Kano’s, katamarans en de Polynesische vaarcultuur

          9 juli 2015
Kano’s, katamarans en de Polynesische vaarcultuur

stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisSinds de oertijd gebruikt de mens bootjes om zich te verplaatsen. Vervoer over water was sneller, gemakkelijker en minder zwaar dan over land. Culturen over de hele wereld raakten verweven met het water. Eén watercultuur is bijzonder opvallend. Duizenden jaren geleden maakten de volkeren van Oceanië de verre reizen over de meest gevaarlijke oceanen. Vanaf de dertiende eeuw bevolken ze bijna alle eilanden van de Stille Oceaan. Ze gebruikten hiervoor enkel kano’s en catamarans. De cultuur was – en is – mysterieus.

Lees verder

Geschiedenis van de tatoeage

          16 april 2015
Geschiedenis van de tatoeage

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat ongeveer een derde van de tatoeage-inkt kankerverwekkende stoffen bevat. De NVWA waarschuwt daarom voor de risico’s van tatoeages. De tatoeage is in zowel het heden als het verleden een populair fenomeen.

Lees verder

Maori en de eilanden van Nieuw-Zeeland

       10 oktober 2013
Maori's in hun traditionele kleding

Nieuw-Zeelands grootste eilanden hebben een officiële naam gekregen. Ze heten nu officieel Zuidereiland en Noordereiland. De Maori-namen van de eilanden namelijk Te Ika-a-Maui en Te Wai-pounamu mogen ook gebruikt worden. Het Maori volk woont namelijk al eeuwen in Nieuw-Zeeland en bevolkte het gebied al voordat de Europeanen er in 1642 kwamen. Lees verder