Vanaf de 16e eeuw zorgde de opkomst van de overzeese handel voor conflicten tussen Europese grootmachten. In deze conflicten kregen mensen de mogelijkheid zich te onderscheiden en uit te groeien tot zeeheld. Zo werd Sir Francis Drake bekend vanwege het verslaan van de Spaanse Armada in 1588 en ontwikkelden mannen als Piet Hein, Maarten Tromp en Michiel de Ruyter zich in de Gouden Eeuw tot Nederlandse zeehelden. De opkomende Britse dominantie op zee zorgde er vanaf de 18e eeuw voor dat minder mensen de kans kregen zich te onderscheiden, al leverden de Napoleontische Oorlogen nog wel Horatio Nelson als zeeheld op.

Jan van Brakel, held van Chatham

       17 juni 2017
Jan van Brakel

Zeeheld – Over Jan van Brakel is weinig bekend. Zijn exacte geboortedatum is niet helemaal duidelijk en ook over zijn bekendste wapenfeit zijn nog veel vragen. Toch staat hij bekend als een van de grote Nederlandse zeehelden, die zich met name tijdens de Tocht naar Chatham onderscheidde. Lees verder

Michiel Adriaenszoon de Ruyter: Schrik van de Oceaan

'Portret van Michiel de Ruyter' door Ferdinand Bol, 1667

Michiel Adriaenszoon de Ruyter is een van de bekendste zeehelden uit de geschiedenis van de Republiek. Vanwege zijn belangrijke overwinningen in de drie Engelse oorlogen staat hij bovendien bekend als de grootste admiraal uit zijn tijd. De mannen onder zijn bevel noemden hem liefkozend Bestevâer (grootvader), terwijl hij onder zijn vijanden beter bekend stond als Michiel de Ruyter: Schrik van de Oceaan. Lees verder

Sir Francis Drake en de Spaanse Armada

       27 mei 2017
Een afbeelding van sir Francis Drake.

“We vonden iets wat op de loden kist leek, zelfde breedte, lengte en hoogte”, vertelt een van de archeologen, “maar dat bleek een stuk beton te zijn. Om gek van te worden.” Amerikaanse archeologen vonden in 2011 voor de kust van Panama twee scheepswrakken van de vloot van de legendarische Britse kapitein Sir Francis Drake. Deze kapitein vaarde als één van de eersten de wereld rond en versloeg de Spaanse Armada in 1588. 

Lees verder

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

stempels-themamaanden-ig-juni2De Watergeuzen worden vaak herinnerd als een stel ordinaire zeerovers. Alva zag ze niet als vrijheidsstrijders, maar als ‘boeffen en piraten’. De New York Times noemde ze zelfs driehonderd jaar later de ‘beggars of the sea’. Waren ze dit echt? Lees en oordeel zelf.

Lees verder

Verovering van de zilvervloot door Piet Hein

       20 mei 2017
Verovering van de zilvervloot door Piet Hein

Zeehelden – “Piet Hein, zijn naam is klein. Zijn daden benne groot, zijn daden benne groot.” Zijn heldendaad wordt tot de dag van vandaag bezongen. Hij veroverde in 1628 namelijk de Spaanse zilvervloot, met aan boord een lading ter waarde van meer dan 11 miljoen gulden. Piet Hein werd geboren op 25 november 1577 te Rotterdam.  

Lees verder

1 mei jarig: Jan Hendrik van Kinsbergen

          13 mei 2017
1 mei jarig: Jan Hendrik van Kinsbergen

Als kleine jongen had hij al het verlangen om zeeheld te worden. Zijn grootste voorbeeld was Michiel de Ruyter. Met een beroepssoldaat als vader was het verder niet gek dat hij streefde naar een carrière in het krijgswezen. Hij slaagde ruimschoots en werd in zijn eigen tijd als held geroemd. Jan Hendrik van Kinsbergen werd op 1 mei 1735 geboren in het Gelderse plaatsje Doesburg. Lees verder

Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

          29 april 2017
Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

Zeehelden – Beroemde reizigers als Christoffel Columbus of Marco Polo hebben zonder twijfel hun plaatsje in de geschiedenisboeken gekregen. Hoe anders is dit met Hendrik Hamel. Hij strandde als schipbreukeling in Korea en het Journael dat hij daar schreef was jarenlang de enige Nederlandse bron over Korea. In Zuid-Korea wordt hij als een held gezien, in Nederland is hij bijna vergeten.

Lees verder

De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

       23 april 2017
De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisRusland is het grootste land ter wereld. Ze voelt zich gesteund door een gigantische Aziatische landmassa die het land al eeuwenlang verrijkt met de grenzeloze ruimte en vele grondstoffen. Al honderden jaren maakt Rusland aanspraak op het Siberische grondgebied. Een claim is echter geen gezag, dus door de jaren heeft het Russische hof talloze expedities en ontdekkers oostwaarts gestuurd om het wilde land te temmen.

Lees verder