Geschiedenis van het zendschip Veronica

Het zendschip Veronica van populaire radiozender (piratenzender) Radio Veronica op de Noordzee, 1967 of eerder (bron: gahetna.nl)

2 april 1973 – Het legendarische zendschip van Veronica strandt op de kust van Scheveningen na een hevige storm. Tussen 1964 en 1974 beleefde de illegale zeezender Veronica haar gouden tijden op de oude vissersboot Norderney. Lees verder

Sinterklaasbombardement in Eindhoven

Sinterklaasbombardement in Eindhoven

Eindhoven 1942 – Op 6 december bombardeert de Britse luchtmacht (RAF) de fabrieken van Philips in Eindhoven. In deze fabrieken werden onder andere radio’s voor de Duitse bezetters geproduceerd. Dit bombardement, waarbij ongeveer 140 doden vallen, staat bekend als het Sinterklaasbombardement. 

Lees verder

Noordzeekanaal wordt officieel geopend

Bouw van het Noordzeekanaal in IJmuiden, eerste sluis wordt aangelegd

Op 1 november 1876 opent koning Willem III officieel het Noordzeekanaal. Willem gaf aanzet tot aanleg van het kanaal om de werkeloosheid in Nederland te bestrijden. Verder had de aanleg van het Noordzeekanaal vooral economisch belang: de route van de haven van Amsterdam naar de Noordzee moest verbeterd worden voor de groeiende hoeveelheid scheepvaartverkeer dat hierdoor heen moest. Lees verder

Geschiedenis van de Efteling

          4 augustus 2016
Geschiedenis van de Efteling

geschiedenis sprookjesVoor bijna ieder kind wat opgegroeid is in Nederland kwamen sprookjes voor het eerst tot leven in de Efteling. Dit iconische attractiepark, inclusief sprookjesbos, is het grootste pretpark van de Benelux. De Efteling begon echter klein. Voor het begin van het park gaan we terug naar 1933, toen twee kapelaans een idee kregen voor een sportpark.

Lees verder

Geschiedenis van de KLM

    28 juli 2016
KLM

Vandaag, op 28 juli 2016, staakt een deel van het KLM personeel. Het betreft het grondpersoneel van de vrachtafdeling. Er wordt echter niet uitgesloten dat er meer stakingen plaats zullen vinden als niet aan de eisen van het personeel wordt voldaan. De eisen betreffen vooral een structurele loonsverhoging. De geschiedenis van KLM begint in 1919.

Lees verder

Albert Heijn: van Oostzaanse kruidenier tot reusachtig supermarktconcern

       25 juli 2016
Albert Heijn: van Oostzaanse kruidenier tot reusachtig supermarktconcern

Het succesverhaal van Albert Heijn begon in een klein kruidenierswinkeltje in Oostzaan. In 1887 nam de 21-jarige Albert Heijn de winkel over van zijn vader. Albert besteedde 4642 gulden aan een nieuwe inventaris en startte zijn onderneming. Onder het motto, ‘arm en rijk kunnen bij mij hun inkopen doen’ werd de winkel een succes. Na acht jaar besloot Albert Heijn dan ook om een tweede filiaal te openen in Purmerend.
Lees verder

Oprichting Fokker

Amsterdam 1919- De fameuze vliegtuigbouwer, testvlieger en ontwerper, Anthony H.G. Fokker richtte op  21 juli 1919 de Nederlandse vliegtuigenfabriek op. Het bedrijf zou meer dan vijfenzeventig jaar bestaan en was in de jaren ’20 de grootste vliegtuigfabrikant ter wereld.

Lees verder

Oprichting van Oxfam Novib

Oprichting van Oxfam Novib

Den Haag 1956 – Na de watersnoodramp van 1953, en de noodhulp die Nederland daarbij ontving, groeit bij sommigen het besef dat Nederland ook mensen in andere landen kan bijstaan. In dit klimaat richten pater Simon Jelsma, dominee Johannes Hugenholtz en natuurkundige Jan Tinbergen de Nederlandse Organisatie Voor Internationale Bijstand (Novib) op.

Lees verder