National_Park_Service_9-11_Statue_of_Liberty_and_WTC_fire

 

De eerste vijftien jaar van de 21e eeuw hebben reeds veel veranderingen met zich meegebracht. Volgens sommigen begint de multiculturele samenleving scheuren te vertonen en is behoud van de twintigste-eeuwse verzorgingsstaat niet meer mogelijk. Deze tendensen hangen onder andere samen met de groeiende angst voor (moslim)terrorisme en de aanhoudende financiële crisis.

 

9/11: aanslag op de Twin Towers

Op 11 september 2001 werd de Westerse wereld opgeschrikt door de aanslagen op de Twin Towers in New York. De hele wereld keek live mee toen twee vliegtuigen zich door het World Trade Centre boorden en een enorme ravage achterlieten. De terroristische moslimorganisatie Al Qaida en diens leider Osama Bin Laden werden direct verantwoordelijk gehouden voor de brute aanslagen. Meer dan 3000 mensen kwamen om het leven.

 

George W. Bush en oorlogen in het Midden-Oosten

Direct na de aanslagen in de Verenigde Staten riep de toenmalige president van de VS, George W. Bush, de oorlog tegen terrorisme uit, de ‘War on Terror’. Oorlogen in zowel Afghanistan als Irak konden nieuwe aanslagen over de hele wereld echter niet voorkomen. Iraakse en Afghaanse burgers werden het slachtoffer van de hevige strijd tegen terrorisme, waarin kosten noch moeiten gespaard werden om de terroristische dreiging in te dammen. In 2008 werd president Bush opgevolgd door Barack Obama, de 44e president van de Verenigde Staten en de eerste Amerikaanse president met een (deels) Afrikaanse afkomst. Obama liet de Amerikaanse troepen uit Irak wegtrekken.

 

Internet & globalisering

Het in de jaren zeventig ontwikkelde medium internet groeide in een rap tempo uit tot een onmisbare technologische vooruitgang. De opkomst van ‘social media’ in de eenentwintigste eeuw draagt bij aan de globalisering: het eenvoudige contact via internet maakt de wereld figuurlijk kleiner.

 

Natuurrampen

Naast het vele bloedvergieten in het Midden-Oosten zorgde ook Moeder Aarde in het begin van de eenentwintigste eeuw voor vele slachtoffers. In 2004 kostte een zeebeving in de Indische Oceaan 230.000 mensen het leven. In 2010 en 2011 volgden twee zware aardbevingen in Haïti en Japan, die respectievelijk 310.000 en 24.000 slachtoffers maakten.

 

Kredietcrisis

In 2007 ontstond als gevolg van de dalende huizenmarkt in de Verenigde Staten de wereldwijde kredietcrisis. Ook in Nederland hadden de banken het zwaar te verduren. In 2010 veranderde de kredietcrisis in een grote angst voor het faillissement van enkele Zuid-Europese landen. Vooral Griekenland kwam in de gevarenzone terecht. Een deel van de bevolking van vele Europese landen heeft een anti-Europese houding aangenomen; de Noord-Europese landen zouden te weinig van de Europese Unie profiteren en de EU zou te weinig democratisch zijn.

 

Arabische Lente

Met het einde van de Amerikaanse oorlogen tegen Irak en Afghanistan keerde de rust nog niet terug in het Midden-Oosten. In 2010 begon de ‘Arabische Lente’, een golf van revoluties in onder andere Tunesië, Egypte en Libië. Oude regimes werden afgezet en in sommige gevallen vervangen door een meer democratisch bestuur. In Syrië leidde de revolutie tot een heftige burgeroorlog die nog steeds voortduurt. Ook laaide de conflicten tussen Israël en Palestina opnieuw op. De vele belangen van de verschillende vechtende partijen en de aanwezigheid van olie in de onstabiele gebieden maken de onrusten in het Midden-Oosten tot een wereldwijd probleem, waar voorlopig nog geen oplossing voor lijkt te worden gevonden.

 

De 21e eeuw in Nederland

De eenentwintigste eeuw is er tot nu toe in Nederland één van politieke onrust. De afgelopen vijftien jaar is Nederland geregeerd door zes verschillende kabinetten. In 2002 werd politicus Pim Fortuyn, oprichter en leider van de LPF, vermoord door Volkert van der Graaf. In 2005 richtte Geert Wilders de Partij voor de Vrijheid op, met als belangrijkste speerpunt het tegengaan van de islamisering van Nederland. De populariteit van de PVV laat de groeiende angst voor de islam in Nederland zien. Geert Wilders heeft sinds de oprichting van de partij officieel nog geen deel uitgemaakt van de landelijke regering.

