National_Park_Service_9-11_Statue_of_Liberty_and_WTC_fire

 

De eerste vijftien jaar van de 21e eeuw hebben reeds veel veranderingen met zich meegebracht. Volgens sommigen begint de multiculturele samenleving scheuren te vertonen en is behoud van de twintigste-eeuwse verzorgingsstaat niet meer mogelijk. Deze tendensen hangen onder andere samen met de groeiende angst voor (moslim)terrorisme en de aanhoudende financiële crisis.

 

9/11: aanslag op de Twin Towers

Op 11 september 2001 werd de Westerse wereld opgeschrikt door de aanslagen op de Twin Towers in New York. De hele wereld keek live mee toen twee vliegtuigen zich door het World Trade Centre boorden en een enorme ravage achterlieten. De terroristische moslimorganisatie Al Qaida en diens leider Osama Bin Laden werden direct verantwoordelijk gehouden voor de brute aanslagen. Meer dan 3000 mensen kwamen om het leven.

 

George W. Bush en oorlogen in het Midden-Oosten

Direct na de aanslagen in de Verenigde Staten riep de toenmalige president van de VS, George W. Bush, de oorlog tegen terrorisme uit, de ‘War on Terror’. Oorlogen in zowel Afghanistan als Irak konden nieuwe aanslagen over de hele wereld echter niet voorkomen. Iraakse en Afghaanse burgers werden het slachtoffer van de hevige strijd tegen terrorisme, waarin kosten noch moeiten gespaard werden om de terroristische dreiging in te dammen. In 2008 werd president Bush opgevolgd door Barack Obama, de 44e president van de Verenigde Staten en de eerste Amerikaanse president met een (deels) Afrikaanse afkomst. Obama liet de Amerikaanse troepen uit Irak wegtrekken.

 

Internet & globalisering

Het in de jaren zeventig ontwikkelde medium internet groeide in een rap tempo uit tot een onmisbare technologische vooruitgang. De opkomst van ‘social media’ in de eenentwintigste eeuw draagt bij aan de globalisering: het eenvoudige contact via internet maakt de wereld figuurlijk kleiner.

 

Natuurrampen

Naast het vele bloedvergieten in het Midden-Oosten zorgde ook Moeder Aarde in het begin van de eenentwintigste eeuw voor vele slachtoffers. In 2004 kostte een zeebeving in de Indische Oceaan 230.000 mensen het leven. In 2010 en 2011 volgden twee zware aardbevingen in Haïti en Japan, die respectievelijk 310.000 en 24.000 slachtoffers maakten.

 

Kredietcrisis

In 2007 ontstond als gevolg van de dalende huizenmarkt in de Verenigde Staten de wereldwijde kredietcrisis. Ook in Nederland hadden de banken het zwaar te verduren. In 2010 veranderde de kredietcrisis in een grote angst voor het faillissement van enkele Zuid-Europese landen. Vooral Griekenland kwam in de gevarenzone terecht. Een deel van de bevolking van vele Europese landen heeft een anti-Europese houding aangenomen; de Noord-Europese landen zouden te weinig van de Europese Unie profiteren en de EU zou te weinig democratisch zijn.

 

Arabische Lente

Met het einde van de Amerikaanse oorlogen tegen Irak en Afghanistan keerde de rust nog niet terug in het Midden-Oosten. In 2010 begon de ‘Arabische Lente’, een golf van revoluties in onder andere Tunesië, Egypte en Libië. Oude regimes werden afgezet en in sommige gevallen vervangen door een meer democratisch bestuur. In Syrië leidde de revolutie tot een heftige burgeroorlog die nog steeds voortduurt. Ook laaide de conflicten tussen Israël en Palestina opnieuw op. De vele belangen van de verschillende vechtende partijen en de aanwezigheid van olie in de onstabiele gebieden maken de onrusten in het Midden-Oosten tot een wereldwijd probleem, waar voorlopig nog geen oplossing voor lijkt te worden gevonden.

 

De 21e eeuw in Nederland

De eenentwintigste eeuw is er tot nu toe in Nederland één van politieke onrust. De afgelopen vijftien jaar is Nederland geregeerd door zes verschillende kabinetten. In 2002 werd politicus Pim Fortuyn, oprichter en leider van de LPF, vermoord door Volkert van der Graaf. In 2005 richtte Geert Wilders de Partij voor de Vrijheid op, met als belangrijkste speerpunt het tegengaan van de islamisering van Nederland. De populariteit van de PVV laat de groeiende angst voor de islam in Nederland zien. Geert Wilders heeft sinds de oprichting van de partij officieel nog geen deel uitgemaakt van de landelijke regering.

