De Reformatie begon in 1517 met de publicatie van de 95 stellingen door de Duitse theoloog Maarten Luther. Met deze stellingen zette hij zich af tegen de heersende rituelen en doctrines van de katholieke kerk en pleitte hij voor hervormingen binnen het christendom.

Uiteindelijk resulteerde de Reformatie in het ontstaan van verschillende nieuwe stromingen binnen het christendom, waaronder het Lutheranisme en het Calvinisme. Als gevolg van het Schisma besloot het Vaticaan ook te hervormen, wat leidde tot de Contra-Reformatie. Het schisma binnen het christendom resulteerde in verscheidene Godsdienstoorlogen, die pas in 1648 ten einde kwamen.

Katharina von Bora (1499-1552): ‘De Morgenster van Wittenberg’

Katharina von Bora (1499-1552): ‘De Morgenster van Wittenberg’

luther2kopieIedereen heeft wel eens gehoord van Maarten Luther, maar wie was de vrouw achter deze bekende hervormer? Hoewel niet veel bekend is over het leven van Katharina von Bora, zijn er toch interessante verhalen te vertellen over de vrouw die in 1525 met Luther trouwde.

Lees verder

3 Mythes rondom Maarten Luther

    20 november 2015
3 Mythes rondom Maarten Luther

luther2kopieDoor de eeuwen heen is Luther voor velen uitgegroeid tot een bijna mythische held. De dappere aanslag van de stellingen op de slotkerk te Wittenberg, zijn gevechten met de duivel en de eerste vertaling van de Bijbel in eigen taal: daden die tot de verbeelding spreken. Wat kunnen we zeggen over hun waarheidsgehalte? De redactie ging op onderzoek uit.
Lees verder

Exsurge Domine – begin van het protestantisme

    11 november 2015
Luther spijkert zijn stellingen op de Slotkerk in Wittenberg, Refo500.nl

luther2kopieOp 15 juni 1520 ontvangt Maarten Luther de dreigbul Exsurge Domine van paus Leo X (1513-1521). Met de bul wil de paus dat Luther afstand doet van zijn eerdere uitspraken in de 95 stellingen die hij formuleerde in Wittenberg. Luther reageert met drie grote geschriften waarin hij achter zijn stellingen blijft staan. Hierna wordt Maarten Luther in de ban gedaan door paus Leo X. Het wordt gezien als de start van het protestantisme en de Reformatie. Lees verder

Maarten Luther – zijn leven & werk

    11 november 2015
Maarten Luther - zijn leven & werk

luther2kopieDe Duitse theoloog Maarten Luther is één van de meest invloedrijke christelijke denkers. Hij is vooral bekend om zijn vijfennegentig stellingen die hij in 1517 op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkert. Deze gebeurtenis wordt gezien als het beginpunt van de reformatie en het protestantisme.
Lees verder

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

stempels-themamaanden-ig-juni2De Watergeuzen worden vaak herinnerd als een stel ordinaire zeerovers. Alva zag ze niet als vrijheidsstrijders, maar als ‘boeffen en piraten’. De New York Times noemde ze zelfs driehonderd jaar later de ‘beggars of the sea’. Waren ze dit echt? Lees en oordeel zelf.

Lees verder

Ulrich Zwingli

    10 april 2015
Ulrich Zwingli

31 oktober 1517: Maarten Luther spijkerde  zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Een jaar voordien keerde Ulrich Zwingli zich tegen de paus omwille van diens  inzet van huurlingen.  Johannes Calvijn was nog een tiener. Alle drie hebben zij – ieder op eigen wijze -sterk bijgedragen tot de Reformatie.
Lees verder

Sterfdag van de heilige Petrus Canisius

Sterfdag van de heilige Petrus Canisius

Petrus Canisius was een Nederlandse heilige, theoloog en kerkleraar. Zijn beroemde werk Catechismus diende vierhonderd jaar lang als handleiding voor jonge mensen om kennis te maken met het christendom. Canisius overleed op 21 december 1597 en wordt op die dag herdacht volgens de katholieke kalender.
Lees verder

Leven en werk van Johannes Calvijn

       4 december 2014
Leven en werk van Johannes Calvijn

Johannes Calvijn was een zestiende eeuwse protestantse theoloog die vaak in één adem genoemd wordt met Maarten Luther. Net als Luther zette hij zich fanatiek in voor de hervorming van de katholieke kerk door het publiceren van vele theologische teksten. Maar waar Luthers invloed beperkt bleef tot geschriften en prediken, stichtte Calvijn een christelijke gemeenschap in Genève, die als voorbeeld ging dienen voor andere steden in Europa. 
Lees verder