hectiek zorgt in de Britse hoofdstad. Sinds zondagavond 8 januari wordt er door een groot deel van het personeel gestaakt. De arbeiders proberen hiermee te voorkomen dat er nog meer arbeidsplekken verloren gaan. De eerste metro van de wereld reed in januari 1863 In Londen, van Paddington naar Farringdon en bleek vanaf de eerste dag een groot succes.

Lees verder

De geschiedenis van de Shetlander in Nederland

    21 juni 2016
De geschiedenis van de Shetlander in Nederland

Paarden hebben altijd een rol gespeeld in het leven van de mens. Voor de uitvinding van de auto was het paard een belangrijk vervoersmiddel en een dodelijk wapen in de oorlog. In de moderne tijd geniet men nog steeds van ritjes op de majestueuze dieren. Voor de jongste generatie paardfanaten kent men in Nederland een bijzonder ponyras om te berijden: de Shetlander. Lees verder

Dordt in Stoom: Dordrecht en stoommachines

          13 mei 2016
Dordrecht

Dit jaar wordt er in mei voor de 17e keer het evenement ‘AD: Dordt in Stoom’ gehouden. Het is het grootste stoomevenement in Europa, dat in Dordrecht plaatsvindt. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting Dordt in Stoom. Gedurende drie dagen zijn er vele stoommachines in actie te zien in de historische binnenstad.

Lees verder

Geschiedenis van het kind

    4 mei 2016
kind

Vroeger werden kinderen niet als kinderen gezien, maar als kleine volwassenen. Ze werden gezien als extra handen die konden bijdragen aan de arbeid die nodig was om het gezin in leven te houden. Tegenwoordig krijgen kinderen volop ruimte om zich te ontwikkelen. Een belangrijk aspect hierbij is bijvoorbeeld het spelen met speelgoed.

Lees verder

Migratie en bevolkingsgroei: Een Nederlandse traditie

       21 maart 2016
Migratie en bevolkingsgroei: Een Nederlandse traditie

Vandaag, 21 maart 2016, is de dag dat Nederland een nieuwe mijlpaal bereikt:  er wonen 17 miljoen mensen in ons land. Eerder werd al bekend dat de kans groter is dat een vluchteling de 17 miljoenste inwoner zal zijn dan een nieuwgeboren kind. Als je naar de ontstaansgeschiedenis van Nederland kijkt is dit scenario misschien wel toepasselijk. Nederland kent immers een lange traditie van het opnemen van allerlei migranten. Lees verder

Paleis en haar tijdperk: de mooiste gebouwen van Europa

                17 september 2015
Paleis en haar tijdperk: de mooiste gebouwen van Europa

stempels-themamaanden-ig-september-monumentenGrote mannen bouwden kastelen. Kastelen en paleizen vertellen vaak grote verhalen over het tijdperk waarin ze gebouwd zijn. Bouwstijl is vaak opvallend en interessant. In veel gevallen speelt de geschiedenis een hoofdrol in de versiering van de paleizen. De volgende vier paleizen zijn voorbeelden van pracht, praal en grootsheidswaanzin.

Lees verder

Houd de wind hoog, het water laag en de voeten droog! Gemalen en molens als monumenten in Nederland

       14 september 2015
Houd de wind hoog, het water laag en de voeten droog! Gemalen en molens als monumenten in Nederland

stempels-themamaanden-ig-september-monumentenNederland is een waterland. De strijd tegen het water speelt een belangrijke rol in de nationale geschiedenis. Er zijn nog altijd tastbare herinneringen aan dit verleden. Op nationale en internationale monumentenlijsten is aandacht voor molens, gemalen en terpen die Nederland in staat stelden het water te overwinnen.

Lees verder

De geschiedenis van het alfabetisme in Nederland

    8 september 2015
De geschiedenis van het alfabetisme in Nederland

Vandaag, 8 september, is het Wereldalfabetiseringsdag. Deze week wordt er in verschillende landen over de hele wereld aandacht gevraagd voor het belang van geletterdheid. Lezen en schrijven is immers onmisbaar in onze samenleving. Dit is echter niet altijd zo geweest. Wanneer werd lezen en schrijven in Nederland onmisbaar? Een overzicht van de ontwikkeling van de alfabetisering in Nederland.

Lees verder