 

Door: Chris Kienhuis

Het mysterie van Tintagel en koning Arthur

    7 juli 2017
Het mysterie van Tintagel en koning Arthur

‘Diezelfde nacht raakte zij in verwachting van de befaamde Arthur, wiens heroïsche daden zo bekend zijn bij latere generaties.’ Aldus Geoffrey of Monmouth, schrijvend in de twaalfde eeuw, over de nachtelijke romance van Uther en Igraine in het kasteel bij Tintagel. Daarmee is het plaatsje, gesitueerd aan de rotsige, ruige kust van Cornwall, onlosmakelijk verbonden geraakt met de legende van Koning Arthur.

Lees verder

De ontmanteling en verkoop van de praatpaal

    6 juli 2017
De ontmanteling en verkoop van de praatpaal

Criminelen hebben het op konijnenoren voorzien. Het gaat in dit geval niet om stropers en knaagdieren, maar om de ontmantelde praatpalen langs de wegen. Deze zijn een gewild object onder burgers. Dat bleek al uit de online verkoop van 500 exemplaren, die binnen een halfuur uitverkocht waren. De eerste praatpalen verschenen in 1960 maar pas tien jaar later begon het optuigen van een groot landelijk netwerk. Vanwege de opkomst van de mobiele telefoon zijn ze in 2017 allemaal ontmanteld.

Lees verder

Bijlmerbajes: van gevangenis tot hotel

    5 juli 2017
Bijlmerbajes: van gevangenis tot hotel

Een deel van de Bijlmerbajes wordt tijdelijk omgebouwd tot hotel, waar vluchtelingen met een verblijfsstatus kunnen worden opgeleid. De voormalige gevangenis was bij de bouw al omstreden en wordt ook nu nog als mislukking in gevangenisbouw gezien. Onder andere Willem Holleeder, ‘Pistolen Paultje’ en Volkert van der Graaf zaten er opgesloten. Waar de kritiek destijds vooral luidde dat de gevangenis inhumaan was, kan het beleid van toen tegenwoordig als soft bestempeld worden.

Lees verder

Nucleaire wapenwedloop: van uitbreiding tot vermindering en modernisering

    3 juli 2017
Nucleaire wapenwedloop: van uitbreiding tot vermindering en modernisering

Hoewel het aantal kernwapens de afgelopen dertig jaar sterk teruggedrongen is, geven diverse landen nog steeds veel geld uit aan de modernisering van hun kernwapenarsenaal. Dat stelt het Stockholmse Internationale Instituut voor Vredesonderzoek SIPRI. Het volledig uitbannen van kernwapens lijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk, en is volgens sommigen zelfs onwenselijk.

Lees verder

Tornado van Tricht, Chaam en Oostmalle

    25 juni 2017
Tornado van Tricht, Chaam en Oostmalle

Precies vijftig jaar geleden verwoestte een enorme windhoos grote delen van de dorpen Oostmalle, Chaam en Tricht. Zeven mensen kwamen om en honderden raakten gewond. Een-derde van de bevolking van Tricht was binnen vijftien seconden dakloos.

Lees verder

Asbest in wegen rondom Hitler’s adelaarsnest

    21 juni 2017
Asbest in wegen rondom Hitler’s adelaarsnest

De zijwegen rondom het huis van Hitler, op de berg Kehlstein in het zuidoostelijkste puntje van Duitsland, moeten worden gerenoveerd. Uit rapporten is namelijk gebleken dat de bedekking van de paden het kankerverwekkende steenkoolteer bevat. Het Kehlsteinhaus, ook wel Eagle’s Nest genoemd in Engelstalige landen, werd in 1939 aan Hitler gegeven ter ere van zijn 50e verjaardag.

Lees verder

De geschiedenis van Feyenoord: Geen woorden maar daden

             15 mei 2017
De geschiedenis van Feyenoord: Geen woorden maar daden

Zondag 14 mei was het eindelijk zover, het wachten werd beloond en Feyenoord werd voor het eerst sinds 1999 kampioen van Nederland. Een goed moment om een blik te werpen op de geschiedenis van deze historische voetbalclub. 

Lees verder

Wilders en de Partij voor de Vrijheid (PVV)

          9 maart 2017
Logo PVV

In de peilingen voor de komende verkiezingen op 15 maart 2017 staat de PVV nu op de tweede plek. De PVV scoort eigenlijk altijd hoog in de peilingen sinds de oprichting van de partij in 2006 door Geert Wilders. Oorspronkelijk was hij lid van de VVD.

Lees verder