De Romeinse tijd is een periode in de Oudheid die duurde van ongeveer 753 voor Christus tot 476 na Christus. Rome begon als stadsstaat maar groeide langzaam uit tot het Romeinse Rijk, dat op het hoogtepunt alle landen rondom de Middellandse Zee en Engeland omvatte. In het dossier ‘Romeinen’ lees je alles over deze periode.
Beroemde en beruchte keizers als Caesar, Trajanus, Augustus en Constantijn de Grote, de opkomst van het christendom, bloedige oorlogen; het hoort allemaal bij het Romeinse Rijk. Kenmerkend voor deze periode zijn ook de grote filosofen en redenaars zoals Cicero. Ook de Romeinse cultuur, politiek en het staatsbestel, die onze eigen tijd diepgaand hebben beïnvloedt, komen aan bod.

Julius Civilis en de Bataafse mythe

    19 juni 2017
‘De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis’

Reeds aan het begin van onze jaartelling kwamen de vrijheidslievende Nederlanders in opstand tegen de wrede onderdrukkers. Althans, dat was de visie van veel Patriotten die aan het einde van de achttiende eeuw de Bataafse Republiek uitriepen. Julius Civilis, leider van de opstand van de Bataven tegen de Romeinen, kreeg daarmee de status van heldhaftige voorvader en vrijheidsvechter.

Lees verder

Aeneas de plichtsgetrouwe; goden gaan voor het meisje

    13 juni 2017
Aeneas

Met je vader op je rug de restanten van je volk uit de brandende stad Troje leiden en na een lange zwerftocht een nieuw vaderland voor hen vinden – de plichtsgetrouwe Trojaan alias Romein Aeneas draait er zijn hand niet voor om.

Lees verder

Keizer Nero pleegt zelfmoord

Nero

Nero was een omstreden Keizer met een artistieke persoonlijkheid. Hij was als zestienjarige door zijn moeder op de troon gezet. Na een leven vol drama werd zijn politieke situatie hem fataal. Op 9 juni 68 pleegde hij zelfmoord. Lees verder

Titus en de val van Jeruzalem

Klaagmuur

Op 5 juni werd in het jaar 70 na Christus de middelste muur in Jeruzalem door de Romeinen gesloopt. De aanval werd geleid door militair commandant Titus, die in 79 de keizer zou worden van het Romeinse Rijk. Titus volgde zijn vader Vespasianus op als keizer en was hiermee de eerste erfgenaam op de Romeinse troon. Lees verder

Cleopatra: Verleider van Romeinen

       28 april 2017
Cleopatra: Verleider van Romeinen

Themamaand Oudheid – Cleopatra wordt in films, toneelstukken en boeken overwegend afgebeeld  als een mooie, verleidelijke vrouw. Toch lijkt Cleopatra niet zo mooi te zijn geweest als gedacht werd. Wel wist zij twee Romeinse leiders te verleiden: Julius Caesar en met Marcus Antonius. Als het niet haar schoonheid was, wat was dan haar kracht om de Romeinse mannen aan zich te binden?

Lees verder

De 4 meest spraakmakende Romeinse keizers

          26 april 2017
De 4 meest spraakmakende Romeinse keizers

Als je denkt aan het Romeinse Rijk zal je al snel denken aan de lange periode van het keizerschap. De redactie maakte een selectie uit rond de 90 keizers die het Rijk hebben geregeerd. Een opsomming van de meest spraakmakende keizers kan alleen maar beginnen bij de eerste en bekendste: Gaius Octavius, beter bekend als Augustus (de verhevene). Lees verder

26 april jarig: Marcus Aurelius

Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius

“Nergens kan een mens een betere rustplaats vinden, dan in zijn eigen ziel.” Ondanks dat hij voortdurend op oorlogspad was, vond keizer Aurelius toch de tijd om een hoogstaand filosofisch werk te schrijven. Onder zijn heerschappij leefde het Romeinse Rijk weer op, waardoor hij ook wel beschouwd wordt als de laatste van de ‘Vijf Goede Keizers’. Marcus Aurelius werd geboren op 26 april 121. Lees verder

Romanisering: de integratie van de Germanen

       25 april 2017
Romanisering: de integratie van de Germanen

Themamaand Oudheid – Er wordt gezegd dat de romanisering van de Germanen de ondergang betekende van het Romeinse Rijk. Romanisering, waarbij volkeren de romeinse cultuur overnamen, was een grootschalig proces van de eerste eeuw v.Chr. tot ver in het Romeinse keizerrijk. Hier vloeiden de Romeinse en Germaanse cultuur samen tot een cultuur die nog eeuwen bestond in Europa.

Lees verder