De Meden waren een volk uit het huidige Iran die tussen 616 en 550 voor Christus een groot gebied veroverden, dat zich uitstrekte van Iran tot het oosten van Turkije. Zij waren in de oudheid één van de grootmachten van het Midden-Oosten. Ondanks dat hun rijk maar een relatief korte periode bestaan heeft, hebben de Meden een grote invloed uitgeoefend op de Perzische en Iraanse cultuur. Het einde van het Medische rijk kwam in 550 voor Christus toen de Meden werden verslagen door de Perzische koning Cyrus de Grote.

De opkomst en ondergang van de oude Assyrische stad Nimrud

       13 april 2015
De opkomst en ondergang van de oude Assyrische stad Nimrud

De strijd en vernietiging in het Midden-Oosten zijn nog volop bezig. Regelmatig verschijnt er een video van de IS waarin verschillende historische plaatsen vernietigd worden. Een van deze plaatsen is de oude Assyrische stad Nimrud. Met behulp van bulldozers en dynamiet werden oude historische gebouwen opgeblazen.

Lees verder

Een wet van Meden en Perzen

    22 oktober 2012
Schilderij van Daniël in de leeuwenkuil (Bron: Wikipedia)

Wanneer een regel een ‘wet van Meden en Perzen’ wordt genoemd, betekent het dat een regel vastligt en dat er niet aan te tornen valt. De uitdrukking kent een Bijbelse achtergrond, waarbij er in verschillende verzen wordt verwezen naar de wetten van de koningen van Medië en Perzië. Beide volken bewoonden gebieden die in het huidige Iran liggen. Lees verder