De AIVD en haar voorlopers: een kleine geschiedenis van de Nederlandse inlichtingendiensten

    13 juli 2017
De AIVD en haar voorlopers: een kleine geschiedenis van de Nederlandse inlichtingendiensten

De AIVD onderzoekt naar aanleiding van een melding van de SITE Intelligence Group of terroristen plannen hebben een aanslag te plegen tijdens het EK vrouwenvoetbal in Nederland. Via chatdienst Telegram zou IS eenlingen hiertoe hebben opgeroepen. De Nederlandse inlichtingendienst bestaat inmiddels, in verschillende vormen, iets meer dan een eeuw.

Lees verder

Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

          29 april 2017
Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

Zeehelden – Beroemde reizigers als Christoffel Columbus of Marco Polo hebben zonder twijfel hun plaatsje in de geschiedenisboeken gekregen. Hoe anders is dit met Hendrik Hamel. Hij strandde als schipbreukeling in Korea en het Journael dat hij daar schreef was jarenlang de enige Nederlandse bron over Korea. In Zuid-Korea wordt hij als een held gezien, in Nederland is hij bijna vergeten.

Lees verder

Geschiedenis van de Samenwerkende Hulporganisaties en Giro 555

       29 maart 2017
Hulp na watersnoodramp 1953

Vanochtend om 5:55 is op radio 2 de landelijke actiedag van Giro 555 begonnen. De samenwerkende hulporganisaties zamelen geld in voor slachtoffers van de hongersnood in Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Noordoost-Nigeria. Volgens de VN is dit de ergste humanitaire crisis sinds de tweede wereldoorlog. 

Lees verder

Op deze dag: 26 maart Uitbreken van de Atjeh-oorlog

Op deze dag: 26 maart Uitbreken van de Atjeh-oorlog

Atjeh 1873 – De Atjeh-oorlog is een donkere bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Troepen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) richten bloedbaden aan onder de Indonesiërs. Aan de vooravond van deze oorlog, op 26 maart 1873, stellen de Nederlanders een ultimatum aan de sultan van Atjeh.

Lees verder

De val van Srebrenica 1995

       15 maart 2017
Srebrenica

De Turkse President Erdogan beschuldigde Nederland deze week van het doden van achtduizend moslims in Srebrenica in 1995. Destijds waren Nederlandse troepen gelegerd in Bosnië om de Bosniërs te beschermen tegen Servische rebellen. In juli 1995 bedreigden Servische troepen de Nederlandse legerbasis. Het Nederlandse leger was uiteindelijk niet in staat om de moord op duizenden moslims door het Bosnisch-Servische leger te voorkomen.

Lees verder

Nijntje: het beroemdste konijn ter wereld

       17 februari 2017
Nijntje: het beroemdste konijn ter wereld

Dick Bruna, de 89-jarige geestelijk vader van Nijntje, is op 16 februari 2017 overleden in zijn slaap. Kort geleden won hij nog de Max Velthuijs oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken. Nijntje is namelijk niet alleen beroemd in Nederland maar zeker ook in het buitenland. Hieronder een kort overzicht van zijn leven en het succes van Nijntje. Lees verder

Vrede van de Pyreneeën wordt gesloten

Schilderij met daarop Lodewijk XIV en Filips IV die de Vrede van de Pyreneeën sluiten

Op 7 november 1659 wordt de Vrede van de Pyreneeën gesloten tussen de Franse koning Lodewijk XIV en de Spaanse koning Filips IV. Het Verdrag beëindigde de Frans-Spaanse Oorlog ( 1635-1659) die als nasleep van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) was ontstaan. Spanje raakte heel wat gebieden kwijt in ruil voor vrede die Frankrijk daarop bereid was te sluiten. Lees verder

Nieuw-Amsterdam wordt veroverd door de Engelsen

Schilderij over de val van Nieuw-Amsterdam in Engelse hande

Op 24 september 1664 wordt Nieuw-Amsterdam veroverd door de Engelsen. Gouverneur-generaal van de Nederlandse kolonie, Peter Stuyvesant is gedwongen te capituleren en de kolonie uit handen te geven. Nieuw-Amsterdam werd New York maar de basis voor deze wereldstad werd gelegd door de Hollanders. Lees verder