 

Door: Chris Kienhuis

ELN: Het ondergeschoven kindje in de Colombiaanse burgeroorlog

       7 februari 2017
ELN: Het ondergeschoven kindje in de Colombiaanse burgeroorlog

Nu de onderhandelingen over de vrede met de FARC eindelijk vorm beginnen te krijgen in Colombia, komt een andere rebellenbeweging in beeld, namelijk de ELN. Al jaren strijden zij naast de FARC tegen de regering, maar in de buitenlandse media zijn ze weinig te vinden. Toch is het een beruchte linkse guerrillagroep in Colombia die bijna dezelfde idealen heeft als de FARC. Ook zij zijn sinds 1964 al betrokken bij de Colombiaanse burgeroorlog (1964-nu). Lees verder

45. Donald Trump (2017-)

             20 januari 2017
trump biografie

De Republikeinse Donald Trump won de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Op 20 januari 2017 vindt zijn inauguratie plaats. Hoewel vrijwel alle exit polls een overwinning voorspelden voor de Democratische Hillary Clinton, kozen de meeste swingstates toch voor Trump. Bijvoorbeeld Florida, Ohio en North Carolina bezorgden hem in totaal 62 kiesmannen.  Lees verder

Wie was Sint Silvester?

    27 december 2016
Wie was Sint Silvester?

Het oudejaarsfeest is niet een feest dat voortkomt uit het christendom. Al bij de Germanen en bij de Romeinen werden rond deze tijd van het jaar feesten gevierd, bijvoorbeeld het midwinterfeest en de Saturnaliën. De katholieke kerk heeft door de tijd heen geprobeerd grip te krijgen op de oudejaarsvieringen, die weinig te maken hadden met het christendom. Tot op zekere hoogte is dit gelukt: in veel Europese landen staat het oudejaarsavond bekend als het Sint Silvester feest. Wie was Sint Silvester en waarom wordt hij met oud en nieuw vereerd? Lees verder

De advent: aftellen tot kerstmis

       6 december 2016
De advent: aftellen tot kerstmis

De advent is in het christendom de benaming van de aanloopperiode naar kerst. Met de eerste zondag van de advent begint het liturgisch (kerkelijk) jaar. De advent begint traditioneel met de zondag die het dichtst bij het feest van de heilige Andreas (30 november). Daarom begint de advent niet altijd op dezelfde datum. Wel valt de eerste dag van de advent altijd tussen 27 november en 3 december. Lees verder

De slag bij Little Bighorn

       25 november 2016
De slag bij Little Bighorn

Recentelijk zijn bij nieuwe protesten over de Dakota-oliepijplijn tientallen demonstranten in het ziekenhuis beland. De politie probeerde hen te verjagen met koud water, traangas en rubberkogels. De aanleg van de pijplijn is omstreden, onder meer omdat hij door reservaten en heilige plaatsen van de Sioux indianen komt te lopen. Hoe zit het ook al weer met de indianenreservaten? Lees verder

Tsjernobyl: Zo kreeg de kernreactor in 30 jaar een koepel

       15 november 2016
Tsjernobyl

De kernreactor in het Oekraïense Tsjernobyl wordt deze week afgedekt met een koepel die ruim een eeuw bescherming moet bieden tegen radioactiviteit. De ramp gebeurde in 1986 en dertig jaar is inmiddels verstreken. Hoe is er de afgelopen dertig jaar omgegaan met de ramp?
Lees verder

Amerikaanse presidenten (1993-2016)

       5 november 2016
Amerikaanse presidenten (1993-2016)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elke week aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers? Lees verder

Circuit Zandvoort: een zee aan racecultuur

       1 november 2016
Circuit Zandvoort

Voor de jonge Verstappen was afgelopen weekend weer een race voor in de boeken, tijdens de Grand Prix van Mexico. Maar waarom intercontinentaal gaan, als er een legendarisch stuk asfalt praktisch in je achtertuin ligt? Een terugblik waard, voor dat mooie circuit achter de duinen.
Lees verder