Ben jij benieuwd wat er vandaag in de geschiedenis gebeurde? Zoek dan in onze Toen rubriek. Iedere dag een nieuw historisch verhaal.

Selecteer een maand: 

Januari Juli
Februari Augustus
Maart September
April Oktober
Mei November
Juni December

De grote brand van Moskou

De grote brand van Moskou

Moskou 1812 –Napoleon Bonaparte marcheert op 14 september 1812 met zijn leger Moskou binnen. Het Russische leger trekt zich terug en verlaat de stad samen met de meeste inwoners. Hierop ontstaat een grote brand in de stad, die tot 18 september woedt en driekwart van de stad verwoest.

Lees verder

De HMS Beagle bereikt de Galapagos-eilanden

De HMS Beagle bereikt de Galapagos-eilanden

1835 Galapagos-eilanden – “Het is niet de sterkste van een ras die overleeft, noch de meest intelligentste. Het is degene die zich het beste kan aanpassen aan verandering.” Charles Darwin vormde zijn evolutietheorie naar aanleiding van zijn vondsten op de Galapagos-eilanden, waar hij op 15 september 1835 met de HMS Beagle aankwam.

Lees verder

OPEC opgericht

OPEC opgericht

Irak 1960 –  Op initiatief van Venezuela, richtten zes landen op 14 september 1960 de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) op in de hoofdstad van Irak, Bagdad. Door een verandering in het aanbod van olie konden zij ook de prijzen veranderen, zoals in 1973 bleek.

Lees verder

Eerste Jip en Janneke verhaal in het Parool

Tekenares Fiep Westendorp (van Jip en Janneke), bekijkt enkele schetsen uitgespreid op de grond, Nederland 1957

Op 13 september 1953 werd in dagblad Het Parool het eerste Jip en Janneke verhaal gepubliceerd. Tot 1957 zou de strip dagelijks blijven verschijnen maar daarna verdwenen Jip en Janneke niet. Ze werden deel van de Nederlandse cultuur. Schrijfster Annie M.G. Schmidt en tekenares Fiep Westendorp maakten Jip en Janneke tot een internationaal succes. Lees verder

Staatsgreep tegen Haile Selassie

Staatsgreep tegen Haile Selassie

Addis Abeba 1974- Hij geeft zichzelf de titel ‘Koning der Koningen’ en de Rastafari beschouwen hem als Wederkomst van Jezus. In de Westerse wereld staat Haile Selassie echter vooral bekend als Keizer van Ethiopië. Op 12 september 1974 komt er na 58 jaar een einde aan zijn heerschappij.

Lees verder

Slag bij Stirling Bridge in de eerste Schotse onafhankelijkheidsoorlog

Schilderij van de slag bij Stirling Bridge in 1297

Op 11 september 1297 vindt de slag bij Stirling Bridge plaats in de eerste Schotse onafhankelijkheidsoorlog. De Engelsen denken een makkelijke overwinning te gaan boeken maar komen voor een verrassing te staan. Want de Schotten onder leiding van William Wallace hebben een plan. Lees verder

John Smith wordt president van Jamestown

John Smith wordt president van Jamestown

Op 10 september 1608 werd de Engelse soldaat en zeeman John Smith verkozen tot president van de nieuwe Engelse kolonie Jamestown. Door de film Pocahontas van Disney uit 1995 staat John Smith bij het grote publiek bekend als de geliefde van deze Indiaanse. Hoewel hij Pocahontas wel gekend heeft ging die eer te beurt aan de plantage-eigenaar John Rolfe (1585-1622). Lees verder

Mary Stuart wordt gekroond tot koningin van Schotland

Executie van Mary Stuart, Queen of Scots

Op 9 september 1543 wordt Mary Stuart gekroond tot koningin van Schotland. De kroning vond plaats in Stirling, Mary was toen negen maanden oud en volgde haar vader Jacobus V op die zes dagen na haar geboorte stierf. Ze staat bekend als een romantische koningin die ten kostte van alles koos voor de liefde. Lees verder

Onthulling van het David beeld

David van Michelangelo in The Gallery of the Accademia di Belle Arti in Florence

Op 8 september 1504 onthult de Italiaanse kunstenaar Michelangelo een van zijn beroemde werken: het David beeld. Het ruim 5 meter hoge marmeren beeld maakt indruk op de bewoners van Florence. Voor het tentoonstellen van het beeld in de buitenlucht moet zelfs de wet worden aangepast, omdat voorheen geen naakte mannen in openbare ruimtes mochten worden afgebeeld. Lees verder

De slag bij Borodino

De slag bij Borodino

Borodino 1812 – Op 7 september vindt bij Borodino de grootste slag plaats van de Napoleontische Oorlogen. Napoleon zei over deze slag: ‘Van alle 50 slagen die ik gevochten heb, was de meest verschrikkelijke de slag bij Borodino’. Het Franse Grand Armée valt, onder leiding van Napoleon, het Russische leger van generaal Mikhail Kutuzov aan. Bij de slag, die op één dag plaatsvindt, zijn meer dan 250.000 troepen betrokken, waarvan er meer dan 70.000 sneuvelen.

