De Europese koningshuizen waren eeuwenlang dominant in de politiek en geschiedenis van de westerse wereld. Eeuwenlang werd macht in Europa overgedragen op basis van afstamming. De monarchieën die hierdoor ontstonden heersten over verschillende landen over lange of korte periodes. Van Lodewijk XIV tot koningin Beatrix en van Elizabeth I tot koningin Victoria, in dit dossier lees je wat zij deden om hun macht te behouden en hoe hun levens er uitzagen.

Karel de Grote wordt tot Keizer gekroond

Karel de Grote wordt tot Keizer gekroond

Rome 800 – In 774 verjaagt Karel de Grote op verzoek van Paus Adrianus I de Longobarden uit Noord-Italie. Daarnaast dwingt hij, als overtuigd christen, ook alle onderdanen van zijn grote rijk zich te bekeren tot het christendom. Op 25 december 800 werd Karel de Grote door Paus Leo III gekroond tot Keizer.

Lees verder

Willem I komt in 1813 aan in Scheveningen

Willem I komt in 1813 aan in Scheveningen

Scheveningen 1813 – De latere koning Willem I komt op 30 november met een Engels fregat aan op de Scheveningse kust. Hij krijgt geen koninklijk onthaal. Er zijn slechts een paar vissers aanwezig die ervoor moeten zorgen dat Willem veilig van de boot op een kar stapt, die hem Den Haag binnen zal rijden.

Lees verder

De beëdiging van koningin-regentes Emma

Koningin Emma

Den Haag 1890 – Door zijn slechte geestelijke gesteldheid beschouwt de Staten-Generaal haar man, koning Willem III, niet langer geschikt om te regeren. Totdat haar dochter Wilhelmina meerderjarig is, zal zij daarom moeten functioneren als het vervangend staatshoofd. Op  23 november 1880 wordt Emma officieel beëdigd als koningin-regentes van Nederland.

Lees verder

Eduard I wordt koning van Engeland

Eduard I van Engeland

Op 20 november 1272 wordt Eduard I koning van Engeland. Zijn vader Hendrik was kort daarvoor overleden waardoor hij zijn positie als koning kon overnemen. Eduard had daarvoor echter al veel macht doordat hij eerder belangrijk was geweest voor de positie van zijn familie. Als koning raakte hij verwikkeld in meerdere conflicten en behaalde tevens grote successen. Lees verder

Het einde van de Bisschopsoorlogen

1640 Ripon – De Bisschopsoorlogen tegen Schotland betekenden een groot verlies voor de Engelse koning Karel I. Zijn leger was verslagen en Engeland zat financieel helemaal aan de grond. Op 26 oktober 1640 zag Karel zich gedwongen vrede te sluiten met de opstandelingen door het tekenen van het Verdrag van Ripon.

Lees verder

De Zonnekoning herroept het Edict van Nantes

Parijs 1685 – De Franse Lodewijk XIV, de Zonnekoning, vaardigt het Edict van Fontainebleau uit. Hiermee wordt het Protestantisme illegaal verklaard en komt er een einde aan meer dan 60 jaar religieuze tolerantie. Op 18 oktober 1686 worden ruim 400.000 Hugenoten gedwongen Frankrijk te verlaten.

Lees verder

Karel II verkoopt Duinkerke

Duinkerke 1662 – Karel II is officieel pas twee jaar koning van Engeland, maar het rijk is nu al failliet. De belastinginkomsten zijn veel lager dan verwacht en de koning zelf geeft veel te veel geld uit. Op 17 oktober 1662 ziet Karel zich genoodzaakt om Duinkerke te verkopen aan Frankrijk.

Lees verder

Bhumibol: de langst zittende koning

       14 oktober 2016

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden. Bhumibol was een politiek neutrale koning en dat maakte hem geliefd bij zijn bevolking. Zo kon het volk bij opstanden altijd terugvallen op Bhumibol. Hij zat maar liefst 70 zeventig jaar op de troon. Lees verder