Vanaf de 16e eeuw zorgde de opkomst van de overzeese handel voor conflicten tussen Europese grootmachten. In deze conflicten kregen mensen de mogelijkheid zich te onderscheiden en uit te groeien tot zeeheld. Zo werd Sir Francis Drake bekend vanwege het verslaan van de Spaanse Armada in 1588 en ontwikkelden mannen als Piet Hein, Maarten Tromp en Michiel de Ruyter zich in de Gouden Eeuw tot Nederlandse zeehelden. De opkomende Britse dominantie op zee zorgde er vanaf de 18e eeuw voor dat minder mensen de kans kregen zich te onderscheiden, al leverden de Napoleontische Oorlogen nog wel Horatio Nelson als zeeheld op.

Columbus ontdekt het eiland Puerto Rico

Puerto Rico

Op 19 november 1493 zette Christoffel Columbus voet aan land in Puerto Rico. Het eiland in het Caribische gebied werd ontdekt op de tweede reis van Columbus naar Amerika. Het Indiaanse land werd gekolonialiseerd en maakte tot het eind van de 19e eeuw een belangrijk deel uit van het Spaanse koninkrijk. Lees verder

Hoe werd Nieuw-Zeeland onafhankelijk?

       7 november 2016
Hoe werd Nieuw-Zeeland onafhankelijk?

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn op staatsbezoek in Nieuw-Zeeland om de bilaterale en historische banden te versterken. Lange tijd was Nieuw-Zeeland, ontdekt door een Nederlander, een kolonie van Groot-Brittannië. Sinds dertig jaar is het land helemaal onafhankelijk, maar hoe ging dit proces?
Lees verder

De Nederlandse ontdekking van Australië

          31 oktober 2016
VOC

Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn op staatsbezoek in Australië. Hier onthulde het koninklijk echtpaar de Dirck Hartogh-schaal. Hartogh was de man die in 1616 als eerste Europeaan Australië ontdekte. 
Lees verder

Admiraal De Ruyter verslaat Engelsen bij Kijkduin

Admiraal De Ruyter verslaat Engelsen bij Kijkduin

Op 21 augustus 1673 verslaat de Nederlandse vloot, onder bevel van luitenant-admiraal-generaal Michiel de Ruyter, de Frans-Engelse vloot bij Kijkduin. De slag vond plaats bij het hoge uitkijkduin nabij Den Helder, door de Engelsen wordt deze slag daarom ook de Battle of Texel genoemd. Lees verder

De geschiedenis van Panamastad

Panamakanaal in aanbouw 1911

Op 15 augustus 1519 werd Panamastad gesticht door de Spaanse kruisvaarder Pedro Arias de Àvila. Panamastad is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Panama en is gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier het Panamakanaal. Nadat de Spanjaarden de stad hadden gesticht werd het de uitvalsbasis voor verdere ontdekkingstochten in Zuid-Amerika. 

Lees verder

Vrede van Breda maakt einde aan Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Vrede van Breda maakt einde aan Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Op 31 juli 1667 kwam door middel van de Vrede van Breda de jarenlange oorlog tussen Nederland en Engeland ten einde. De vredesovereenkomst werd niet alleen door Nederland en Engeland ondertekend, maar ook door Frankrijk en Denemarken die tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog Nederland steunden. De Vrede van Breda kon de vrede echter niet voor lange tijd behouden, want in de jaren erna werden er nogmaals twee oorlogen gevoerd tussen de twee handelsnaties Nederland en Engeland.

Lees verder

James Cook: de Britse nationale held

       27 juli 2016
'HMS Resolution en Adventure in Matavai Bay' door William Hodges (1776)

Themamaand Op Reis“Ik wil niet alleen verder gaan dan alle anderen voor mij, maar ik wil zo ver gaan als ik denk dat mogelijk is voor een mens.” Met deze woorden begon kapitein James Cook in 1768 aan de eerste van in totaal drie grote ontdekkingsreizen. In dienst van de Londense Royal Society ontdekte hij onder meer Nieuw-Zeeland en Hawaii en groeide hij uit tot een Britse nationale held.
Lees verder

De Inter Caetera en de verdeling van de Nieuwe Wereld

       30 juni 2016
De Inter Caetera en de verdeling van de Nieuwe Wereld

Themamaand Op ReisColumbus ontdekte in 1492 een continent dat nog niet bekend was bij de Europese staten. Omdat zijn expeditie door Spanje werd gefinancierd, wilden zij beslag leggen op deze Nieuwe Wereld. Volgens een pauselijke bul uit 1481 zou het land echter aan Portugal toebehoren. De Spanjaarden schakelden vervolgens de hulp in van de Spanjaard Rodrigo Borgia, die was verkozen tot paus Alexander VI. In deze diplomatieke strijd ligt de verklaring voor het feit dat de Brazilianen als enige Portugees spreken in Latijns-Amerika. Lees verder