Ben jij benieuwd wat er vandaag in de geschiedenis gebeurde? Zoek dan in onze Toen rubriek. Iedere dag een nieuw historisch verhaal.

Selecteer een maand: 

Januari Juli
Februari Augustus
Maart September
April Oktober
Mei November
JuniDecember

Eerste aflevering Swiebertje

Eerste aflevering Swiebertje

Hilversum 1955  – Een televisiespel  in zwart-wit, zo begint de legendarische kinderserie Swiebertje, naar de gelijknamige boekenreeks van John Henri uit den Bogaard. De landloper Swiebertje, gespeeld door Joop Doderer, zal Nederland bijna twintig jaar aan de buis gekluisterd houden. Lees verder

Het Nederlandse handelsmonopolie in Japan

Het Nederlandse handelsmonopolie in Japan

19 april 1600 – Onder leiding van Jacob Quaeckernaeck bereikt het eerste Nederlandse schip Japan. Van de vloot van vijf schepen dat twee jaar eerder uit Rotterdam vertrok, is Quackernaecks schip De Liefde het enige schip dat in Japan aanmeert. Deze gebeurtenis is het begin van een unieke handelsrelatie tussen Nederland en Japan, waarin Nederland twee eeuwen lang als enige Westerse land met Japan handel drijft. Lees verder

Doolittle Raid: de wraakactie van de Amerikanen

Doolittle Raid: de wraakactie van de Amerikanen

18 april 1942- De burgers in Tokio schrikken op: dit hadden ze nooit verwacht. Een zwaar geronk van vliegtuigen komt op de stad af. Wat ze vreesden is werkelijkheid geworden. De Amerikanen bombardeerden Tokio. Deze gebeurtenis zou later de geschiedenisboeken ingaan als de ‘Doolittle Raid’.

Lees verder

Molukse treinkaping de Punt

Molukse treinkaping de Punt

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt zou de Tweede Kamer verkeerd ingelicht hebben over de beëindiging van de Molukse treinkaping bij de Punt (1977). De bevrijding van de treinpassagiers door mariniers kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.  Lees verder

Val van de Berlijnse Muur en de spiekbrief van Schabowski

Val van de Berlijnse Muur (Bron: Wikipedia)

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski kon zijn eigen spiekbrief niet goed lezen, waardoor hij onbedoeld de val van de Muur initieerde. Schabowski’s spiekbrief is in april 2015 weer opgedoken, nadat deze in 1991 kwijt was geraakt en is voor 25.000 euro verkocht. De Val van de Berlijnse Muur is één van de belangrijkste gebeurtenissen van de 20e eeuw. 

Lees verder

Nederland in oorlog: de 335-jarige Oorlog tegen de Scilly-eilanden

Nederland in oorlog: de 335-jarige Oorlog tegen de Scilly-eilanden

17 april 1986 – de Nederlandse ambassadeur Huydecoper reist naar de Zuid-Engelse Scilly-eilanden om een vredesakkoord te ondertekenen. Formeel zijn Nederland en de Scilly-eilanden 335 jaar met elkaar in oorlog geweest.
Lees verder

Koninklijk verzet via Radio Oranje

Koninklijk verzet via Radio Oranje

stempels-themamaanden-april-wo2Londen 1940- “Wie op het juiste oogenblik handelt, slaat den Nazi op den kop. Ik heb gezegd”. Koningin Wilhelmina sprak tijdens de oorlog 48 keer door de microfoon van radio Oranje de Nederlandse bevolking toe. De eerste uitzending was op 28 juli 1940. 

Lees verder

De bevrijding van kamp Buchenwald

De bevrijding van kamp Buchenwald

Buchenwald 1945 – Vanuit het oosten rukt het Rode Leger steeds verder op richting Berlijn, terwijl het Amerikaans-Britse leger west-Europa bevrijdt. Op 11 april 1945 trekt de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger door het midden van Duitsland. Ze treffen daar kamp Buchenwald aan. De soldaten stond een gigantische schok te wachten: talloze lijken en duizenden ondervoede gevangenen. 

Lees verder