Isaac Newton publiceert zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica

Newtons Principia

Op 5 juli 1687 publiceert de Britse natuurkundige Isaac Newton zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Hierin beschrijft hij de drie wetten die voortaan de basis vormen van de moderne natuurkunde. Het werk zorgt voor aanzien, maar zijn collega Hooke beschuldigt hem van plagiaat. In december 2016 werd één van de eerste gedrukte edities van de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica geveild door een Brits veilinghuis.
Lees verder

Veelzijdig kunstenaar Salvador Dali

          29 juni 2017
Salvador Dali in 1965. (Bron: Wikimedia Commons)

Het graf van kunstenaar Salvador Dali mag worden geopend om DNA-materiaal te verkrijgen. Dat heeft een Spaanse rechter bepaald. Op die manier kan worden vastgesteld of Maria Pilar Abel Martinez inderdaad een buitenechtelijke dochter van de kunstenaar is, die wereldberoemd werd door zijn surrealistische schilderijen en bizarre persoonlijkheid.
Lees verder

25 juni jarig: George Orwell

    25 juni 2017
25 juni jarig: George Orwell

Hij heeft een hekel aan het imperialisme en het fascisme en schrijft volgens sommigen de scherpste satirische fictie van de 20e eeuw. Hij produceert bekende boeken zoals Animal Farm en Nineteen Eighty-Four, waarin hij vergelijkingen maakt met de echte wereld. Eric Arthur Blair, beter bekend als George Orwell, werd op 25 juni 1904 geboren in Motihari, India. Lees verder

Hadewijch: Middeleeuwse Mystica

       15 juni 2017
Hadewijch

Hadewijch was een dertiende-eeuwse dichteres en mystica waarvan het werk behoort tot de canon van de Nederlandse literatuur uit de middeleeuwen. Hadewijch woonde waarschijnlijk in het hertogdom Brabant en er wordt vaak naar haar verwezen als Hadewijch van Antwerpen. Over het leven van Hadewijch is vrijwel niets bekend, maar wat we van haar weten is afgeleid uit haar werk. Lees verder

Vliegende hollander; Nederlands spookschip van Engelse makelij

          12 juni 2017
Vliegende hollander; Nederlands spookschip van Engelse makelij

Mysterie – Hij duikt plotseling op, meestal in de wateren rondom Zuid-Afrika. Met bloedrode zeilen vaart het schip tegen de wind in. Om de grote mast zweeft een grote zwarte vogel. Er is geen bemanning te zien, behalve een sombere figuur op de kampanje. Het is een bode van onheil. Het schip dat de Vliegende Hollander ontmoet, moet in de dagen daarna vrezen voor rampspoed.

Lees verder

Belle van Zuylen

       6 juni 2017
Belle van Zuylen

Themamaand Helden – Een van de eerste vrouwelijke schrijfster in Nederland was Belle van Zuylen. Ze was in het buitenland bekend als Isabelle de Charrière, na haar huwelijk met Charles-Emmanuel de Charrière de Penthaz. Het huwelijk bleef kinderloos maar haar boeken werden wel beroemd.

Lees verder

Geschiedenis van James Bond

       24 mei 2017
Sir Roger Moore in Londen door Allan Warren.

Gisteren overleed sir Roger Moore, die toch wel het meest bekend stond om zijn rol van de Britse geheim agent Bond, James Bond. Sir Moore brak in 1958 door in de heldhaftige ridderfilm Ivanhoe. Moore overleed in Zwitserland op 89 jarige leeftijd. Een goed moment om terug te blikken op het ontstaan van de James Bond serie. 

Lees verder

Oscar Wilde en zijn liefdesaffaire

       24 mei 2017
Oscar Wilde en zijn liefdesaffaire

Historische schandalen – De schrijver Oscar Wilde is vooral bekend van zijn toneelstukken en zijn boek The Picture of Dorian Gray. Volgens kenners zou dit boek een autobiografische trekken bevatten, waarin de hoofdpersoon op Oscar Wilde zelf lijkt. In 1890 raakte Wilde betrokken bij een schandaal over sodomie. Het gerucht ging namelijk dat hij homoseksueel was en met andere mannen naar bed ging.

Lees verder