6 maart jarig: Michelangelo

    6 maart 2017
michelangelo

“Als mensen wisten hoe hard ik heb moeten werken voor mijn meesterschap, dan zouden zij het niet zo uitzonderlijk vinden.” Hij staat bekend als één van de grootste kunstenaars uit de Renaissance, en wordt door velen zelfs beschouwd als de beste kunstenaar die ooit bestaan heeft. Michelangelo werd geboren op 6 maart 1475.

Lees verder

Vincent van Gogh snijdt een deel van zijn oor af

Arles 1888 – Al zijn hele leven heeft Vincent van Gogh last van depressies, onder meer vanwege zijn problematische liefdesleven. Zo  krijgt hij bijvoorbeeld ruzie met de Franse schilder Paul Gauguin omdat ze beiden verliefd zijn op dezelfde vrouw. Op 23 december 1888 snijdt een verwarde Vincent van Gogh een deel van zijn eigen oor af.

Lees verder

Onthulling van het Davidbeeld

David van Michelangelo in The Gallery of the Accademia di Belle Arti in Florence

Op 8 september 1504 onthulde de Italiaanse kunstenaar Michelangelo een van zijn beroemde werken: het Davidbeeld. Het ruim vijf meter hoge marmeren beeld maakte indruk op de bewoners van Florence. Voor het tentoonstellen van het beeld in de buitenlucht moest zelfs de wet worden aangepast, omdat voorheen geen naakte mannen in openbare ruimtes mochten worden afgebeeld. Lees verder

Lucas Cranach de Oudere: reformatieschilder & slimme zakenman

    23 juni 2016
Lucas Cranach de Oudere: reformatieschilder & slimme zakenman

luther2kopieHij was een tijdgenoot van Maarten Luther en een begenadigd schilder, graveur en ondernemer. Hij leefde van 1472 tot 1553 en zou portretten schilderen voor zowel de grote protestantse als katholieke heren van het Heilige Roomse Rijk.  Hij leefde in Wittenberg, net als Maarten Luther. Tussen de twee mannen zou een vriendschap ontstaan, waar Cranach zijn grootste bekendheid aan ontleent. Lees verder

De eerste beentransplantatie 15 eeuwen eerder dan verwacht

    22 juni 2016
De eerste beentransplantatie 15 eeuwen eerder dan verwacht

Hoewel tot voor kort gedacht werd dat de beentransplantatie met medische bedoelingen pas rond 1900 bedacht en uitgevoerd werd, is er nu bewijs gevonden dat dit zo’n 15 eeuwen eerder moet zijn geweest. Een schilderij die gemaakt is in de 14e eeuw toont een beentransplantatie in de 5e eeuw van een man die leidde aan een ‘beenziekte’.
Lees verder

Schilder of zeeman?

    25 mei 2016
Schilder of zeeman?

Het Scheepvaartmuseum heeft een nieuw meesterwerk in de collectie: Gezicht op het IJ en ’s Lands Zeemagazijn te Amsterdam, bij laag water in 1664 van Reinier Nooms, alias Zeeman. Het schilderij toont een prachtig beeld van een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige Scheepvaartmuseum. Met dit tafereel, had het doek geen mooier thuis kunnen krijgen. Lees verder

The Monuments Men: Redders van kunst

nazi plunder

WOII verborgen feitenTijdens de Tweede Wereldoorlog pleegden de nazi’s de grootste kunstroof uit de geschiedenis. Belangrijke kunstwerken, gemaakt door de grootste meesters in Europa werden, gestolen. Het was de taak van een speciale geallieerde militaire eenheid om Europa’s grootste schatten terug te vinden.

Lees verder

Vernielde schilderijen in het Dordrechts Museum

Vernielde schilderijen in het Dordrechts Museum

 Op 29 maart 1989 vernielt een man tien schilderijen in het Dordrechts Museum. Zes jaar later vernielt hij weer schilderijen in hetzelfde museum. Zijn daad was gericht tegen de Nederlandse regering die het land ‘verkwanselt aan de buitenlanders’. Dit soort daden komen regelmatig voor en zijn vaak een schreeuw om aandacht voor de problemen van de dader.

Lees verder