IsGeschiedenis.nl heeft het breedste aanbod historische artikelen over macht en ideologie. Lees hier de verhalen over revoluties, liberalisme, antisemitisme, nationalisme, terrorisme, democratie, socialisme, communisme, feminisme en nog veel meer.

Vrede van Parijs – het einde van Krimoorlog

Vrede van Parijs – het einde van Krimoorlog

30 maart 1856 –  Rusland ondertekent de Vrede van Parijs, die een einde maakt aan de driejarige Krimoorlog (1853-1856). De oorlog woedde tussen Rusland enerzijds en het Ottomaanse Rijk, Engeland, Frankrijk en Sardinië anderzijds. Met het ondertekenen van het verdrag wordt de Zwarte Zee neutraal gebied en is het Rusland voorlopig verboden om oorlogshavens te bouwen.
Lees verder

Catharina de Grote en haar minnaars

       29 maart 2017
Catharina de Grote

POLITIEKE AFFAIRE: Seks verkoopt of niet? Dominique Strauss Kahn en zijn kamermeisje, Clinton en zijn stagiaire en de Bunga Bunga feestjes van Berlusconi. Rijk en machtig zijn gaat nogal eens gepaard met een seksschandaal. Zo ook bij de bekende tsarina Catharina de Grote.

Lees verder

Rol van de Voorzitter van de Tweede Kamer

       28 maart 2017
voorzitter tweede kamer

Khadija Arib (PvdA) is nogmaals verkozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. In 2016 nam Arib het voorzitterschap over van Anouschka van Miltenburg. Zij stapte 12 december op na de presentatie van het Teeven-deal-onderzoek. Sinds 1983 wordt de Kamervoorzitter gekozen door de Tweede Kamer en niet door de koning. Wat is de rol eigenlijk van een Kamervoorzitter?

Lees verder

Het einde van de Spaanse burgeroorlog. Franco is winnaar van de strijd.

Francisco Franco 1969

Op 28 maart 1939 kwam er na bijna drie jaar een einde aan de Spaanse burgeroorlog. Dit betekende het begin van een periode waarin Spanje gebukt zou gaan onder de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975). Lees verder

Oorsprong politieke protesten in Rusland

       27 maart 2017
Oorsprong politieke protesten in Rusland

Op 26 maart werd de Russische oppositieleider Alexei Navalny in Moskou opgepakt toen hij uit de metro stapte op weg naar een protest tegen de corruptie in Rusland. Het protest was georganiseerd door Navalny zelf en er deden enkele tien duizenden mensen door heel Rusland aan mee. Dit artikel werpt een blik op de oorsprong van politieke protesten in Rusland.

Lees verder

Wit-Rusland onder Loekasjenko

       24 maart 2017
Wit-Rusland

Deze week zijn weer verschillende demonstranten in Wit-Rusland opgepakt die protesteren tegen het bewind van president Loekasjenko. Sinds 1994 regeert Loekasjenko over Wit-Rusland en wordt de oppositie in het land fel onderdrukt. Elk jaar op 25 maart wordt gedemonstreerd tegen zijn bewind.

Lees verder

Watergate: afluisterschandaal en het aftreden van president Nixon

       24 maart 2017
Het Watergate complex in Washington D.C., Wikimedia Commons

Historisch schandaal: Een van de grootste politieke schandalen in de Verenigde Staten is het afluisterschandaal van president Richard Nixon. De Watergate affaire leidde uiteindelijk tot zijn aftreden. Op 16 juli 1973 werd bekend dat Nixon het Witte Huis van afluisterapparatuur had voorzien en alle gesprekken in het geheim opnam. Lees verder

Val van het kabinet Thorbecke I als gevolg van de Aprilbeweging

"Utrecht en Rome", spotprent op de gevreesde opheffing van de Rijksuniversiteit te Utrecht, door W.F. Dannenfelser. In het midden een tor met zweep en portefeuille, doelende op Thorbecke. Rechts een wegwijzer Utrecht waarlangs een onafzienbare rij bisschoppen nadert (bron: Nationaal Archief)

Den Haag 1851 – Tot groot ongenoegen van koning Willem III is er in 1848 een nieuwe grondwet ingevoerd, waardoor zijn macht aanzienlijk beperkt wordt. Zo mag hij zich niet meer bemoeien met de godsdienst in zijn land en moet hij op politiek gebied een terughoudende rol innemen. In 1851 besluit Willem III echter toch zijn steun uit te spreken voor de Aprilbeweging, met een politieke crisis tot gevolg. Lees verder