Lees verder

Dawson’s Field vliegtuigkapingen

Dawson’s Field vliegtuigkapingen

Op 6 september 1970 werden drie vliegtuigen gekaapt door leden van het ‘Volksfront voor de Bevrijding van Palestina’. Drie dagen later, op 9 september, vond nog een kaping plaats. Gezamenlijk staan deze kapingen bekend als de Dawson’s Field Kapingen. Genoemd naar een vliegveld van de Britse luchtmacht in Jordanië waar enkele van deze vliegtuigen zouden landen.

Het Volksfront

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina was in 1967 samengesteld door de militante Palestijnse leider George Habash uit verschillende kleinere guerrillabewegingen. Zij stond bekend als een organisatie met een Marxistische achtergrond. Het Volksfront had banden met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. Deze organisatie was in 1964 opgezet om de soevereiniteit van Israël in Palestina te beëindigen en de destructie van die staat te bewerkstelligen. Leider van deze organisatie was de in 2004 in Parijs overleden Yasser Arafat. Arafat zou uiteindelijk in 1993 een vredesovereenkomst tekenen met de Israëlitische overheid. Zover was het in 1970 echter nog lang niet.

Onderhandelingen

In de drie vliegtuigen die op Dawson’s Field werden geparkeerd hielden de leden van het Volksfront de passagiers gegijzeld. De bedoeling van de gijzeling was om de Britse regering over te halen om verschillende gevangen gezette leden van het Volksfront vrij te laten. Zou de regering niet toe willen geven, dan werden de vliegtuigen opgeblazen. Op 12 september liet de leider van de kapers, Bassam Abu-Sharif, de vliegtuigen daadwerkelijk opblazen. De gijzelaars waren gelukkig uit de vliegtuigen gehaald en ergens anders onder gebracht, voor een deel op een geheime locatie en voor een deel in een hotel in de buurt. De Britten begrepen nu wel dat de kapers echt meenden wat ze zeiden en gingen akkoord met de eisen.

Vlucht El Al 219

Eén vliegtuig dat de kapers ook graag hadden willen innemen, was de lijnvlucht van de Israëlische maatschappij El Al. Deze vlucht vertrok vanaf Schiphol en had tien Nederlanders aan boord. De gezaghebbende piloot verrichte echter een heldendaad door de kaping te verijdelen. Nadat de purser via de intercom meldde dat twee gewapende mannen de cockpit in wilden weigerde de piloot hun verzoek. In plaats daarvan liet hij het vliegtuig plotseling dalen, waardoor de kapers die niet vastzaten door het vliegtuig werden gelanceerd. Hierna trok hij de neus weer omhoog twee toevallig aanwezige Air Marshalls wisten vervolgens de kapers te overmeesteren. Een van de kapers was Leila Khaled, een jaar daarvoor had ze ook al meegedaan aan een andere kaping.

Maatregelen

Vliegtuigkapingen waren in de jaren zeventig een ware plaag, daarom moest hierop snel een oplossing komen. De Amerikanen hadden hierop eerst bedacht dat er vierduizend Air Marshalls, zoals die ook in de El Al vlucht zaten, dienden te worden ingezet om de veiligheid te bewaren. Vliegtuigmaatschappijen zagen dit echter niet zitten. Kogelgaten in de romp konden immers de drukcabine leeg laten lopen en reizigers zouden op nog hogere kosten gejaagd worden. Bovendien werd bij de effectiviteit van het aantal Air Marshalls op de hoeveelheid vluchten die op een dag gevlogen werden, vraagtekens gezet. Uiteindelijk werd voorkeur gegeven aan betere controle op de grond.

Crazy Horse overleden

Crazy Horse overleden

Op 5 september 1877 overleed de Siouxleider Crazy Horse. Crazy Horse vocht op verschillende momenten tegen de blanke indringers die de gebieden waar de Lakota Indianen woonden, wilden innemen. Vanwege zijn daden staat Crazy Horse symbool voor de ellende die de Indianen meegemaakt hebben door de Amerikaanse landhonger naar het westen. Lees verder

Derde Republiek Frankrijk uitgeroepen

Overgave Napoleon III na slag om Sedan 1870

Op 4 september 1870 wordt de Derde Franse Republiek uitgeroepen. Keizer Napoleon III is verslagen bij de slag om Sedan drie dagen eerder in de Frans-Pruisische Oorlog. Zijn machtspositie wordt hem ontnomen en er breekt een nieuwe periode aan in de Franse geschiedenis. Lees verder

Richard Leeuwenhart gekroond

Richard Leeuwenhart

Engeland 1189- Een vechtjas, een streng doch rechtvaardig man en een man met culturele interesse en humor. Deze eigenschappen zorgen voor zijn bijnaam: Leeuwenhart.  Hij werd tot koning gekroond op 3 september 1199.

Lees verder

Grote brand van Londen

Grote brand van Londen

Londen 1666 – Vanaf een boot aan de Tower Wharf is te zien hoe het vuur zich over de stad verspreidt. Achter St. Paul’s Cathedral laaien de vlammen het hoogst op, alsof ze stuk voor stuk de top van de toren proberen te bereiken. De vuurzee zal drie dagen aanhouden, van 2 september tot 5 september 1666.

Lees verder

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog

Polen 1939 – Kwart voor vijf in de ochtend. Zonder een formele oorlogsverklaring rollen Duitse tanks Polen binnen. Zestien dagen later vallen in het oosten ook nog de Russen binnen. Omdat Frankrijk en Groot-Brittannië de Poolse neutraliteit hebben gegarandeerd, was de Tweede Wereldoorlog begin september 1939 een feit.

Lees verder