Geschiedenis van James Bond

       24 mei 2017
Sir Roger Moore in Londen door Allan Warren.

Gisteren overleed sir Roger Moore, die toch wel het meest bekend stond om zijn rol van de Britse geheim agent Bond, James Bond. Sir Moore brak in 1958 door in de heldhaftige ridderfilm Ivanhoe. Moore overleed in Zwitserland op 89 jarige leeftijd. Een goed moment om terug te blikken op het ontstaan van de James Bond serie. 

Lees verder

Oscar Wilde en zijn liefdesaffaire

       24 mei 2017
Oscar Wilde en zijn liefdesaffaire

Historische schandalen – De schrijver Oscar Wilde is vooral bekend van zijn toneelstukken en zijn boek The Picture of Dorian Gray. Volgens kenners zou dit boek een autobiografische trekken bevatten, waarin de hoofdpersoon op Oscar Wilde zelf lijkt. In 1890 raakte Wilde betrokken bij een schandaal over sodomie. Het gerucht ging namelijk dat hij homoseksueel was en met andere mannen naar bed ging.

Lees verder

Legende van koning Arthur

       22 mei 2017
'De Dood van Koning Arthur' door James Archer (19e eeuw)

Maandagmysterie – Tot op de dag van vandaag kent vrijwel iedereen het verhaal van koning Arthur, althans een versie van het verhaal. Er zijn in de geschiedenis namelijk voortdurend dingen aangepast, toegevoegd en weggelaten in het verhaal over deze mysterieuze koning en zijn ronde tafel.
Lees verder

Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

          14 mei 2017
Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

Mogelijk reisde hij meer dan enig ander mens vóór de uitvinding van het vliegtuig. Hij reisde verder dan Marco Polo, hij bereikte bestemmingen zo ver als China en Mali en was bijzonder nieuwsgierig. Dit is het verhaal van Ibn Battuta, de bekendste reiziger uit de islamitische wereld. Hij bundelde al zijn ervaringen in een boek, Rihla. Dit boek is nog altijd wereldberoemd.

Lees verder

Louis Grondijs: de participerende oorlogsjournalist

    4 mei 2017
Louis Grondijs in een Frans legeruniform.

Louis Grondijs die in 1878 in Nederlands-Indië geboren werd groeide uit tot een van Nederlands meest invloedrijke en welbespraakte oorlogscorrespondenten. Zo kreeg hij het door zijn vlotte babbel voor elkaar om in een vliegtuig boven Verdun te vliegen, was hij aanwezig bij het afreden van de laatste Tsaar en ontmoette hij de laatste Chinese keizer.

Lees verder

Niccolò Machiavelli: Geestelijk vader van ‘De Vorst’

Nicollo Machiavelli

“Voor een dergelijk grote naam is geen enkele eulogie voldoende eer”, aldus de grafsteen van Niccolò Machiavelli in de Santa Croche kerk te Florence. Aanvankelijk probeert de Florentijn middels militaire hervormingen zijn stad van de ondergang te redden, maar als dit mislukt legt hij zich toe op het schrijven van politieke traktaten. In zijn meest invloedrijke werk, Il Principe, toont Machiavelli zich een groot voorstander van de ‘realpolitik’. Lees verder

27 april jarig: Mary Wollstonecraft

27 april jarig: Mary Wollstonecraft

Ze is schrijfster, filosofe, feministe en moeder van Mary Shelly, auteur van het bekende verhaal Frankenstein. De Britse Mary Wollstonecraft wordt geboren op 27 april 1759. Ze schreef boeken, maar ook manifesten over de rechten van de vrouw. Ze wordt tegenwoordig gezien als één van de eerste feministen en is een inspiratiebron voor veel vrouwen. Lees verder

Het oudste epos ter wereld: het Gilgamesj-epos

          6 april 2017
Gilgamesj epos

Niet de Ilias en de Odyssee van Homerus maar het Gilgamesj-epos is het oudste epos dat we tot nu toe kennen en hebben gevonden. De verhalen over de koning uit Uruk in Mesopotamië vertonen gelijkenissen met de verhalen uit de Bijbel. Gilgamesj regeerde rond 2500 v.Chr. over Uruk maar zijn verhalen werden pas eeuwen later opgeschreven.  

Lees verder