Geschiedenis Nationale Herdenking

Geschiedenis Nationale Herdenking

De Nationale Herdenking wordt in Nederland sinds 1946 gehouden op de dag vóór de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Sinds 1988 is de Dodenherdenking om 8 uur ’s avonds het meeste bezochte en bekeken herdenking. Hoe heeft deze herdenking zich door de jaren heen ontwikkeld? 

Lees verder

Van Prinsessedag tot Koninginnedag

          27 april 2017
Van Prinsessedag tot Koninginnedag

Door de grote steden lopen massa’s mensen in oranje gekleed. In de straten liggen tapijtjes waarop kinderen en volwassenen hun tweedehands waar te koop leggen. Op allerlei plekken in het land danst men op gratis openlucht muziek en vloeit het bier rijkelijk. Het is Koningsdag. Aan het eind van de 19e eeuw groeide de verjaardag van prinses Wilhelmina uit tot nationale feestdag. Lees verder

Hoe ontstond het Sinterklaasfeest?

    9 november 2016
Sinterklaasfeest

Het Sinterklaasfeest met Sinterklaas cadeaus wordt op veel verschillende manieren gevierd, bijvoorbeeld met een surprise of een pakjesavond. Maar hoe is het Sinterklaasfeest ontstaan?
Lees verder

Nederlandse successen tijdens de ‘grijze’ jaren ‘30

       19 februari 2016
Uiver

De dertiger jaren staan vooral bekend om de negatieve FEBRUARIaspecten van die tijd. Zo ondervonden veel Nederlanders de gevolgen van de crisis, waardoor er een hoge werkeloosheid ontstond. Daarnaast kwam de NSB in die tijd op, die een belangrijke rol zouden spelen tijdens de bezetting. Velen beleefden de dagen als uitzichtloos en grijs, maar er waren gelukkig ook vele positieve aspecten aan de jaren ’30.

Lees verder

Van Eiergaddern tot katknuppelen: 6 regionale feesten in Nederland

       29 december 2015
Van Eiergaddern tot katknuppelen: 6 regionale feesten in Nederland

In elke Nederlandse regio gelden er talloze tradities en feesten. stempels-themamaanden-ig-dec3De vieringen stammen uit het christendom of uit vroegere volksspelen. Zo wordt er in het Friese Akkrum nog steeds in masten geklommen, terwijl er in Noord-Holland sinds 1899 het Kampioenschap Katknuppelen wordt georganiseerd. De redactie maakte een selectie van 6 regionale vieringen.

Lees verder

Sinterklaasgedichten en hun geschiedenis

Sinterklaasgedichten en hun geschiedenis

Nog een paar dagen en dan is in Nederland het ‘heerlijk avondje’ weer aangebroken. Een avond waarop pepernoten gegeten worden, cadeautjes worden uitgepakt, de meest ingenieuze surprises voorbij komen en … gedichten worden voorgelezen! Maar waar komt de traditie van het dichten met Sinterklaasavond vandaan?

Lees verder

Keti-Koti en de afschaffing van de slavernij

       1 juli 2015
Keti-Koti en de afschaffing van de slavernij

Op 1 juli vind het jaarlijks Keti-Koti feest plaats. Bij dit feest vieren de Surinamers dat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij afschafte. De naam komt uit het Surinaams en betekent ‘ketenen gebroken’. In Suriname heet deze dag officieel ‘Dag der Vrijheden’, maar wordt informeel ‘kettingsnijden’ genoemd. Veel Surinamers lopen die dag in feestelijke, kleurrijke en traditionele kledij. Sinds 2002 wordt Keti-Koti ook in Nederland gevierd.

Lees verder

Haring, wittebrood en hutspot bij het Leidens ontzet

Haring, wittebrood en hutspot bij het Leidens ontzet

ThemamaandZeevarendeNatieOp 3 oktober wordt jaarlijks in Leiden het Leidens ontzet gevierd. De stad herdenkt dan ze op 3 oktober 1574 werd bevrijd door Oranjegezinde Watergeuzen. Leiden was daarvoor ruim vier maanden belegerd door de Spanjaarden. In deze periode vonden duizenden mensen de dood. De bevrijders kwamen als geroepen.

Lees verder