Bechuanaland wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië

Postzegel uit 1960 van het protectoraat Bechuanaland

Op 30 september 1966 werd Bechuanaland onafhankelijk en kreeg het de naam Botswana. Lange tijd was het land een protectoraat van Groot-Brittannië geweest. In 1885 zocht het land bescherming bij de Britten nadat de Afrikaners in Zuid-Afrika dreigde Bechuanaland in te nemen. In de jaren ’60 won het streven naar onafhankelijkheid aan kracht, in 1966 werd deze bereikt. Lees verder

Modibo Keïta roept Republiek Mali uit

President Modibo Keïta  van Mali spreekt met de Egyptische president Nasser 1966

Op 22 september 1960 wordt de Republiek Mali uitgeroepen en is het land in Midden-Afrika onafhankelijk. Na eerst jaren een Franse kolonie te zijn geweest, verloopt de samenwerking met buurland Senegal ook niet voorspoedig. Leider Mobida Keita zal het land daarna leiden als een eenpartijstaat. Lees verder

Onafhankelijk Oekraïne

       24 augustus 2016
Onafhankelijk Oekraïne

Op 24 augustus 1991 werd Oekraïne onafhankelijk van de Sovjet Unie. In december van dat jaar werd de onafhankelijkheid bekrachtigd door een volksstemming en erkend door de internationale gemeenschap. Vanaf de vroege middeleeuwen was het land dat nu Oekraïne genoemd wordt slachtoffer van voortdurende versnippering, verovering, hereniging en bezetting. Lees verder

Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten

Vandaag vieren de Verenigde Staten van Amerika hun onafhankelijkheid. Onafhankelijkheidsdag, ook wel The Fourth of July genoemd, is één van de bekendste nationale feestdagen in de VS. Bezongen, verwerkt in films, en vooral: uitbundig gevierd.

Lees verder

Koeweit onafhankelijk

Koeweit 1961-  Het olierijke emiraat op het Arabisch Schiereiland in Azië aan de kust van de Perzische Golf werd vandaag, vijftig jaar geleden, onafhankelijk. Hoe zag Koeweit er voor de onafhankelijkheid uit?

Lees verder

Onafhankelijkheid van Vaticaanstad

Plattegrond Vaticaanstad

Op 11 februari 1929 ondertekenen Kardinaal Gasparri en de Italiaanse fascistische leider Benito Mussolini het Verdrag van Lateranen. Het verdrag bepaalt dat Vaticaanstad, wat ‘plaats waar de slang als een god aanbeden wordt’ betekend, weer toebehoort aan de Heilige Stoel. Het territorium van Vaticaanstad behelst een halve vierkante kilometer en daarmee is de stad de kleinste soevereine staat ter wereld.

Lees verder

Onafhankelijkheidsdag Uruguay

Het land dat ingeklemd ligt tussen de voetbalgrootmachten Argentinië en Brazilië won vorige maand verrassend het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap, de Copa America. Vandaag viert het land van 3,5 miljoen inwoners zijn onafhankelijkheid nadat het lijdend voorwerp was in de Braziliaans-Argentijnse oorlog van 1825 tot 1828.

Lees verder

Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

             18 augustus 2015
Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

Gisteren vierden miljoenen Indonesiërs de 70-jarige eenheid van hun vaderland. Er wordt stilgestaan bij 17 augustus 1945, de dag waarop Indonesië zich onafhankelijk verklaarde van de Nederlandse kolonisator. De datum gaf aanleiding tot een aantal jaren van gewelddadige ingrepen. Deze jaren leiden nog altijd tot onbegrip. Nog altijd is dit onbegrip groot genoeg is om de dag van 17 augustus ter discussie te laten staan.

Lees verder